Torsdagen blev precis så håglös inom begränsningarna som konsolideringsformationen tillät (se OMXS30 morgonanalysen nedan). Efter en svag öppning uppåt stärkt av en viss återhämtning för euron var det mestadels nedåt under eftermiddagen.
När börsen stängde hade index backat 0,4 procent till 940,50 punkter. Omsättningen uppgick till 13,0 miljarder kronor, vilket var 8 procent lägre än det dagliga genomsnittet de senaste tre måndaderna och 18 procent under genomsnittet för året.
Totalt var det 249 aktier som sjönk, 140 som steg och 188 stängde på samma kurs so i onsdags. Det var ganska platt och tråkigt, men avslutningen fick plankan att sväga över på säljarnas sida som vann dagen med 81-18. Boliden var egentligen den aktie som stod för en extrem omsättning.
Högst omsatt var Ericsson som backade 0,8 procent till 70,60 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,2 procent på Nasdaq.
Sämsta bransch blev energi där Alliance Oil som tynger sektorn mest backade hela 3,1 procent till 101,25 efter att bolaget bekräftat att de drar tillbaks förslaget om en obligationsemission.
Näst sämsta sektor blev hälsovård där AstraZeneca tyngde sektorn med en nedgång på 1,3 procent till 310,10 kronor. Även Meda sjönk för ovanlighetens skull med 1,2 procent.
Minst dåligt, eftersom alla sektorer backade under torsdagen gick det för telekom där TeliaSonera steg 0,4 procent till 49,80 kronor. Millicom höll däremot ner sektorn med en nedgång på hela 2,7 procent. Detaljhandel gick oxå bättre än börsen som helhet och där var det Swedish Match som lyfte sektorn tillsammans med Hakon Invest.
Det kommer inte några svenska rapporter som intresserar mig idag.
Under förmiddagen kommer det statstik över konsumentprisutvecklingen i Europa.
Tyskland presenterar inflationssiffror.
Viktigaste siffrorna kommer som vanligt från USA:
– Kl 14.30 är det dags för definitivt BNP för Q4.
– Kl 15.45 presenteras Chicagos inköpschefindex för februari
– Kl 15.55 Michiganindex
– Kl 16.00 Presenteras försäljningen av befintliga bostäder under januari.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I USA sjönk börserna rejält i inledningen efter svag arbetsmarknadsstatistik och en allt lägre orderingång av varaktiga varor. Oron över situation i Europa lägger en våt filt över börserna just nu, vad kommer att hända? Hur många länder ”poppar upp” som krisländer den närmaste tiden?
Euron hämtade sig och följdaktligen försvagades dollarn, detta fick köparna på bättre humör och riskaptiten ökade påtagligt, såpass att nästan hela den initiala nedgången eliminerades. När börserna stängde var DJIA ner med 0,5 procent, S&P 500 0,2 procent och Nasdaq Composite 0,1 procent. Omsättningen var något högre än tre månaders genomsnitt.
Problemen med den höga arbetslösheten i USA är nog ett större problem än den amerikanska regeringen vill medge. Om det saknas arbeten och vi ser inte direkt något jobbskapande då är det nog lågräntepolitik och ”gröna vildskott” som får stå för den ”spirande” optimismen.
Banker hade det tufft, åtminstonde inledningsvis på den amerikanska börsen igår. Fed kommer nu att se över hur bland annat Goldman Sachs hjälpt Grekland att dölja sin budgetkris. Goldman Sachs sjönk 1,2 procent.
Energibolagen hade det oxå ganska tufft, efter att både WTI- och Brentterminerna handlats ner ordentligt.
Gap presenterade sin rapport efter USA-börsens stängning. Vinsten uppgick till 0,51 dollar per aktie, vilket låg i linje med förväntningarna.
På den amerikanska S&P 500 terminen noterar jag att de amerikanska börserna gick starkt efter att Stockholmsbörsen stängt och i samband med eurons förstärkning. Dock har uppgångarna mattats av betydligt ju närmare stängning vi kommit i Asien.
I Asien är det mestadels måttligt uppåt nu på morgonen. Efter att ha öppnat ganska starkt ligger Nikkei på plus 0,2 procent. Det har kommit en hel del statistik från Japan under morgonen, vilket ger en svårbedömd och blandad bild av hälsan i landets ekonomi. Industriproduktionen och detaljhandeln ser ut att vara bättre än förväntningarna, däremot tyder fortfarande de sjunkande konsumentpriserna på att det råder deflation.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att uppgångarna i USA till en början ”smittade av sig” på de asiatiska börserna, men allteftersom stängningen närmar sig mattas uppgångarna av. Mycket av utvecklingen idag kommer att hänga på hur pass väl euron kan stå emot den press den kan komma att utsättas för när PIIGS(FS)-länderna utsätts för granskning. Dollarn är nu nere på 7,17 kronor och Euron ligger på 9,73. Oljepriset har mattats av och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 76,60 kronor. Guld och övriga metallpriser stiger.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden