Börsen öppnar svagt uppåt – Asiatiska börserna kroknade på slutet

Nedgången på Stockholmsbörsen höll i sig hela under hela måndagen. De bolag som stått för uppgångarna den senaste tiden var de som utsattes för mest press och de defensiva bolagen gick bra. Oron för tillståndet i den kinesiska ekonomin har åter blossat upp och tillförlitligheten har naggats i kanten efter en del tvivelaktiga uppgifter och statistik. Ytterligare stödåtgärder tyder på att hälsotillståndet i ekonomin kanske inte är så bra som tidigare sagts.

Börsen stängde 1,6 procent ned på 904,8, omsättningen var låg, endast 10,2 miljarder kronor. Totalt var det 263 aktier som backade, 124 steg och 177 slutade på samma nivå som i fredags. Plankan (indikator på om köparna eller säljarna dominerar) lutade brant nedåt hela dagen, även om den viktade upp något på slutet 80 procent av affärerna accepterade köparna säljarnas bud och endast i 15 av affärerna var det köparna som tog det säljarna erbjöd.

Ericsson var börsens högst omsatta aktie och noterades för en nedgång på 1,02 procent och 68,10 kronor. I USA noterades 6 öre högre jämfört med Stockholmsbörsens stängning. Branschkollegan Nokia som gått starkt den senaste tiden och även igår var en av få aktier som steg (+0,5% 99,10) närmar sig 100-kronorsnivån som kan bli lite besvärligt att ta sig igenom, därefter är det ganska fritt upp till 108 kronor som sammanfaller med en stark motståndsnivå och utgör taket i den fallande trendkanalen. 

Lundin Mining var åter extremt högt omsatt och sattes under press när råvaror backade. Aktien backade 3,95 procent och slutade på 24,30. Boliden stängde även den nedåt, om än lite måttligare 0,95 procent på 73 kronor.

Lundin Petrolium följde med oljepriset ned och tappade 3,1 procent till 65,10 kronor.

Bästa bransch blev kontradefensiva läkemedel där AstraZeneca gick starkt efter positiva nyheter om bolagets läkemedel Brilinta. AZN steg 2,o procent till 334,50 kronor och blev börsens näst mest omsatta aktie. Meda  är trots många lovord och en mycket stark senaste kvartalsrapport en av de aktier som släpar efter en del, igår steg dock aktien med 1,7 procent till 59,50. Jag ser en tydlig uppsida och rekomenderar köp om motståndet vid 61 kronor bryts. Uppgången pekar mot i första hand 70 kronor, men det finns en rejäl potential i aktien. 

Volvo backade 2,4 procent till 62,25 kronor, kollegan Scania stängde 2,0 procent lägre på 87,75 kronor. Sandvik drogs med i nedgången bland verkstadsbolagen och föll 3,1 procent till 71,70 kronor.

Bankerna hade det inte lika lätt igår. Swedbank backade 2,6 procent till 74,50, SEB slutade 3,4 procent lägre och Nordea klarade sig bäst av bankerna med en nedgång på 1,7 procent till 74,50 kronor.

sektorer58

 

OMXS30 visar på bra styrka och stödet kring 900-nivån har hittills stått pall för de genombrottsförsök som varit den senaste veckan.

I den positiva vågskålen ligger den starka trenden där alla viktiga glidande medelvärden pekar uppåt och primärtrenden MA200 pekar nu klart uppåt. MACD-histogrammet kan vara på väg att bli positivt och det har tidigare i vår inneburit rejäla uppstudsar inom den stigande trendkanalen. Under våren och sommaren har tre motståndsnivåer passerat, nu senaste 900-nivån, som nu utgör vårt primära stöd. Kursen ligger nu precis på jämviktslinjen och konsoliderar.

I den negativa vågskålen har det bildats en negativ divergens mellan momentumindikatorerna och kursen. När avståndet (de lite tjockare pilarna) mellan MA50 och kursen växer är det som att dra ut en gummisnodd, kursen dras tillbaks mot medelvärdet och samlar kraft för nya uppgångsförsök. Detta resulterar i rekyler, men de blir i regel av mindre karaktär så länge kursen håller sig inom trendkanalen och inte bryter de viktiga stöden.

Nu vill det till att histogrammet orkar upp över nollstrecket för att det skall finnas förutsättning för en ny uppgångsfas. Den låga omsättningen vid korrigeringen är i sig ett styrkebesked. I det

Vid ett utbrott uppåt genom 925-nivån riktar indexet in sig på i första hand 965-980 nivån. Faller indexet ner genom 895-900 nivån är det först och främst 850 jag tittar på.

omxs30real23

 

Idag är det lugnt på rapportfronten. På makrosidan kommer det en temperaturmätare på hur kinesiska, svenska och tyska inköpschefer ser på framtiden. I Tyskland kommer statistik över arbetslösheten klockan 09.55 och klockan 11.00 för EMU.

USA: Klockan 14.55 redovisar Redbook detaljhandel. Kl 16.00 Bygginvesteringar, inköpschefsindex, avtalade husköp och efter USA-börsens stängning kommer det veckostatistik över konsumentförtroende.

Börserna stängde nedåt i spåren av de kraftiga kinesiska nedgångarna. Råvarubolagen hade det tufft efter fallande råoljepriser.

Vid stängningen hade s&P 500 backat 0,8 procent till 1021, DJIA noterades 0,5 lägre och Nasdaq tappade 1,0 procent till 2009 punkter. Omsättningen var något högre än genomsnittet för de senaste veckorna. Om mönstret som präglat marknaderna den senaste tiden att USA och Kina-börserna går hand i hand tyder det på att USA kommer att öppna uppåt, vi får väl se i eftermiddag.
 
Banker och försäkringsbolag som var fredagens vinnare föll kraftigt under måndagen.

Inköpschefsindex från Chicago pekade på positiva signaler. Indexet steg till 50,0 i augusti, från 43,4 i juli.

På obligationsmarknaden sjönk den tioåriga räntan med 4 punkter till 3,40 procent.

Tekniskt befinner sig S&P 500 i en stigande trendkanal där nästa motstånd ligger runt 1050. Trenden är klart uppåtriktad, men momentumindikatorerna visar (jag vet att det är tjatigt) genom den negativa divergensen på att det kan vara en stundande rekyl på gång. Kortsiktigt befinner sig indexet nära taket i den stigande kanalen med sjunkande volymer. Höjden mot MA50 drar ordentligt och vill få ner kursen i första hand mot den lägre delen i kanalen. Den senaste timmen tilltog volymerna och köparna tog tillfälligt över rodret, men en och annan tvivlare fanns det som tog tillbaks en del av köptrycket den senaste kvarten.

in-x6

Den amerikanska S&P 500-terminen visar att den positiva avslutning i USA har smittat av sig på de asiatiska börserna. Just nu ligger terminen runt 0,5 procent över Stockholmsbörsens stängning igår. Om detta stämmer kan vi se fram emot en måttlig öppning uppåt.

esu929
I Asien är det mestadels uppåt idag på morgonen. Det är framförallt teknik- och råvarusektorn (de som backade igår) som står för uppgången. Börserna öppnade med klar tendens uppåt, men uppgångarna har avtagit och i Kina är börsen snart nere runt nollstrecket.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.30 kan vi se på den amerikanska terminen att uppgången har fortsatt något, även om det mattats av något den senaste timmen. USA-börserna började gårdagen klart nedåt men hämtade sig på slutet. Taiwan lyfter det asiatiska indexet och det är små uppgångar. Dollarn stärks mot euron och kronan tar mark mot både dollarn och euron. Oljan har stärkts något sedan igår, men ett fat Brent-olja ligger fortfarande under 70 dollar.

indikatorer66

 

Läs även: Dags att lura svenska investerar igen (Cornucopia). Svag dag för bankerna (DN). Varslen ökade i augusti (DN). Fall för MC-handeln (DN). Spararna vill ta risker (DN). Så mycket har lönerna stigit (DN). Annika Falkengren lyfter 20 miljoner i lön (SvD dagensPS VA). Man med talfel drogtestades (SvD). Hushållen lånar allt mer (SvD). Rekordutlåning till svenskt näringsliv (SvD). Ekonomin har ju redan vänt (dagensPS). Stjärnentreprenören varnar för kollaps (dagensPS). Kinaras skakade USA-börserna (dagensPS). Därför stiger börsen (Affärsvärlden). Dags att ändra riktning (AFV).Siffrorna som lyfter Kina (AFV). Det hänger på hushållen (VA)

*

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar