Börsen inleder osäkert

omsattning66Stockholmsbörsen öppnade veckan starkt och steg ganska snabbt till en nytt 19-månaders högsta på 985 punkter. HM var börsens klarast lysande stjärna och steg nästan med 3 procent, efter att ha varit pressat en längre tid. Carnegie skrev i ett brev igår att det är aktien som alla älskar men ingen köper och angav rekommendationen outperform. Carnegies rekommendationer har den senaste tiden varit mycket bra och bör definitivt bevakas. Denna rekommendation satte rejäl fart på aktien. Den förnyade pressen på dollarn hjälpte till att lyfta börsen som trots en rejäl dipp i slutet av dagen slutade på plus 0,5 procent och 986 punkter. Omsättningen uppgick till totalt 14,2 miljarder kronor, vilket är 25 procent högre än de senaste tre veckornas genomsnitt.

Bästa bransch unde måndagen blev sällanköpsvaror, där HM naturligtvis lyfte sektorn mest. Även råvaror och kontradefensiva läkemedel noterade större uppgångar än börsen som helhet. Sämsta gick det för energi och IT.
sektorer159Ericsson var efter HM börsens mest omsatta aktie men föll mer än börsen som helhet. Aktien backade 1,0 procent till 68,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien att backa motsvarande 0,2 procent i USA.

Det var blandad utveckling bland bankerna. SEB var tredje mest omsatta aktie och avancerade 1,0 procent till 48,30 kronor. Handelsbanken däremot backade ungefär lika mycket till 202,80 kronor.

Totalt steg 231 aktier, 174 backade och 171 aktier stängde på samma nivå som i fredags. Plankan var ganska platt under dagen men totalt sett dominerades 57 procent av köparna. Lundin Mining stack ut som den enda aktien bland de extremt omsatta och Winning Trading-modellen fungerade suveränt genom att belysa aktien redan de första minuterna och detta resulterade sedan i en uppgång på 6,15 procent – bara genom ”följa John” – simple is best!

Det är lite oroande att det höjs riktkurser hej vilt bland analytikerna. Personligen oroar det mig när i stort sett alla analytiker är positiva och höjer riktkurser på löpande band. Det börjar nog så smått vara läge att höja garden.

Det är lungt på rapportfronten, inget av värde idag.

Dagens viktigaste siffra från USA är statistik över handelsbalansen för november, statistiken kommer 14:30. För en komplett lista över dagens händelser kan du gå till Tradingportalen.com

I går kväll var aluminiumtillverkaren Alcoa först ut med sin rapport som kom in betydligt sämre än förväntat. Alcoa är startskottet för rapportsäsongen och används ofta som en slags indikator över förväntningarna. Denna indikator brukar stämma ganska väl och om den gör det denna gång kommer resultaten att komma in sämre än förväntningarna, för det gjorde Alcoas resultat igår kväll. Resultatet per aktie blev 0,01 dollar mot de förväntade 0,06 dollar per aktie som analytikerna förutspått. Försäljningen översteg däremot förväntningarna.

Turerna kring Saab fortsätter och nu beskylls naturligtvis den sittande regeringen av de rödgröna axelmakterna för att inte hjälpa Saab/GM till en lösning. Nivån på de fackliga och Mona Sahlinska uttalandena är allt annat än oförutsägbara. Det som är märkligt är att inte Östros slängt sig in i debatten, han borde väl komma med ett ”jag är orolig”-uttalande snart. Facket tror att GM kör ett spel för att ”trissa upp priset”. Ett uttalande som är lika dumt som när Mona sade att Saab kunde tjäna pengar på att importera detaljer från utlandet. Mona gjorde inget imponerande försöka när hon drev sitt eget företag, de uttalande hon och partivännerna gör imponerar om möjligt än mindre på mig. Det som däremot oroar mig är det lutar åt att dessa amatörer får folkets röster på att skrika ut floskler som fackligt anslutna njuter av att debattera under fikarasterna. Idag kl 12:00 går arbetarna ut i en gemensam manifestation.

Kommunistledaren Lars Ohly anser att han inte får tillräckligt med plats i media och säger nu lite populistiskt (för de rödgröna axelmakternas supportrar i alla fall) att det skall införas särskilda skatter på bonusar. Det är bra med bonusar, mycket bättre än oskäligt höga fasta löner. En resultatbonus beräknat på bolagen långsiktiga vinster borde vara något som alla, oavsett partifärg borde förespråka. 

Den japanska flygjätten Japan Airlines störtdyker idag efter spekulationer om att bolaget kan tvingas i konkurs.

Det var små rörelser på de amerikanska börserna igår. Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 10.665. S&P 500 avancerade 0,4 procent till 10664. Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 2312 punkter. Omsättningen var 5 procent lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Teknikaktier utsattes för vinsthemtagningar efter de senaste veckornas uppgångar och stod högt på förlorarlistorna.

esh016Det är små rörelser på den amerikanska S&P 500-terminen sedan Stockholmsbörsens stängning igår och det gör inledningen något osäker.

I Asien är det blandad men mestadels en positiv utveckling, men då är det viktigt att komma ihåg att Japan laggar gårdagens uppgång efter att de hade stängt under måndagen. Bäst går konsument- och teknikbolag, som hade det tungt i Stockholm igår. Sämst går det för bank- och råvarutiproducenter. Alumina som samarbetar med Alcoa föll hela 4,9 procent efter beskedet om den minskade vinsten för Alcoa igår kväll.
indikatorer162Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att den amerikanska terminen backat 0,1 procent efter USA-börsens stänging igår kväll. Nikkei som startade med en uppgång på över 1 procent ligger nu på 0,7 procent. Dollarn har stärkts något sedan igår morse och många analytiker skriver idag att de tror på en uppgång för dollarn från dagens nivåer. Brentoljan har fallit något i pris och ett fat kostar nu på morgonen 80,6 dollar. Guld- och metallpriserna ligger ungefär kvar på samma nivåer som i går morse.

 

Övrigt läsvärt: Bevare oss för klimatexperiment (Flute Tankar). Dags att ta farväl av Saab (GP). Bonusgranskare har själv fått bonusar (DagensPS). Blandad kompott i Asien (DagensPS AFV). Stigande guldpris höjer produktionen (DN). Kina säljer mer bilar än USA (DN). Hot mot återhämtningen 2010 (DN). Inte billigt att bli bjuden av Mona Sahlin (SVD). Börsnoteringar lockar igen (SvD). Elbolagens miljardklipp (AFV). Aktien skall upp 40 procent (AFV)
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar