Börsen hämtar andan – viktiga siffror i eftermiddag

omsattning33Torsdagsbörsen präglades till största delen av TeliaSonera under förmiddagen. Efter positiva jobbsiffror och besked om nya stödåtgärder från USA:s regering blev det ett extra skutt uppåt. Uppgången mattades av i slutet av dagen och uppgången blev 0,6 procent och OMXS30 stängde på 970 punkter. Omsättningen uppgick till 13,6 miljarder kronor, vilket var 12 procent under de senaste dagarnas genomsnitt. Som upplysning stod Telia för 15 procent av börsens totala omsättning.

TeliaSoneras uppgång på över 6 procent fick telekomsektorn att lyfta hela 4,8 procent. Aktien stängde på 51,30 kronor och lyftes av beskedet att Altimo och TeliaSonera nått en överenskommelse om bildandet av ett nytt gemensamt bolag att samla ägandet i Turkcell och Megafon i.

IT och finans blev gårdagens sämsta bransch. Nordeas vice ordförande Björn Wahlroos meddelade att sannolikheten för en fusion mellan någon av de svenska storbankerna i princip är lika med noll. Nordeaaktien backade 1,0 procent till 76,40 kronor, Swedbank backade 0,15 procent till 65,40 kronor.

sektorer121Atlas Copco fick höjd rekommendation av Veckans Affärer under torsdagen och skriver i papperstidningen att bolaget tillhör lönsamhetseliten. Bolagets geografiska spridning av försäljningen bidrar till stabiliteten. Detta resulterade i att AtlasCopco blev börsens näst mest omsatta aktie. Atco steg 2,2 procent till 102,90 kronor.

Ericsson B placerade sig inte mer än på fjärde plats, omsättningsmässigt. Aktien backade 0,6 procent till 72,70 kronor under låg omsättning, endast hälften av normal omsättning. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ner med 45 öre i USA.

New Wave lämnade en rapport som hade mer att önska, efter en vinst som var mindre än hälften av förväntningarna. Aktien sjönk 2,5 procent till 27,50 kronor.

Idag rapporterar Cardo och Nibe före börsens öppning. För Nibe spår analytikerna fortsatt bra försäljning. Om utvecklingen fortsätter i samma linje som tidigare kommer det förmodligen att bli bra drag i aktien. Brasvärme som är en av bolagens ben, kan kanske visa lite sämre siffor, men flaggskeppet värmepumpar ser bra ut.

Pressen på Vattenfall-chefen Lars G Josefsson ökar timme efter timme. Det ryktas att han redan fått sparken, ordförande Lars Westerberg bekräftar att bolaget redan hittat en ersättare. Trots sitt usla agerande har Josefsson rätt till pensionsersättningar på 57 miljoner kronor, utöver detta har han en fallskärm på 24 miljoner kronor. Lars G Josefsson har enligt en tidigare artikel i SvD Näringsliv skrivit på ett avtal som innebär att Vattenfall i Tyskland kan bli betalningsansvariga för alla kostnader vid en eventuell kärnkraftsolycka, utan begränsningar. Undras tro om The Wanja Principle gäller även inom statliga Vattenfall?

Japan har redovisat sin utvecklingen för industriproduktionen för september, jämfört med augusti. Produktionen steg 2,1 procent jämfört med förväntningarna på 1,4 procent. Jämfört med samma månad förra året har produktionen minskat med 18,9 procent.

Wal-Mart presenterade igår eftermiddag bättre kvartalssiffror än väntat. Aktien steg 0,5 procent efter att prognosen för det fortsatta året höjts.

Klockan 14:30 presenteras handelsbalansen i USA för september och importpriserna för oktober.

Klockan 16:00 är det dags för Michigan-index (preliminärt) för november.

Råoljepriset backade hela 3 procent i New York på torsdagen efter att lagersiffrorna visat på en ökning på 1,76 miljoner fat.

Efter att kurserna stigit under hela november på USA-börserna var det helt naturligt med en dag med vinsthemtagningar. De stigande oljelagren spär på oron för konjunkturåterhämtningen. Detta tillsammans med en uppstuds för dollarn satte press på börserna.

När börserna stängde hade S&P 500 backat 1,0 procent till 1087 punkter under en omsättning som var lägre än genomsnittet (se min tidigare analys i morse). DJIA stängde 0,9 procent ner och Nasdaq 0,8 procent.

Alla sektorer på de amerikanska börserna stängde på minus men olje och finansrelaterade aktier backade mest.

esz940Den amerikanska S&P 500-terminen ligger på en något lägre nivå än vid Stockholmsbörsens stängning.

I Asien är det mestadels mindre nedgångar efter sjunkande olje- och metallpriser. Kurserna har stigit något under den senare delen av handelsdagen på Asienbörserna.

 

 

indikatorer126Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 är det små förändringar mot igår kväll. Den amerikanska terminen har hämtat sig något och från att ha varit klart nedåt i Asien är det nu istället en blandad utveckling. Dollarn som steg igår har backat tillbaks något och kostar just nu 6,90 kronor. Oljepriset har fortsatt nedåt, om än i måttligare takt. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 77 dollar. Guldpriset har backat något mot i går, men följer dollarpriset fullt ut. Efter att ha backat igår är det stabilt bland metallpriserna.

 

 

Läs även: Ett sammhälle på väg mot sammanbrott (Cornucopia). Här är de tio hetaste aktierna (DagensPS). Nedåt på Asienbörserna (DagensPS VA). Seko lämnar Vattenfalls styrelse (DN SvD VA). Telia ledde börsen till årshögsta (DN). Optimistiskt inför julhandeln (SvD). Årshögsta för Stockholmsbörsen (SvD). Köpfesten kan vara över (SvD). Mäklarhusets stora favorit (AFV). De tyngde Wall Street (AFV). Börsen slutade på plus (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar