Börsen öppnar upp på stöd till Dubai

omsattning55Efter en positiv öppning, med draghjälp från de positiva stängningarna i Asien öppnade Stockholmsbörsen fredagens handel uppåt. Öppningen var nog det som orkade få investerarna att lyfta på ögonen, därefter var det en sällsynt tråkig dag. Marknaden var platt och rörde sig i ett intervall på några få punkter. Högsta noteringen under dagen noterades i samband med den positiva detaljhandelsstatistiken, där alltid några skall spekulera i tolkningen, kursen var uppe och vände på 957, men därefter var det säljarna som höll i taktpinnen till stängningen som skedde på 950 punkter, vilket motsvarade en uppgång på 0,3 procent. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor (vet inte var de andra nyhetsbyråerna fått 11,7 miljarder ifrån). Hur som helst var omsättningen lägre än de senaste veckornas genomsnitt.

Totalt steg 220 aktier i fredags, 199 sjönk och 192 aktier stängde på samma kurs som i torsdags. Totalt under dagen dominerade köparna i 60 procent av affärerna. Autoliv, Lundin Mining och Oriflame återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till antal börsnoterade aktier.

sektorer145Högst omsatt var åter H&M B som backade 0,2 procent till 394,50 kronor. Nordea, Autoliv följt av TeliaSonera var högt omsatta.

Autoliv har gått starkt den senaste tiden och nästan dagligen har vi sett aktien bland extremt högt omsatta. I fredags placerade sig aktien på tredje plats, totalt och steg hela 6,1 procent till 303,00 kronor. Bolaget spår att försäljningen kommer att öka med minst 35 procent, vilket var betydligt högre än analytikernas förväntningar. En stor del av orsaken uppges vara den starka efterfrågan från Kina.

Ericsson hittar vi först på sjätte plats bland de mest omsatta. Aktien backade 0,7 procent och stängde på 67,00 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg Ericsson motsvarande 17 öre i USA.

Energi var starkaste sektorn i fredags där Lundin Petrolium agerade draglok med en uppgång på 4,0 procent till 57,90 kronor. Näst bästa sektor blev verkstad där Sandvik lyfte sektorn mest med en uppgång på 0,6 procent till 85,80 kronor. Volvo B steg 0,6 procent, och Atlas Copco 1,1 procent. SKF hjälpte till att lyfta OMXS30-indexet, och aktien lyfte både sektorn med hög omsättning och en uppgång på 3,3 procent till 119,80 kronor.

Lundin Mining som hela våren tillhört en av mina favoriter backade i fredags 4,1 procent till 28 kronor, efter att bolaget hintat om att det inte blir någon större produktionsökning nästa år.

Under helgen har det ryktats att Saab håller på att sälja ut gamla verktyg till BAIC. Detta sägs inbringa kring 1 miljard för hårt pressade GM.

Finansinspektionen presenterar nya bonusregler som innebär att bonusar fryses i tre år för att se om resultaten försämras avsevärt under tiden, då skall en del av bonusen kunna falla bort.

Intressant artikel hos bloggrannen Flute-Tankar om USA:s väg tillbaks. Läs den.

Hos Cornucopia hittar vi en intressant artikel om det är tur eller skicklighet att lyckas på börsen.

Alliansen har haft oflyt med de nya sjukförsäkringsreglerna, som blivit väldigt mycket kött och blod, vilket gjort att sakfrågan helt kommit ur fokus. De nya siffrorna från SIFO visar att de rödgröna axelmakterna leder stort.

EU lovar att satsa 75 miljarder kronor till klimatomställning i de fattigaste länderna. Detta är inget annat än parodi. Läs gärna Cornucopias inlägg som belyser detta med all önskvärd tydlighet.

I Japan presenterades indutriproduktionssiffror för oktober som visade att produktionen ökat med 0,5 procent jämfört med september, en något lägre ökningstakt än tidigare i höst.

Huspriserna har börjat falla rejält på många håll. I morse rapporterades att huspriserna föll med 2,2 procent i december jämfört med november. Trots ett lägre utbud fortsätter priserna att falla.

Under förmiddagen kommer det sysselsättningsstatistik och industriproduktion inom EU kl 11:00.

 

index3I USA präglades börserna i fredags av små rörelser på olika håll. Den positiva detaljhandelsstatistiken lyfte börserna något i inledningen, men det räckte endast till små hack i kurvorna.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 0,4 procent, DJIA 0,6 procent men Nasdaq som i stort sett hela sessionen legat på minus stängde oförändrat. Omsättningen var återigen låg, hela 24 procent lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Aluminumtillverkaren Alcoa var i blickfånget efter en höjd rekommendation av JP Morgan. Aktien steg över 8 procent.

 

 

esh0

Den amerikanska S&P 500-terminen visar tydligt hur positivt Dubai-Abu-Dhabi tolkades när beskedet om stöd från grannen presenterades. Om nuvarande trend håller i sig kan vi se fram emot en ganska stark öppning idag.

I Asien inleddes börserna med fallande kurser. Dubai-sponsorn Abu Dhabi lovar att stödja sandlådan Dubai med 10 miljarder dollar, vilket sägs lösa de mest akuta problemen. Efter beskedet lyfte börserna i Asien och det blir ”mikrokaffe” under dagen. Snart är det dags för Spanien, Grekland, Irland med flera att komma med ”chocksiffror”. Vi får väl se hur det kalla kaffet smakar när det värmts upp ett antal gånger.

Den svagare industriutvecklingen i Japan pressade först ner kurserna som därefter vände uppåt och just nu (kl 07.53) ligger Nikkei precis runt nollstrecket. Initialt tyngdes de kinesiska börserna av den flod av nyintroduktioner som noterades idag, pressen har dock släppt och börserna stiger ordentligt just nu.

indikatorer146Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att börserna i Asien tagit fart och vänt uppåt efter Ábu Dhabi-beskedet. Det är små förändringar bland valutorna, Euron stiger och dollarn ligger på ungefär samma nivå som i fredags morse. Ett fat Brentolja kostar just nu 72 dollar. Guldpriset ligger kvar på samma nivå som i fredags kring 1125 dollar per ounce. Metallpriserna har stigit något och indexet ligger just nu på 296,1.

 

Läs även: BAIC lämnar besked till Saab idag (DN). Dubai-börsen öppnar 10 procent upp (DN). Turerna kring Saab (SvD). Än behöver inte Saab ge upp hoppet (SvD). Nya bonusregler skall gälla alla (SvD). 2010 blir en skakig resa (Makrobloggen). Grekland hotar inte EMU (Makrobloggen). Elekta övervärderad (AFV). Asienbörser på fall (AFV). Wallenberg tror på blodig expansion (AFV). Ny strukturaffär på gång (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar