Börsen: Små rörelser nedåt i inledningen

omsattning50Den sömniga inledningen i fredags byttes till ett glädjerally när de positiva jobbsiffrorna presenterades. Ett svagt minus byttes snabbt till ett kraftigt plus. De amerikanska siffrorna var så ”pass bra” att det är många som ifrågasätter trovärdigheten i de, men det får jag säkert anledning att återkomma till.

Stockholmsbörsen stängde på 967 punkter, vilket motsvarar en uppgång på 1,3 procent. Omsättningen uppgick till 16,7 miljarder kronor, vilket var 20 procent mer än de senaste tre veckornas genomsnitt. Hälften av omsättningen producerades efter det att jobbsiffrorna presenterats.

Totalt steg 251 aktier, 162 backade och 185 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan som varit platt under hela dagen togs över av köparna och efter att ha passerat 94 procent dominerade köparna i 89 procent av fredagens affärer. Lundin Mining, Trelleborg och Autoliv fanns med bland aktier som var extremt högt omsatta.

sektorer138Bästa sektor blev hälsovård med AstraZeneca som draglok, följt av energi och finans. Sämsta sektorer blev Telekom och råvaror.

Ericsson var den mest omsatta aktien och noterades för en uppgång på 1,0 procent och 67,25 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 2 öre i USA.

Volvo B som blev näst högst omsatta aktie och steg 2,2 procent till 68,00 kronor.

AstraZeneca som många med mig rekat inför PPM-insättningarna noterades som tredje högst omsatta aktie och steg hela 4,0 procent till 327,50 kronor.

trelleborgTrelleborg var den aktie på large cap som gick bäst och steg hela 11,0 procent till 54,50 kronor, påverkade av kapitalmarknadsdagen. Carnegie höjde rekommendationen för aktien till outperform och omedelbart därefter var det Carnegie som dominerade totalt i aktien. Denna typ av rekommendationer bör man ta på allvar, när mäklarna följer sina egna råd (se den orange linjen). En timme efter rekommendationen syntes agerandet tydligt på kursen i Trelleborg – snyggt Carnegie!

 Inga rapporter av betydelse idag.

Det är lugnt på makrofronten, kanske man bör hålla ett öka på industriorderutvecklingen i Tyskland som presenteras kl 12:00.

Även i USA präglades handelssessionen av sysselsättningssiffrorna som skapade ett gap i inledningen. Uppgången höll i sig i 20 minuter och efter någon timme var gapet stängt. Spekulationer om att dollarn stärktes i samband med jobbstatistiken, vilket fick råvarupriserna att sjunka uppges vara orsaken till att säljarna tog över.

Vid stängningen hade DJIA avancerat med 0,2 procent, S&P 500 0,5 procent och Nasdaq 1,0 procent.

Bästa sektorer i USA var teknologi, verkstad och finans. Sämst gick gruvbolagen med guldproducenterna som sänken efter att spotpriset på guld rasat i och med den stärkta dollarn.

esz956Den amerikanska S&P 500-terminen noteras med ytterst små förändringar och det gör öppningen idag svårbedömd.

I Asien är det blandad utveckling, mestadels uppåt, men även idag lyser den Japanska och Taiwanesiska börserna starkare än övriga asiatiska börser. Nikkei ligger nu (kl 07:10) på 1,45 procent plus. De stora exportföretagen lyfter främst den japanska börsen, där Sony stiger 2,2 procent, Canon 2,5 procent och Honda 1,3 procent. En bra indikator brukar rederiaktierna vara och de senaste dagarna har dessa stigit. Även i Asien var det guldrelaterade aktier som agerade sänken, efter att guldpriset fallit med 4 procent.

indikatorer140Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noteras små rörelser på den amerikanska terminen. En blandad utveckling, mestadels uppåt i Asien. Dollarn har stärkts något sedan i fredags och kostar nu 6,96 kronor. Oljepriset är något lägre mot nivån i fredags morse. Ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 78,02 dollar. Guldpriset har fortsatt nedåt, men nedgången har bromsats upp, ett ounce kostar nu 1158 dollar. Små förändringar bland metallpriserna, dock något lägre nivå än vid samma tid i fredags.

 

Läs även: Kraftigt ras i världshandeln (DN). Bästa jobbsiffran på två år (DN). Proffsens aktierekommendationer (SvD). Strunta i Köpenhamn (VA). Vestberg lovar snabb tillväxt för Ericsson (AFV). Aktierna som lyfter Japan (AFV). Svagare krona, dollarn stärks (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar