Börsveckan som gick

Efter en trevande dag och små rörelser lyckades USA få Stockholmsbörsen på bättre humör dagen före midsommarafton. Trenden var svagt nedåt under dagen, men efter USA-börsernas öppning och statistik från Philadelphia Fed som var bättre än väntat vågade köparna ta position både i Sverige och USA.

Philadelphia Federal Reserves månadsindex, som sägs vara en temperaturmätare på ekonomin, tyder på ökande ekonomisk aktivitet i näringslivet i juni. Indexet steg till -2,2 från – 22,6 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på – 17,0 enligt Bloomberg News prognos.

Stockholmsbörsen lyckades pressa sig upp över nollstrecket, OMXS30 slutade på 0,3 procent plus på 778,10. Omsättningen lyckades tack vare bättre aktivitet på sista handelstimman komma upp i 12,1 miljarder kronor. I sammanställningen nedan ser vi att banker, telekom och verkstad återhämtade sig något från pressen de utsatts för tidigare i veckan.

omxs30realvecka25

 

Både Sandvik och SSAB som tidigare i veckan vinstvarnade fortsatte nedåt och backade 2 respektive 2,7 procent under torsdagen.

Atlas Copco klarade sig bättre och avancerade 1,9 procent, efter onsdagens branta utförsbacke.

Bankerna gick åt olika håll under dagen, dock hämtade sig Swedbank bäst av bankerna och slutade till slut på plus 4,3 procent och kursen 46,10.

Veckan som helhet har präglats av ovanligt lugn, avvaktande och osäker handel. OMXS30 backade 3,44 procent och ligger nu på plus 17,5 procent sedan årsskiftet. Om denna vecka var lugn händer det desto mer nästa vecka då rapporterna så smått börjar presenteras. Vi kommer då att få mer fokus på om företagen lever upp till de allt högre värderingarna. Förhoppningsvis blir det mindre spekulerande i förväntningar på makrostatistik.

OMXS30 ligger och studsar lite fram och tillbaks i konsolideringskanalen som Ni ser i nedanstående inlägg (inget nytt har hänt i den). Stängningen i torsdags var precis under 780 och det är intressant att se att bottnarna blir lite högre inom kanalen, där kursen nu befinner sig precis på den kortare stigande trendlinjen (se dagsdiagrammen nedan). Vi får se på måndag om det blir tredje gången gillt och 780 passeras eller håller så att vi tar oss ner till golvet i kanalen.

Nu är det midsommarfirande på gång. Jag önskar alla läsare ett trevligt midsommarfirande.Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar