Börsen / kursrörelserna är som en bandvagn

(klippt ur boken Winning Trading)

Innan du börjar handla på börsen är det viktigt att förstå hur den fungerar, vilka aktörer skall du tävla mot och vilka regler är det som gäller. Oavsett hur duktig du blir på trading finns det alltid fiender som är duktigare. När du köper en aktie och tror på uppgång är det någon på andra sidan som säljer och är övertygad om att aktien inte har mer att ge, betyder det att du gör en bättre affär än den som säljer? Är du smartare? Sitter du med trumf och vet vad som skall hända framöver? Förmodligen är svaret nej på alla frågorna. Kul inledning på boken, känns stimulerande att ge sig in och börja daytrada med den inställningen, eller hur?

 

På börsen råder djungelns lag – det gäller att äta eller ätas. Som jag nämnde ovan är det alltid någon som säljer aktierna till dig, som tycker att de inte har mer att ge, eller när du säljer att aktien är billig och att det är nu den kommer att sätta fart. Vem har rätt, du eller din fiende? Jag hoppas att boken skall ge dig två lärdomar:

          Tro inte att det är du som är du som vet bäst

          Vårda dina pengar – gambla inte

 

Det är viktigt att känna till att de fiender du har på börsen ofta har betydligt bättre förutsättningar för att lyckas än du. De har mycket mer kapital, många gånger information som du inte kan ta del av och mångårig erfarenhet som du som nybörjare inte har. För att förklara hur en aktie eller kurs rörelse skall jag försöka mig på en liknelse:

 

En rörelse på börsen kan liknas vid en bandvagn ombyggd till en festplattform. På bandvagnen som rör sig framåt i makligt tempo med medryckande musik strömmande ut ur högtalarna och kall god öl till alla festdeltagare råder det en härlig stämning.

Det finns redan ett mindre antal människor på plats, som verkar varit med en bra stund redan. Alla  dricker öl, sjunger med till musiken och njuter av festen. Vartefter ”festen” förflyttar sig framåt är det fler och fler som lockas av den gemytliga atmosfären och hoppar upp på bandvagnen, ju fler som hoppar upp, desto tyngre går blir det bandvagnen att flytta sig framåt. Efterhand blir det trängre och de som var med tidigt tycker inte att det längre är lika kul och väljer att hoppa av, men fortfarande är det ännu fler som hoppar på och det börjar nu gå riktigt tungt.

Till slut klarar inte bandvagnen av att ta sig framåt utan sjunker ner i leran och fastnar. Trots att bandvagnen nu står still hoppar ännu fler upp för att vara med på festen. Musiken slutar spela, det serveras inte längre någon öl och nu gör bandvagnen allt för att ta sig loss. Otroligt nog är det folk som hört festen och kommer springande för att inte missa ett bra hålligång. Däremot väljer de som varit med ett tag att hoppa av, det händer ju ändå inget kul. Föraren fortsätter sina fruktlösa försök att få loss bandvagnen, men lyckas inte. Nu är det fler som väljer att hoppa av än nya som tillkommer, och föraren har det kämpigt värre.

Till slut händer det! Bandvagnen har till slut blivit så lätt, när föraren då lägger i backen rycker det till ordentligt och en flock nytillträdda, som fortfarande inte riktigt kommit upp på festplattformen trillar av och när vagnen börjar backa blir de senaste deltagarna brutalt överkörda. Efter en hel del backande och trixande är det inte många kvar på festen.

Nu tar föraren sats ordentligt för att passera gyttjehålet och det passeras utan problem, för nu väger vagnen lätt med så få deltagare. Väl uppe på andra sidan börjar man efter ett tag åter att servera kall öl och musiken börjar strömma ut ur högtalarna under den trevliga framfarten. Många av de som nyligen hoppat av hör musiken bestämmer sig då för att springa runt gyttjehålet för att inte missa festen, hålet som är ganska stort tar en stund att komma runt och bandvagnen som nu är betydligt lättare hinner en bra bit innan det åter börjar ansluta sig nya festdeltagare. Det tar inte lång tid innan vagnen åter kör fast, händelserna upprepas och det är enkelt att börja misströsta, det känns nästan om bandvagnen och festen retar de som kommer sent till festen.

 

Denna beskrivning gör jag för att illustrera en akties rörelse och den känsla som många av oss känner när vi köper en aktie, det känns nästan som om den retas med oss för så fort vi köper så sjunker priset.

 

Det är viktigt att ha respekt för motspelarna och då speciellt de mycket kompetenta motspelare du kommer att möta på börsen. Att vara på börsen är som att hoppa in i elitserien i hockey, du kommer att möta de allra bästa spelarna. Tänk på att oavsett hur många mycket pengar du jobbar med finns det alltid betydligt kraftfullare aktörer och oavsett vilket pris du köpt en aktie för är det alltid andra som har bättre ingångsvärden för att gått in tidigare.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar