Stockholmsbörsen började som förväntat med att notera ett nytt årshögsta direkt i inledningen. Den nya noteringen lyder 1049,52 punkter. Under helgen meddelade euroländerna och IMF att man enats om utformningen av nödlån till Grekland. Räntesatsen är lägre än nuvarande marknadsränta, vilket torde innebära att lånen på något vis är subventionerade (mina bloggfavoriter Flute Tankar och Cornucopia belyser detta i två välskrivna artiklar).
Jag läser i gammelmedia att man är ”förvånade att nyheten om nödlån till Grekland inte fick börserna att stiga mer…”. Kan det kanske bero på att Grekland är som att tömma blåsan i Östersjön. Alla vet att vi bara sett en aptitretare på det smörgåsbord av dåliga ekonomier som kommer att serveras oss i en lagom takt under våren. -Vi vill väl inte förstöra det positiva sentimentet…
När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS30 avancerat 0,35 procent till 1048,30 punkter. Omsättningen uppgick endast till 11,6 miljarder kronor, vilket är 28 procent lägre än de senaste tre månadernas snitt.
Totalt steg 213 aktier, 207 sjönk och 178 stängde på samma nivå som i fredags. Plankan var platt och tråkig och förhindrade oss att göra några affärer, i stort sett hela dagen (tack för det).
Bästa bransch blev återigen energi som steg 1,27 procent med Alliance Oil och Lundin Petrolium som draglok.
Finanssektorn kom inte långt efter med en uppgång på 1,15 procent. Swedbank avancerade hela 2,38 procent till 77,35 kronor efter beskedet att man kliver av det statliga stödprogrammet. Finanssektorn i Europa lyftes även av att UBS spått att resultatet före skatt kommer att bli minst 2,5 miljarder schweizerfrancs under det första kvartalet.
Bland verkstad och cykliska aktier var det mer blandat. AtlasCopco A backade 0,8 procent till 11460 kronor och Sandvik backade 0,2 procent till 95,10 kronor. Boliden steg döremot 0,3 procent till 112:30 kronor.
Sämsta sektor blev telekom där TeliaSonera tyngde med en nedgång på 1,36 procent till 49,42 kronor. Tele2 backade 0,24 procent till 125,50 kronor.
Näst sämsta sektor blev sällanköpsvaror där MTG tyngde med en nedgång på 2,77 procent till 414,20 kronor. H&M fortsatte svagt nedåt med 0,67 procent till 490,00 kronor (läs gärna min analys från i förra veckan om H&M efter bra rapporter), helt enligt plan.
Ericsson steg motsvarande 0,2 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning.
Startskottet för rapportsäsongen gick igår när aluminiumjätten Alcoa presenterade sitt resultat för Q1. Resultatet blev 0,10 USD/Aktie, vilket var något bättre än analytikernas förväntningar på 0,09 dollar/aktie. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder dollar och här hade analytikerna väntat sig 5,2 miljarder dollar.
Idag rapporterar processortillverkaren Intel efter USA-börsernas stängning.
Ericsson håller presskonferens inför stämman kl 12.00.
Kl 08.00: Tyskland: KPI (def) mars
Kl 08.45: Frankrike: KPI mars
Kl 09.30: SCB: KPI mars
Kl 12.00: Ericsson håller presskonferens inför stämman
Kl 14.30: USA: handelsbalans februari
Kl 14.30: USA: importpriser mars
Kl 23.00: USA: ABC/WP konsumentförtroende, veckodataFör en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Grekland stod i rampljuset även i USA när börserna öppnade och många höll andan inför Alcoas rapport som anses vara startskottet på rapportsäsongen och tillika en värdemätare på vad vi kan förvänta oss av rapportperioden.
När USA-börserna stängde hade Dow Jones Industrial Average stigit med 0,1 procent till 11006 punkter. S&P 500 steg 0,2 procent till 1196 punkter, precis som Nasdaq Composite.
Omsättningen var ungefär 15 procent lägre än normalt, denna avvaktande och håglösa måndag.
Alcoa steg 2,2 procent inför sin rapport som presenterades efter USA-börsernas stängning. Se resultatet ovan.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att det varit tydliga nedgångar på efterbörsen i USA och under öppningen i Asien idag. Det kan vara värt att notera vändningen upp från klockan 06.00 som kan prägla öppningen på Stockholmsbörsen.
I Asien är det mestadels nedåt efter Alcoas rapport som omsättningsmässigt inte nådde upp till förväntningarna. Nedgångarna ligger i snitt på 1 procent i regionen.
Bland de ledande indikatorerna är det en sak som sticker ut! VIX-indexet är nu nere på 15,58 och det är LÅGT, RIKTIGT LÅGT! Jag kommer att följa utvecklingen i USA minut för minut ikväll för att se tecken på hur placerarkollektivet tolkar detta, för det kommer att sätta spår, det är jag övertygad om. I Asien har de initiala nedgångarna reducerats en del under den senare delen av handelsdagen. En dollar kostar nu 7,17 kronor som kan jämföras med 7,14 kronor igår morse. Oljepriset har backat något i dollar räknat, men i SEK ligger priset på samma nivå som igår. Gulpriset rekylerar något medan övriga metallpriser ligger på ungefär samma nivå som igår.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden