Stockholmsbörsen inledde veckan avvaktande (ganska vanlig måndagsbörs) i väntan på styrning. När börsen stängde hade OMXS30 backat 0,8 punkter till noteringen 966,1, en nedgång på 0,1 procent. Under förmiddagen rörde sig indexet i spannet 959 och 972, som stod sig som dagens lägsta och högsta notering. Under eftermiddagen noterades som högst 971 punkter, för att sedan falla hela vägen i mål. Omsättningen som inte uppgick till mer än 13,3 miljarder kronor tyder oxå på en tilltagande osäkerhet. daytrading
Totalt noterades 248 aktier med slutkurser som var lägre än i stängningen i fredags. 181 aktier stängde högre och 173 slutade på samma nivå som i fredags. Plankan var platt och skvalpig nästan hela dagen, med undantag timmen mella 10 och 11. Totalt dominerade säljarna i 51 procent av affärerna.
Endast Autoliv återfanns bland extremt högt omsatta aktier och aktien fortsatte uppåt även under gårdagens handel. Bolagets vd Jan Carlsson sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt (den bästa av de svenska nyhetsbyråerna) att bolaget uppnått en marknadsandel på 30 procent i Kina.
Den stärkta dollarn påverkar naturligtvis priserna i dollar på råvaror (klokt att räkna om priserna till kronor för att få en rättvis bedömning). En dollar kostar nu 7,05, vilket är en ytterligare uppgång på 1,2 procent sedan igår morse. Det gäller alltså att ta hänsyn till detta längre ner i artikeln där olje- och råvarupriserna bland de ledande indexen presenteras.
Bästa bransch blev finans där bland annat Swedbank agerade draglok genom att placera sig som tredje högst omsatta aktie och noterades för en uppgång på 3,6 procent till 75,75 kronor.
Energi och råvaror blev inte helt oväntat dagens förlorare, till stor del styrt av dollarpriset.
Högst omsatt blev Volvo B som ensamt stod för 10 procent av den totala börsomsättningen. Aktien backade 0,5 procent och slutade på 67,65 kronor.
Ericsson B slutade först på fjärde plats, omsättningsmässigt. Aktien föll med 0,4 procent till 67,00 kronor. Rykten om att BSNL dragit tillbaks en befintlig order kan ställa till det för Ericsson om deras befintliga order av GSM-linjer annuleras. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien i motsvarande 35 öre i USA.
Jag brukar inte nämna mer än bolag från Large Cap rapporterar, men idag lämnade Clas Ohlson (ett oerhört välskött bolag) sin kvartalsrapport innan börsens öppning som visar på en del valutaförluster, men i övrigt ett bättre resultat än förväntat.
På makrosidan har Japan presenterat siffror över bytesbalansöverskottet för oktober. Analytikerna hade väntat sig ett överskott på 1564 miljarder yen, men den verkliga siffran uppgick inte till mer än 1376 miljarder yen, alltså 12 procent lägre än förväntningarna.
Industriproduktion under oktober i Storbritannien presenteras kl 10:30 och kl 12:00 för Tyskland.
Viktigaste siffran idag är räntebeskedet från Bank of Canada kl 15:00. Förväntningarna är att den låga räntenivån på 0,25 procent skall ligga kvar.
Efter USA-börsens stängning är det dags för konsumentförtroendets utveckling den senaste veckan. daytrading, teknisk analys, day trading, börsvinnare, Börsveckan, Winning Trading,
Imorgon och på torsdag kommer det massor med viktig statistik, bla bytes- och handelsbalansen för Storbritannien, räntebesked från Nya Zeeland. På torsdag är det dags för bytesbalans för USA.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att de amerikanska börserna backade något efter Stockholmsbörsens stängning och denna nedgång har fortsatt i Asien. Noteras bör att det endast är fråga om små rörelser och att det inte behövs speciellt mycket för att ändra detta scenario.
I Asien är det mestadels nedgångar och börserna tyngs av Ben Bernankes uttalande om att återhämtningen inte är så stark som man tidigare trott. Ben Bernanke lyfte fram den stigande arbetslösheten som en knut som måste lösas innan det går att se en substantiell återhämtning. Fed-chefen betonade att det är lång väg kvar innan återhämtningen klarar sig själv och att det ställer stora krav på exitstrategierna för att undvika nya bubblor och svarta hål. I Bloomberg News läser jag vidare att den Japanska regeringen presenterat ytterligare ett stimulanspaket på 7200 miljarder yen. Stödet skall motverka de försämrade sysselsättningssiffrorna och få igång efterfrågan.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:11 noteras åter den amerikanska terminen runt nollstrecket, efter en ganska stark efterbörs i USA. Det är mestadels små rörelser i Asien, med en tendens nedåt, dock små rörelser. Råvarupriserna har backat efter dollarförstärkningen. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 76,7 dollar. Guldpriset fortsätter att falla och ett ounce kostar nu på morgonen 1161 dollar. Metallpriserna ligger på exakt samma nivå som igår morse.
Läs även: Nytt stimulanspaket i Japan (DN SvD). Ägare av vindkraft skall skatta för el (SvD). Rekordfall för Islands BNP (SvD). Stora sysselsättningsdata skapade bryderi (Makrobloggen). Prylkungen Clas Ohlson slår prognosen (AFV AFV2). Betydande motvind för USA (AFV). Svaga börser i Asien (AFV). Bästa siffran för lediga jobb på två år (AFV). Arbetslösheten i USA (Cornucopia). Klimathyckleri och blind tillväxttro (Flutetankar)