Börsveckan som gick (V23) och kommande vecka

veckan35

veckanflag37Det har varit en minst sagt volatil och spännande vecka. Föregående vecka avslutades (som vanligt) med ett ordentligt nedställ och veckan inleddes skakigt. När OMXS30 i tisdags testade av MA-200 som höll gav det köparna precis det självförtroende som behövdes för att under onsdagen ta kursen över de första motstånden på väg mot 1014-1016-nivån, som testades under torsdagen och även de passerades relativt enkelt.

Uppgången under veckan var den största på fem veckor, mycket beroende på de positiva siffror om Kinas export som presenterades i torsdags (högsta siffran på sex år, vad den nu egentligen är värd…).

Helt naturligt vände de branscher som varit hårt pressade den senaste tiden upp, ex.vis råvaror.

OMX klättrade 2,7 procent i veckan och stängde å 1016,3 vilket innebär en uppgång på 5,5 procent hittills i år. En titt på S&P 500 visar att indexet avancerade med endast 2,5 procent och då bör man beakta att dollarn har fallit nästan en procent, alla sektorer inom S&P 500 steg under veckan och Dow Jones Industrial steg 2,8 procent, den första veckan på fyra veckor som stänger på plus. S&P 500 har hittills i år fallit med 2,1 procent.
Nu är frågan om uppgångarna håller i sig så att de riskviljan orkar dra igenom årshögstanivån kring 1077. Det som saknas nu för att vi skall få en hållbar uppgång är att volymerna åter kommer tillbaks. Så länge volymerna är så låga som de är och de begränsningsnivåerna inom den konsolidering de flesta index befinner sig i kommer vi tills dessa nivåer bryts att få vänja oss vi jojorörelser med stora intradagsvängningar. Många har räknat ut säljarna och skriver att ”Björnarna är utmattade…”, det tror jag kan vara ödestigert att spekulera i, men snart vet vi om de vilar eller är utslagna.

Gammelmedia menar att oron för de okontrollerade budgetunderskotten hos många av EU-länderna lagt sig, jag vet inte om det är så, men många bedömmare anser att problemen är mycket större än vad som hittills kommit fram.

I Kina kom det under veckan siffror som visar på att exporten stiger nästintill ohämmat och att fastighetspriserna stiger helt okontrollerat. Världens produktion håller på att flyttas över till Kina, helt och hållet och resten av världen står och jublar, börserna stiger och ”krisen är över”. Det är en hel del av denna logik som jag faktiskt inte förstår, det håller ju på att bli en snedvridning som är livsfarlig för den ekonomiska balansen, men det räcker väl med ett problem i taget, det blir väl för mycket för gammelmedia att skriva om både europa och Kina.

Jag har den senaste tiden ”pratat” mycket om VIX-index och det är intressant verkligen intressant att följa hur riskaptiten stiger så fort börsen går upp några procent. Nu är VIX-indexet åter nere under 30, närmare bestämt 28,8. Detta visar att investerarna inte är villiga att betala lika mycket för att försäkra sig för nedgångar i S&P 500 och då faller volatiliteten hos VIX och lugnet lägrar sig över världens börser, med stigande kurser som följd.

När riskaptiten stiger och förväntningarna på att Kina skall fortsätta att vara draglok i världsekonomin stiger även råvarupriserna, vilket vi sett tydliga exempel på i veckan. Boliden vände upp snyggt efter att ha varit nere kring 80 kronor och bildat en RSI-extreme för uppgång.

Förtroende för framtiden hos amerikanska konsumenter som presenterades i slutet av den gångna veckan visar att amerikanen inte varit så här optimistisk sedan i januari 2008.

omxs30analysvecka1En titt på OMXS30 visar att vi i onsdags hade en kraftfull kursstapel för uppgång, som bekräftades av torsdagens nära nog långa Marubozu-stapel som tog indexet förbi motståndsnivån kring 1014-1016. Nästa nivå hittar vi nu kring 1062 i diagrammet. MACD är på väg upp i det ”positiva territoriet” vilket kan ge den skjuts som behövs för att ta indexet upp och förbi de kommande motståndsnivåerna 1062 och årshögsta. Det intervall jag nu bevakar för utbrott är 923 och 1077 som är de högsta respektive lägsta nivåerna under de senaste tre månaderna. Skulle indexet falla tillbaks ner under 1014 under måndagen kan de slumrande säljarna komma tillbaks och ställa till det igen, men det får jag säkert anledning att återkomma till.

 
Förra veckans veckorapport hittar du här (V21).

Jag önskar alla läsare en god fortsättning på helgen!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.