Börsen stiger – är det köpläge?

Klockan 10.15 Börsen öppnar idag positivt och ligger i en klart positiv trend uppåt. Initialt är det motståndet vid 764 som skall passeras, därefter är det fritt upp till 768 följt av 780. Med diagrammet inställt på en timme tangerar kursen taket i den korta fallande trendkanalen som ni kan se i diagrammet från imorse (här). I måndags försökte indexet passera det kortare glidande medelvärdet som höll emot och kursen sökte sig åter tillbaks till botten av kanalen. Nu närmar sig kursen åter det ”blå snöret” och vi vet snart om det höll eller inte.

Kappahl presenterade imorse en kvartalsrapport som var något sämre än väntat. Aktien som fallit efter uttalande från vd:n i bolaget om att hösten blir tuff, vilket inneburit att kursen fallit innan rapporten. Idag stiger aktien 1,64 procent och avsluten går nu på 31 kronor, 262.000 aktier är hittills omsatta. Kollegan H&M backade inledningsvis, men har nu stärkts till oförändrat mot gårdagens stängning.

OMXS30 har nu avancerat till 763 och ligger på plus 1,2 procent. Omsättningen är hittills 2,1 miljarder kronor. Jag känner mig som en papegoja när jag hela tiden tjatar om att börsen ligger i en konsolidering, men det är trots allt viktigt att komma ihåg. I en konsolidering är det självklart rörelser både upp och ner.

omxs30real1015

Bankerna går bra med Swedbank i spetsen på plus 4,34 procent och kursen 43,40. Nordea stiger 1,93 procent, SHB ligger på plus 2,9 procent och SEB A avancerar 2,9 procent.

Gruvor är en sektor som fått stryk den senaste tiden, men det ryktas om en konsolidering i sektorn. Lundin Mining avancerar hela 5,85 procent till 21,70. Boliden stiger med lite mer måttliga 2,2 procent till 57,50.

Bästa bransch är energi som stiger 3,56 procent och sämsta bransch är medicin och hälsa som faller efter de senaste dagarnas uppgång.

Flera analytiker spår nu att börsen skall gå upp och för fjärde veckan i rad är det köpläge enligt Dawid Myslinski, analytiker på Redeye skriver i Di att börsen skall upp. Naturligtvis kommer den att göra det förr eller senare. Säger man varje vecka att börsen skall upp kan man sedan hänvisa till ”se, vad var det jag sade i min analys vecka 13”. Jag vill först av allt säga att jag hyser respekt för Dawid och han vet vad han pratar om. Det är dock viktigt att komma ihåg följande vid all värdepappershandel:
– Bottenfiska ALDRIG! Det innebär i praktiken att man sitter och letar efter aktier för uppgång bland de som rasar. Vid all trading gäller det att följa trenden. Vi hittar aldrig toppar och bottnar om vi inte gamblar. Att gambla på börsen brukar inte bli lönsamt i det långa loppet.
– Precis som Dawid säger bör all handel ske med ett sunt Money Management. Köper man vid 750 och lägger en stop loss på en sund nivå kan det självklart bli bra. Jag skulle dock rekommendera att vänta för att se om de viktiga motstånden bryts.
– Snitta aldrig ner dig. Stäng positioner som inte utvecklas enligt planen i tid, enligt den initiala stop loss som anges när position tas.
– Viktigast av allt! Lita inte på andra, ta egna beslut!

Håll koll på eftermiddagens statistik från USA om försäljning av nya hus och order av varaktiga varor.

Läs mer på:
– Därför stiger börsen (AFV)
– Kronan stärks mot dollarn (AFV)
– Bra läge för bottenfiske (Di)

Marknadstemperaturer, sektor för sektor:
sektorer17

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar