Börsen öppnar nedåt

omsattning101Stockholmsbörsen öppnade som väntat svagt nedåt, men efterhand tilltog riskaptiten med Volvo i spetsen. Aktien var piggare än på mycket länge efter information om att återhämtningen i Nordamerika är starkare än väntat. Volvo B var börsen högst omsatta aktie och avancerade hela 3,5 procent till 64,00 kronor.

OMXS30 steg 0,5 procent till 971,7 punkter. Omsättningen uppgick endast till 11,6 miljarder kronor, vilket till viss del kan bero på sportlov, men trots det är det väldigt dålig volym. Den dagliga omsättningen var 31 procent lägre än årets dagliga snitt och 22 procent lägre än de senaste 50 dagarnas genomsnitt. Det saknas säljare…

Oron för Greklands skuldsättning har avtagit de senaste dagarna, men det är nog snarare som med Dubai-krisen, teflonminne. När man tradar är det bra med teflonminne, däremot vet jag inte om det är så sunt i det större perspektivet. Under gårdagen genomförde Australien sin tredje styrräntehöjning på kort tid och detta tolkades positivt av marknaden, som tar det som ett kvitto på att världsekonomin repar sig, hmmm…

sektorer195Sentimentet håller så sakteliga på att stärkas, delvis efter USA:s BNP-uppgradering förra veckan.

Totalt steg 243 aktier, 139 sjönk och 189 stängde på samma nivå som i måndags. Bortsett från de första två timmarna dominerade köparna och plankan lutade behagligt hela dagen. Boliden, Lundin Mining och Autoliv följde alla börsklimatet och befann sig hela dagen bland de aktier som var extremt omsatta – vilken bra indikator!

Som jag nämnde inledningsvis blev Volvo dagens högst omsatta aktie och agerade draglog på en börs som utan Volvo och Swedbanks uppgångar inte var så vidare stark.

Trots att Swedbank placerade sig som näst högst omsatta aktie med en uppgång på hela 2,1 procent till 71,00 kronor, var det blandad utveckling bland bankaktierna. Nordea och SHB slutade oförändrat och SEB steg med måttliga 0,5 procent. Analytiker anser att situationen lättat i Baltikum och uppger det som orsaken till just Swedbanks och SEB:s uppgångar.

Detaljhandeln gick bra och inom sektorn gick bla AarhusKarlshamn starkt med en uppgång på 3,7 procent, Hakon Invest med 3,0 procent och Oriflame Cosmetics med 3,8 procent.

Verkstad och cykliska aktier brukar gå starkt när sentimentet vänder uppåt och de senaste dagarna har inte utgjort något undantag. Igår gick verkstadssektorn starkt med Sandvik och Volvo som draglok.

SCA tyngde råvarusektorn som blev dagens förlorare, trots att Boliden och SSAB avancerade 2,1 respektive 1,5 procent. Carnegie sålde tungt. SCA som är tyngst i sektorn backade 1,7 procent till 106,50 kronor.

Näst sämst gick telekomsektorn, där TeliaSonera noterade en måttlig uppgång på 0,4 procent och Millicom backade 1,0 procent.

H&M som brukar vara topp tre, omsättningsmässigt gick sämre än börsen som helhet och slutade på oförändrad kurs 438,90 kronor. H&M hamnade först på åttonde plats i omsättningslistan.

Ericsson som hamnade på sjätte plats steg 0,6 procent till 71,80 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning avancerade aktien ytterligare 0,7 procent i USA.

Idag är det presenteras inga intressanta svenska bolagsrapporter.

Tyskland har på morgonen presenterat detalhandelssiffror för januari. Totalt sjönk detaljhandeln med 3,4 procent vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på en minskning med 1,1 procent.

Klockan 09:30 kommer det siffror som visar hur det står till med den svenska bytesbalansen.

I eftermiddag med början kl 13:30 kommer det en bukett med viktig information från USA:
– 13:30 Challanger sysselsättningsstatistik
– 14:15 Sysselsättningssiffror februari
– 16:00 Inköpschefsindex tjänstesektorn
– 16:30 Oljelagerstatisk
– 20:00 Fed Beige Book

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Inledningsvis steg de amerikanska börserna under tisdagen, men under eftermiddagen minskade riskaptiten när Ford rapporterade (en bra rapport).

S&P stängde precis ovanför nollstrecket på 0,2 procent och 1118 punkter. Omsättningen var 8 procent lägre än de senaste 50 börsdagarnas genomsnitt. DJIA slutade på samma nivå som i måndags och Nasdaq stängde på 2281 punkter, en uppgång på 0,3 procent.

esh053På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att den nuvarande nivån är lägre än nivån för Stockholmsbörsens stängning. Stängningarna var dessutom svaga på de flesta av asienbörserna.

I Asien är det fortsatt positivt efter den minskade oron över situationen i Grekland. Uppgångarna i regionen är dock måttliga, någon eller några tiondels procent.

Bland de ledande indikatorerna noterar jag att euron stärkts något i kölvattnet av att Greklandsoron lagt sig något. Dollarn har fallit ett par öre sedan igår morse. Oljepriset har fortsatt uppåt och ett fat Brentolja kostar nu 78,0 dollar. Guldpriset och övriga metallpriser har fortsatt uppåt. Det allt viktigare VIX-indexet är nere på 19,1 och verkar fortsätta nedåt (en nedgång att vänta…).

indikatorer198

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar