Börsveckan som gick (V21) och kommande vecka

veckan33

veckanflag35Den gångna veckan har det kommit flera tecken på att ekonomin är på rätt väg men den ekonomiska oron i Europa fortsätter att tynga finansmarknaderna.

När marknaden befinner sig i konsolideringsfaser präglas dagsrörelserna av jojoliknande rörelser, vilket vi fått erfara under veckan. I Sverige steg OMXS30 tack vare onsdagens och torsdagens uppgångar med 2,7 procent, vilket är ungefär lika mycket som hela uppgången hittills i år. I USA vände börserna, precis som vi kunde vänta nedåt veckans sista handelsdag. Skälet till att jag förväntade mig en nedgång var att uppgången på hela 3,2 procent i USA under torsdagen berodde till stor del på att det saknades säljarna, vilket fick kursen att stiga men volymen var alldeles för låg för att stärka köparna. Volymen var i och för sig ännu lägre i fredags, vilket visar att att det är för tidigt, att som vissa påstår räkna med en fortsatt uppgång. S&P 500 noterade en knapp uppgång på 0,2 under veckan vilket innebär att indexet hittills i år fallit med 2,3 procent.

Volymutvecklingen har varit snarlik både under torsdagen och fredagen var 25 respektive 34 procent lägre än snittet i Sverige. Veckan som helhet innebar en uppgång med 2,7 procent vilket motsvarar den uppgång indexet hittills presterat under året. Frågan är om vi framöver kan förvänta oss den kraftiga uppgång som vi läser om i gammelmedia. Jag är inte lika säker på en uppgång. FÖr det första ser påverkas OMX av månadseffekten (fram till den 5:e), dessutom var index hårt pressat och hade fallit för mycket mot 50 dagars glidande medelvärde för att stå emot den spända gummisnodd som kämpade för en positiv pullback vid stödnivån. Uppstudsen kom i onsdags och torsdags men under de senaste dagarnas uppgång har volymen fallit och vänder indexet ner från nuvarande nivå kommer det att bildas en huvud-skuldra-formation för en större nedgång, men den är inte riktigt fullbordad ännu.

omxs30long4Om vi studerar kursstaplarnas utveckling den senaste tiden, efter det att nedgången började den 4 maj, kan vi konstatera att uppgången inte på något sätt är säker. En kursstapel likt den i fredags, med långa svansar både upp- och nedtill i kombination med en liten body är ett tecken på en reversalformation. Den lilla bodyn är ett tecken på en begränsad rörelse mellan öppning och stängning. De långa svansarna är tecken på stor aktivitet hos både köpare och säljare under handelssessionen. Ingen av aktörerna har gått segrande eller dominerat striden, men när en spinning top kommer en kraftfull uppgång och en Marubozu är den att beteckna som tilltagande svaghet hos köparna och en tidig indikation att trenden kan vara på väg att vända.

Kraschindexet som det amerikanska VIX-indexet brukar kallas (se mer förklaring kring indexet i denna artikel) har fallit något från paniknivån i slutet av förra veckan, men noteras fortfarande på en nivå som innebär allt annat än ”lugna gatan”. 

När Tyskland i veckan meddelade att de planerar att utöka blankningsbekränsningarna fick det naturligtvis till följd att VIX efter att ha varit nere under 30 åter klättrat upp över 30. Slutnoteringen för veckan blev 32, vilket innebär fortsatt hög osäkerhet.

På måndag är det USA Memorial Day som innebär att USA-börserna håller stängt och början av veckan kan därför bli lite knepig trading.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V20).

Jag önskar alla läsare en god fortsättning på helgen!
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar