Börsen idag inleder svagt uppåt – risk för skvalpig börs (USA stängt)

omsattning70Fredagen blev den tredje börsdagen i år med röda siffror, vilket var ganska väntat. Stämningen bland de amerikanska konsumenterna visade sig vara något sämre än väntat, detta i kombination med JP Morgans rapport minskade riskaptiten i det korta perspektivet. Ericsson öppnade uppåt, men backade när de amerikanska siffrorna släpptes. Vid Stockholmsbörsens stängning hade OMXS30 backat med 1,1 procent till 971 punkter. Omsättningen som uppgick till 14,5 miljarder kronor, var 5 procent lägre än genomsnittet för den gångna veckan.

Totalt sjönk 234 aktier, 185 steg och 161 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan visade hela dagen att det var säljarna som dominerade. Bland extremt högt omsatta aktier återfanns Holmen.

Sämsta sektorer blev energi- och råvaror. Bästa bransch blev förbrukningsvaror där Swedish Match lyfte sektorn, efter en mycket pricksäker rekommendation av Carnegie i torsdags. Idag, delvis med facit passar flera andra analytiker på att höja sina rekommendationerna för bolaget. Kontradefensiva hälsovård lyftes av Meda som steg hela 3,6 procent till 71,00 kronor efter flera positiva artiklar.

sektorer163Högst omsatt blev Ericsson som vände ner under dagen och slutade på minus 0,4 procent och 71,20 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,4 procent i USA. HM och Sandvik placerade sig tvåa och trea.

Sämst bland large cap gick Tele2 efter en sänkt rekommendation från ABG Sundal. Aktien sjönk 3,3 procent till 105,80 kronor.

Trots ökande vinster i bolagens stundande rapporter kan det vara på sin plats som jag skrivit om så många gånger de senaste veckorna att höja garden. Det kan vara på sin plats att zooma ut diagrammen för att se hur brant uppgången varit, helt utan rekyl sedan i slutet av mars 2009.

Idag höjer Goldman Sachs rekommendationen för TeliaSonera och samtidigt riktkursen till 65,60. I fredgs stängde aktien på 49,70 kronor.Tidningen Börsveckan rekommenderar New Wave, Tretti, Nokia, Epicept, Kappahl, Elekta och Bioinvent. Tidningen anser dock att man bör ligga lågt med Active Biotech och Sensys Traffic. Stor insiderhandel i New Wave väger naturligtvis ganska tungt i den positiva vågskålen. 

I samband med avregleringen av receptfria läkemedel passade läkemedelsindustrin på att höja priserna på ett trettiotal läkemedel, enligt en artikel i DN.se.

Jag rekommenderar att ni läser artikeln i Sydsvenskan om det ekonomiska läget. Uppgång eller bakslag? Det seglar helt klart upp en hel del orosmoln i samband med att stimulanserna skall dras tillbaks. Cornucopia har förtydligat krönikan med några tabeller som sätter utvecklingen i perspektiv. En annan välskriven artikel om samma ämne med en annan vinkel hittar ni hos Flute.

Det är inga rapporter av intresse idag och USA håller stängt.

De amerikanska börserna stängde i moll i fredags, nedgången bromsades upp den allra sista timmen när stödnivåerna testats och visat sig hålla. Det mesta surret kretsade kring JP Morgans rapport, som inte gillades av marknaden, trots bättre vinst. Trots Intels fina resultat i efter börsernas stängning i torsdags lyckade inte börserna hålla sig på plus. När börserna stängde hade DJIA backat med 0,9 procent, S&P 500 med 1,1 procent och Nasdaq Composite med 1,2 procent. Sämst gick det för bankerna, där Bank of America backade hela 3,3 procent.

Stämningen bland de amerikanska konsumenterna, som presenterades i fredags steg något från i december, men kom in sämre än förväntningarna.

esh020På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag bara mindre förändringar, just nu en uppgång på 0,2 procent jämfört med nivån vid Stockholmsbörsens stängning i fredags. Efter en något trevande öppning har de flesta börser i Asien vänt uppåt och ett stadigt minus är nu förvandlat till en sidledes rörelse kring nollstrecket.
Det är mestadels nedåt i Asien nu på morgonen. De flesta av de asiatiska börserna backar initialt i spåren av nedgången i USA i fredags. Dock stärks börserna efter hand.

I Japan fortsätter kräftgången för Japan Airlines idag på morgonen. Även banker backar. Eisuke Sakakibara, Japans tidigare valutaexpert säger i en artikel i Bloombergs att den globala ekonomiska återhämtningen kan sakta in under andra kvartalet, vilket kan skapa en dubbeltopp och föra ner den japanska börsen till en dubbelbotten och en förnyad lågkonjunktur Ver 2.0 med en försvagad dollar till 85 yen.

Den japanska industriproduktionen steg med 2,2 procent i november jämfört med oktober, men minskade samtidigt med 4,2 procent jämfört med samma månad 2008.

Det japanska parlamentet måste anta budgeten utan dröjsmål för att säkra den ekonomiska återhämtningen, skriver tidningen Affärsvärlden. I annat fall riskerar den ekonomiska återhämtningen.

Kinas inflation kan öka med 8 procent i år. Landets konsumentprisindex steg förmodligen med 1,4 procent under december, enligt ekonomer som Bloomberg News tillfrågat.

Det är lite skvalpigt i Asien av flera skäl, dels är det en viss oro över vad som kan väntas i de amerikanska rapporterna. Banker och exportföretag tappar och riskaptiten minskar.

indikatorer166Bland de ledande indikatorerna kl 08:10 noterar jag att den amerikanska terminen vänt upp och stärks nu på morgonen. Från att ha varit rött på de flesta marknader har börserna stärkts och det är nu blandad utveckling. Oljepriset har fallit något och ett fat Brentolja kostar just nu 76,7 dollar. Nivån för guld och metaller ligger kvar på oförändrad nivå. Så även dollarn som kostar 7,04 kronor.

 
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar