Börsen stöter på motstånd och backar inledningsvis

omsattning93Efter en positiv öppning och en initialt platt förmiddag steg Stockholmsbörsen svagt uppåt även under torsdagen. När börsen stängde hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 947 punkter. Det innebär att uppgången hittills i veckan uppgår till 1,6 procent och nedgången hittills i år reducerats till 0,6 procent. Volymen uppgick, trots att den var högre än i onsdags till blygsamma 14,8 miljarder kronor. Det var något högre än genomsnittet de senaste 50 börsdagarna, men 7 procent lägre än genomsnittet på 15,7 miljarder kronor som gäller för i år.

Totalt steg 199 aktier, 189 sjönk och 185 stängde på samma nivå som i onsdags. Plankan gav inget direkt stöd under dagen och eftermiddagens uppgång lyckades få till 64 mot 33. De som följde extremlistan igår fick en jackpot där vi hittade ABB redan tidigt under dagen.

ABB presentera ett betydligt bättre resultat än väntat och det tog emot positivt av investerarkollektivet. Aktien blev börsens högst omsatta och steg hela 7,1 procent till 141,90 kronor, samtidigt stod aktien för mer än 10 procent av börsens totala omsättning.

sektorer187Uppgångarna i ABB, Sandviken och Atlas Copco lyfte verkstadssektorn som blev den näst bästa under gårdagen.

Bäst gick det för dagligvaror där Oriflame och Swedish Match lyfte sektorn med uppgångar på 3,8 respektive 0,6 procent.

På tredje plats, inte långt efter placerade sig råvaror i spåren av de höjda råvarupriserna. SCA och SSAB lyfte sektorn med uppgångar på 0,5 respektive 0,7 procent och förhållandevis hög omsättning.

Sämst gick det för IT där Ericsson tyngde med en nedgång på 1,0 procent till 72,45 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ner motsvarande 0,4 procent i USA.
Näst sämsta sektor blev telekom där Tele2 tyngde efter att vd:n fått sparken och lämnar sitt uppdrag på stående fot. Jag är dock fortfarande positivt inställd till aktien som visat styrka och ett fint resultat häromveckan, dock bör den inte under 104 kronor då vrider jag om kompassen.

I DN.se läser jag en artikel om att all färre köper tidningar. Minskningen hos de tidningar som mätningen avser uppgår till 2,5 procent. Plaza Kvinna och Svensk Damtidning ökar dock upplagorna. Det känns som om intellektuell kvalitet lönar sig…

Idag är det inga svenska eller utländska rapporter som jag kommer följa.

– Klockan 08.00: Tyskland: PPI januari
– Klockan 08.45: Frankrike: Industrins konfidensfaktor februrari
– Klockan 09.00: Frankrike PMI februari
– Klockan 09.30: Tyskland PMI februari
– Klockan 10.00: EMU PMI och bytesbalans
– Klockan 10.30: Storbritannien: Detaljhandel januari
– Klockan 14.30: USA: KPI januari (viktigast idag)

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

De amerikanska börserna stängde på plus under torsdagen, men det var måttliga uppgångar och mindre volymer än normalt. S&P 500 och Nasdaq steg 0,7 procent, DJIA avancerade 0,8 procent.

Bäst gick det för råvarubolagen som steg på höjda råvarupriser.

Philadelphia Fed kom in bättre än väntat, men antalet nyanmälda arbetslösa fortsätter att stiga mer än förväntningarna.

Wal-Mart backade 1,1 procent efter en något sämre försäljning än förväntningarna.

HP däremot steg 1,4 procent efter att ha presenterat en stark rapport där både vinst och omsättning slog analytikernas förväntningar.

Fed meddelade i natt att de höjer diskontoräntan från 0,5 till 0,75 procent. Orsaken skall enligt Fed inte vara att ekonomin och återhämtningstakten förändrats utan istället vill uppmuntra utlåning från övriga finansiella institut istället för att luta sig mot Fed. Marknaden reagerade kraftfullt och kurserna rasade på efterbörsen och dollarn steg.

På obligationsmarknaden var den tioåriga räntan upp 7 punkter till 3,80 procent.

esh045På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det var blodrött på efterbörsen när Fed beslutat om en räntehöjning på 0,25 procent. Nedgångarna har fortsatt på de asiatiska börserna nu på morgonen.

 

Kina håller fortfarande stängt för nyårsfirande. Kinas vice utrikesminister Cui Tiankai protesterade i fredags till USA:s ambassadör i Peking mot att president Barack Obamas skall träffa den tibetanske exilledaren Dalai lama. Känns ganska ”kinesiskt” kan tyckas. Kina anser att Dalai lama står för antikinesiska separationskrafter…

Bank of Japan skriver i sin månadsrapport att ekonomin håller på att ta fart, men att hushållskonsumtionen kommer att ligga kvar på samma låga nivå.

indikatorer190Bland de ledande indikatorerna klockan 08.20 noterar jag att den amerikanska terminen tappat en del sedan USA-stängningen och att dollarn stigit till 7,30 kronor mot 7,22 igår morse. Kronan tappar mot både euron och dollarn. Råoljepriset har fortsatt upp, trots den kraftiga dollaruppgången och ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 76,70 dollar. Guldpriset ligger på samma nivå som igår morse och övriga metallpriser har backat marginellt.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar