Stockholmsbörsen inledde veckan starkt med draghjälp från uppgången på de asiatiska börserna. När den amerikanska detalhandelsstatistiken presenterades föll OMXS30 tillbaks rejält, tyngt av H&M. Med stöd från den starka USA-öppningen blev det en stark avslutning som fick indexet att lyfta och stänga på plus 0,8 procent och 975 punkter. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor, vilket var 9,3 procent lägre än det senaste 15 dagarnas genomsnitt, men 5,9 procent högre än genomsnittet den senaste veckan.
Totalt steg 249 aktier, 160 sjönk och 158 stängde på samma nivå som i fredags. Totalt under dagen dominerade köparna i 69 procent av affärerna. Lundin Mining var den enda aktie av värde som återfanns bland extremt högt omsatta aktier i förhållande till antalet börsnoterade aktier.
Bästa bransch blev finans där Nordea påverkade indexet mest med en uppgång på 2,8 procent till 77,85 kronor. SHB steg 1,8 procent, SEB 2,4 procent och Swedbank 1,7 procent.
Sämsta bransch blev konsumentprodukter, tyngt av H&M som backade mest av de 30 mest omsatta aktierna och dessutom var måndagens mest omsatta aktie. H&M stängde ner på minus 3,6 procent och 420,50 kronor efter en sämre försäljningsutveckling än väntat under oktober. Aktien stod ensamt för 17 procent av börsens omsättning.
Energi gick oxå starkt, vilket de stigande oljepriserna bidrog till. Alliance Oil steg 2,3 procent och Lundin Petrolium 1,6 procent.
Tungviktarna SSAB och Sandviken såg till att verkstadindexet presterade bättre än börsen som helhet. Bägge aktierna utmärkte sig bland de 30 högst omsatta.
Fed-chefen Ben Bernanke sade igår att den lägre bankutlåningen och alltmer ansträngda arbetsmarknaden kommer att hämma återhämtningstakten. Han menar att det återstår en hel del arbete återstår och att det är stor risk för bakslag. Ben Bernanke oroades av den allt svagare dollarn, som han menar att Fed kommer att vidta åtgärder för att stödja. Sammanfattningsvis var det inga direkta nyheter, fortsatt låg ränta och ökad skuldsättning skall förhoppningsvis (enligt Fed) få fart på ekonomin, utan att skapa bubblor…
Empire State Manufacturing index backade till 23,51 under november, att jämföras med förväntningarna på 30,00.
Bank of England kommer att arbeta för att driva upp inflationen om stödåtgärderna fortsätter för länge, enligt en artikel i Bloomberg.
Den ökande japanska ekonomin, den snabbaste på två år hotar att dämpa landets återhämtning säger Junko Nishioka, chefsekonom på RBS Securities i en artikel i Bloomberg News. Den inhemska deflatorn sjönk till 2,6 procent, vilket är den största nedgången sedan 1958. Konsumentpriserna i världens näst största ekonomi har minskat sju månader i rad, vilket är den största nedgången under efterkrigstiden. Att yenen stiger mot dollarn har förvärrat prisnedgången. Det största hotet enligt Hiromichi Shirakawa, chef Japan ekonom på Credit Suisse Group AG i Tokyo, är att konsumtionsökningen varit för stor i förhållande till inkomsterna (gäller nog inte bara i Japan, egen anm.)
USA: Idag kommer det rapporter om industriproduktion och producentpriser.
USA-börserna inledde veckan med stigande kurser efter att Asien gått starkt och råvarupriser hjälpte till för att stimulera riskaptiten. Under dagen var indexen uppe och skapade nya årshögsta men trillade sedan tillbaks något.
S&P 500 steg åter över motståndsnivån 1100 och slutade på 1109 punkter, vilket innebar en uppgång på 1,4 procent. Volymen var den högsta på sju dagar, men fortfarande lägre än de senaste tre månadernas genomsnitt. Börsen har stigit 10 av de senaste 11 börsdagarna.
DJIA avancerade 1,3 procent till 10407 punkter och tekniktunga Nasdaq steg 1,4 procent till 2198 punkter.
Bäst gick råvarubolag i spåren av de stigande råvarupriserna.
På statistikfronten presenterades detaljhandelsstatistik som visade att detaljhandeln förvisso steg med 1,4 procent under oktober jämfört med föregående månad. Exkluderar man bilförsäljningen som delvis hålls vid liv genom konstgjord andning från detaljhandelssiffrorna blir det istället ett plus på endast 0,2 procent mot förväntade 0,4 procent.
Den amerikanska S&P 500-terminen har backat 0,3 procent (kl 06:27) mot gårdagens USA-stängning, som även den var på en något lägre nivå än när Stockholmsbörsen stängde.
I Asien är det mestadels nedgångar efter gårdagens rally, främst på grund av en tilltagande oro för återhämtningen efter Ben Bernankes besked om att betydande utmaningar kvarstår. Japan backar på en tilltagande deflationsoro. I Kina ligger börserna kring nollstrecket. Banker och teknik är de sektorer som backar mest. Hynix Semiconductor backar hela 6,9 procent, den största nedgången på två månader. Den sjunkande dollarn som backat 7,8 procent jämfört med de sex ledande valutorna i världen är ett allt större problem.
Bland de ledande indikatorerna kl 06:40 noterar jag att den amerikanska S&P 500-terminen har försvagats sedan USA-börsernas stängning igår. De starka uppgångarna i USA var i inledningen och Stockholmsbörsen var öppen under i stort sett hela uppgången. Under morgonen har börserna backat i Asien och nedgångstakten tilltar när detta skrivs. Dollarn ligger trots en marginell återhämtning kvar runt stödnivån 6,80. Oljepriset har fallit något sedan igår och ett fat Brentolja kostar nu 78,6 dollar. Guldpriset har backat 0,3 procent till 1136 dollar per uns. Det är små förändringar i metallpriserna vilket är naturligt efter den senaste tidens starka utveckling för kopparpriset, som mer än fördubblats i år.
Nedan har jag klippt in ett litet utdrag från ett av mina förberedelseark för att visa vilka starka veckor USA har haft de senaste veckorna. Det vore helt naturligt med en andhämtningspaus: