OMXS30 har under den senaste veckan fallit med 1,5 procent och under torsdagen och fredagen under tilltagande volym. Uppgången hittills i år har nu reducerats till 7,2 procent. Det är intressant att se hur placerarkollektivet håller på att svänga mot mer defensiva sektorer såsom dagligvaror och hälsovård, men finans, energi och råvaror tappar.
En snabb titt i veckodiagrammet visar att OMXS30 fortstätter upp längs den streckade stödlinjen som förbinder den senaste tidens bottnar. I fredags fick vi en stängning strax under denna stödlinje, men som vi vet krävs det minst två stängningar efter varandra under stödlinjen för att bekräfta utbrottet.
I MACD ser vi att trenden är fallande och den tilltagande divergensen (de svarta streckade linjerna) kan vara illavarslande och sätta käppar i hjulen för den uppgång vi alla väntat på. Som jag påpekat ett tag har de amerikanska börserna börjat se alltmer dystra ut och stundande Huvud-Skuldra-formationer tornar upp sig i de flesta amerikanska index. För någon vecka sedan fick de flesta av oss lära oss ett nytt begrepp, nämligen Hindenburg Omen, det tillsammans med Death Cross och de stundande HS-formationerna ser inte kul ut. OMXS30 är trots allt en av de starkare börserna för tillfället, men om det brakar nedåt i USA spelar det ingen roll hur bra stark den svenska börsen visat sig, då dras vi ofrånkomligt med i nedgången.
Som vi ser i diagrammet bevakar vi på ovansidan 1078 och på nedsidan 923. Fortsättningen kommer att ske i utbrottets riktning. Börsslangen som jag använder mig av för att se om det är ett stundande utbrott på gång, är nu rejält spänd och det står utom allt tvivel att vi närmar oss ett utbrott snart. Om det sker uppåt eller nedåt beror på vilken av nivåerna som bryts och detta påverkas till största delen just nu av händelseförloppet i USA.
Det uppträder allt fler negativa tecken både tekniskt och fundamentalt som tyder på att det kan bli en dubbeltipp och inte en V-formad återhämtning. Obamaadministrationen kämpar med näbbar och klor för att hålla sig undan världens blickar. Den lånefinansierade ekonomin skapar den ena bubblan efter den andra och i detta sammanhang känns Greklands underskott som en droppe i havet.
Den senaste veckans kursstapel med en lång svans på ovansidan visar att köparna inte orkat stå emot säljarnas press. MACD noteras under nollan i det negativa territoriet med en nedåtriktad trend. Bryter kursen under 990 kommer Huvud-Skuldra-formationen som jag markerat i diagrammet att effektueras och det indkerar en nedgång som jag får anledning att återkomma till.
Precis som OMX befinner sig S&P 500 i ett konsolideringsområde med ett primärt motstånd vid 1220 punkter och stöd vid 1010. Så länge indexet håller sig inom detta område och inte uppvisar någon kraftig trend gäller det att tassa fram med små steg och mindre positioner än vanligt. För att det negativa scenariot skall brytas krävs att augustitoppen vid 1220 passeras. En sak är i alla fall säker, den närmaste tiden kommer att bli spännande där allt kan hända.
För dig som följer mina artiklar om Candlestick kan du nu läsa del tre i artikelserien på Tradingportalen eller på min sida om Candlestick.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V32).
Läs även: Wall Street slutade i moll (DN). Brant fall på Stockholmsbörsen (DN). Modemissar på börsen (VA). Ericsson-rivaler växer (VA). Börsens vinnare (VA). Fyndläge på börsen (VA). Aktie med potential (VA). Stockholmsbörsen fortsätter att falla (VA). Han varnar för en ny lågkonjunktur (AFV). Siffror kan tala för dubbeldipp (AFV). Han manar till lugn, Sverige går bra (AFV). Dubia och dubbeldippin´(Cornucopia). Skandinaviska bostadsbubblor (Flute-Tankar). Välkomna USA-recessionen (Makrofjanten)
Vi hörs imorgon bitti med nya analyser och en ny spännande börsvecka!
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender