Börsen stöter på motstånd

omsattning92Stockholmsbörsen fortsatte som väntat uppåt även igår och uppgången stannade av vid de nivåer som de flesta förutspått.

Totalt steg 275 aktier, 141 backade och 157 aktier slutade på samma kurs som i tisdags. Plankan visade hela dagen på ett övertag för köparna. Boliden, Lundin Mining och Autoliv var aktier som visade sig på listan över extremt högt omsatta aktier.

På listan över högst omsatta aktier var det bara TeliaSonera som utmärkte sig, genom att inte addera något till tisdagens stängning. I övrigt var det bara blått och allra bäst bland de högst omsatta gick Atlas Copco som steg nära 3 procent.

Verkstadsaktier steg på bred front och sektorn blev naturligtvis gårdagens vinnare med en uppgång på hela 1,7 procent. Inom sektorn lyste Sandviken som den starkaste stjärnan med tanke på tyngden i sektorn. Aktien steg hela 2,2 procent till 79,40 kronor. Atlas Copco avancerade 2,9 procent till 100,20 kronor och SKF B steg 2,8 procent och stängde på 113,40 kronor.

sektorer186Även IT gick starkt med Ericsson i spetsen. Aktien steg 1,7 procent till 73,15 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien upp med 0,7 procent i USA.

Sämsta bransch blev energi, precis som i USA och sektorn var den enda som slutade på minus, 0,5 procent. PA Resources backade 6,7 procent till 23,60 kronor. Lundin Petrolium backade 0,9 procent till 55,20 kronor. Näst sämsta sektor blev telekom där TeliaSonera slutade på oförändrad kurs, medan Tele2 gick bättre och slutade på 0,6 procent plus och kursen 108,30. Tele2 har visat sig mycket starkt efter rapporten och har stått emot betydligt bättre än sektorkollegorna, det fina resultatet och utdelningen visar på ett starkt självförtroende i bolaget.
Trots all positiv statistik och rapporter som strömmar in vågar inte de stora elefanterna ta sig in. Det är löjligt låg omsättning för att vara mitt rapportperioden, där fler rapporter kommer in bättre än sämre än förväntat. Ändå lyfter inte börsen. Jag tror många sitter och väntar på vad som kommer i form det smörgåsbord som Grekland förmodligen bara är en förrätt på. Vad händer i övriga PIIGS-länder och hur står det till med Frankrike och Storbritannien? Kommer Kina tvingas höja räntan kanske och hur kommer det påverka investeringsviljan?

Handelsbanken presenterade en rörelsevinst på 3.221 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket är betydligt sämre än förra årets resultat för samma period på 5.216 miljoner kronor. Även räntenettot sjönk, dock inte lika dramatiskt. Kreditförlusterna minskade från 696 miljoner kronor till 691 miljoner kronor. Resulatet ligger i linje med förväntningarna. Styrelsen föreslår att utdelningen höjs från 7,00 till 8,00 per aktie, vilket var betydligt högre än SME-prognosen på 6,23 kronor.

Botten är nådd i ABB skriver tidningen Affärsvärlden imorse och det är självklart intressant om så är fallet. ABB ligger oftast tidigt i konjunkturcykeln, men bolaget själva säger att de är osäkra inför bolagets verksamheter och ekonomin i stort. Jag läser vidare i tidningen att Handelsbanken har enorma tillväxtplaner i Storbritannien. De brittiska öarna kan bli bankens största marknad om några år.

Enligt tidningen Veckans Affärer är Billerud ett välnischat skogsbolag med låg värdering och stor potential i genomförda besparingar, låga råvarupriser och kommande prishöjningar.

Euron fortsätter att tappa och när detta skrivs kostar en euro 9,79 kronor. Dollarn och kronan håller däremot något jämnare steg och kronan har snarare tappat något lite mot dollarn under morgonen.

Följande svenska rapporter tycker jag kan vara intressanta idag: ABB (kl 6.00), SHB (kl 7.30)

Följande utländska rapporter tycker jag kan vara intressanta idag:  Cap Gemini, Daimler, Dell (efter USA-börsernas stängning), Toro, Wal-Mart

Ratos håller kapitalmarknadsdag idag och då tycker jag inte ens att man skall snegla åt denna aktie idag.

I eftermiddag kommer det ett helt batteri med amerikansk statistik som kan vara av intresse:
– Kl 14.30: Nyanmälda arbetslösa och producentpriser
– Kl 16.00: Philadelphia Fed-index och ledande indikatorer
– Kl 17.00: Oljelagerstatistik, veckosiffra

På tisdag blir det spännande att se vad de amerikanska konsumenterna tror om framtiden. När oron är så pass stor som nu påverkar konsumenternas förtroende och hur villiga de är att öppna plånboken mer än de flesta andra nyheter.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

I USA fortsatte börserna uppåt under onsdagen, dockbetydligt försiktigare i takt med att kommande motståndsområden närmar sig.

När börserna stängde hade S&P 500 och DJIA stigit 0,4 procent och Nasdaq Composite 0,5 procent. Strax innan börsöppningen kom statistik som visar att industriproduktionen var bättre än väntat, men bostadsbyggande hade däremot minskat mer än vad analytikerna hade hoppats på.

Ledande ekonomer i USA uttalade sig att ledande indikatorer fortsätter att visa på en stabil ekonomisk återhämtning och att skuldproblemen inom EU har försvunnit… (det finns säkert mer än en artikel jag kommer att hänvisa till dessa uttalande inom den närmaste tiden).

Banker gick starkt och Bank of America steg med hela 3,3 procent. Däremot backade olje- och råvarubolagen för första gången denna veckan.

esh044På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det är små avvikelser sedan Stockholmsbörsens stäning igår kväll. Efter att ha öppnat sidledes tilltar nedgångarna i Asien (dock inte något dramatiskt, men smyger sig alltmer nedåt). Som jag skrev tidigare i morgonanalysen ser det ut som om köparna tagit ut sig och att motståndsnivåerna kommer att stå emot ytterligare försök under dagen. En möjlig marginell uppgång övergår troligen i en sidledes eller kanske redan idag lite mer nedåtåka.

I Asien är det svagt nedåt idag på morgonen. I Kina är det fortsatt stängt för nyårsfirande. Bank of Japan bestämde på sitt räntemöte att låta räntan ligga kvar på oförändrat låg nivå.

indikatorer189Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att råvarurallyt avtagit något under natten och morgonen. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 75,8 dollar. Guldpriset noterar just nu 1101 dollar vilket är en nedgång med 7 dollar sedan igår morse. Metallprisindex ligger kvar på samma nivå som igår morse. Euron fortsätter att backa men dollarn stärks.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar