Börsen på årshögsta – krisen över…

Tänk så fel man kan ha och så viktigt det är att inte låsa fast sig i det man från början tror. Igår var en av de bästa tradingdagar jag varit med om. Primärt tänker jag inte på att det blev ett hyfsat resultat, nej jag tänker på vad jag på morgonen trodde att dagen skulle bjuda på. Den kraftiga nedgången i Asien på morgonen och de nedåtriktade terminerna indikerade på en nedgång, men dock en osäker och liten nedgång.

Direkt när börsen öppnade var det trots allt köparna som omgående tog hem spelet i de flesta tick. Så här trodde jag igår morse:

Om inte 895 bryts (inte troligt) kan vi förvänta oss en återgång inom kanalen idag, den negativa utvecklingen i Asien kan få säljarna att ta kommandot..

Det som hände var att OMXS30 ganska snabbt tog sig förbi den viktiga 886-nivån och detta blev den adrenalinkick som köparna behövde för få säljarna att vackla. Fram till den amerikanska statistiken över försäljningen av befintliga hus. När USA öppnade skingrades alla osäkerhetsmoln och det var plattan i mattan och en härlig köpfest. 895-nivån märktes inte och det var köpfest, årshögsta och champagnekorkar. När Stockholmsbörsen stängde var uppgången hela 3,1 procent på 913,8 punkter under riktigt bra omsättning, ett klart styrkebesked.

USA-börserna, som redan på torsdagen gick starkt med runt 1 procents uppgång, fortsatte den positiva trenden och S&P 500 etablerade sig klart ovanför den magiska 1000-nivån på årshögsta. Vid stängningen hade S&P 500 avancerat 1,8 procent till 1026, DJIA och Nasdaq stängde bägge 1,6 procent högre än i torsdags. Omsättningen var betydligt högre än tidigare under veckan.

Den storm som nu blåser in över världen och bryter av de grenar som dysterkvistarna sitter på stavas ”amerikansk husstatistik”. Igår kom statistik som visar att försäljningen av befintliga hus ökat med 7,2 procent under juli månad, detta var hela 5 procent över vad analytikerna hade räknat med. Det säger en del om hur bra analytikerna träffar med sina gissningar… (men ni vet ju redan vad jag tycker om analytiker).

Efter gårdagens husstatistik och stängningen på årshögsta för både S&P 500 och OMXS30 är det riktigt positiva tongångar världen över, vem vet om det kanske är ”för bra för att vara sant” som jag hade en artikel om igår.

Ben Bernanke, Fed-chefen är övertygad om att vi nu har klarat oss ur den värsta recessionen sedan andra världskriget, detta sade han vid en konferens vid Jackson Hole, enligt Bloomberg News. Den amerikanska regeringens stödåtgärder med miljarder av stöddollar och digitala sedelpressar som går på högvarv för att upprättahålla nollränta för att få igång utlåningen så att Mr Smith vågar och kan låna sig till den konsumtion som behövs för att ”få USA på fötter”. Dessa stödåtgärder har fungerat, försäljningen av befintliga hus befinner sig nu på den högsta nivå sedan augusti 2007.

Det är fantastiskt att se hur rubrikerna i pressen förändras efter fyra dagars uppgång. S&P 500 har avancerat 2,2 procent den senaste veckan. Dollarn och räntorna föll, men oljepriset steg till den högsta nivån på tio månader.

I Tyskland stärktes tjänstesektorn i augusti till en nivå som vi får gå tillbaks till 2006 för att hitta. De flesta bedömmare verkar vara helt överens om att det värsta ligger bakom oss.

Under helgen kommer jag att lägga ut en analys på S&P 500.

OMXS30 avslutade veckan med att avancera 3,1 procent. Sedan årsskiftet har indexet stigit med 38 procent, 43,6 procent de senaste sex månaderna, 7,2 procent den senaste månaden och 4,2 procent den senaste veckan.

Jag har roat mig med att zooma ut blicken lite i nedanstående diagram och då hittar vi ett antal intressanta nivåer och formationer. Den stigande triangelformation indexet befinner sig i har inte några större motstånd förrän runt 970-nivån. På vägen dit har vi några mindre gyttjehål runt 925 och 950, men det är förhållandevis fritt på vägen upp mot 1050. Det finns dock en del ”mjuka och inte så trevliga motstånd” blan annat Aftonbladets rekommendationer att börja spara i aktier och fonder… Sista dagen på veckan var ett styrkebesked.

omxs30real17
Verkstad och finans var de vinnande sektorerna igår och kontradefensiva läkemedel var naturligtvis den svagaste sektorn en dag som var så stark som igår.

sektorer51

Intressant bland de ledande indikatorerna är naturligtvis hur starkt börserna gått under gårdagen, bortsett från Asien, som inte hade fått de positiva siffrorna på försäljningen av befintliga hus i USA innan de stängde på fredagsmorgonen. Dollarn har backat mot både euron och kronan. Oljepriset har stigit rejält det senaste dygnet och även metaller och råvaror stiger i det positiva sentimentet.

indikatorer59

 

Läs mer på: Kronan på årshögsta (DN). 8,8 procent arbetslösa (DN). Börsrally gav årshögsta (SvD). Kronan på årshögsta (SvD). Piratbluffen, Pirate Bay (SvD). Regeringen tror på bättre tider (SvD). Alla varningsklockor ringer (SvD). Svårt för Borg att hålla tillbaks krav på reformer (SvD). Höstens stora vinnare (AFV). Så bra går svensk handel (AFV). Här är dagens börsstjärna (VA). Rekyl efter stark torsdag (VA). Ny börsfest i Stockholm – Varning för bakslag (dagensPS). Årshögsta på Wall Street (dagensPS)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar