Börsen hämtar andan – nedåt i inledningen – Häxfredag

Stockholmsbörsen steg kraftigt under den första timmen och noterade ett nytt årshögsta på 930 efter att motståndet vid 926 passerats. H&M som varit lite halvseg den senaste tiden agerade draglog på den sega torsdagsbörsen. Aktien var börsens mest omsatta och steg hela 2,38 procent till 408 kronor. I övrigt präglades börsen av inlösen och parkerade i en tajt kanal utan några rörelser att tala om.

OMXS30 slutade efter en skaplig avslutning uppåt med 0,6 procent på 923 punkter. Omsättningen uppgick till 16,3 miljarder kronor. En sällsynt tråkig börsdag där 201 aktier steg, 188 backade och 181 slutade på samma pris som i torsdags. Plankan som skvallrar om vem som dominerar låg mestadels platt som ett vattenpass. Vid dagens slut var det ett knappt övertag för köparna på 57 mot 41 procent. Bland extremt högt omsatta aktier hittar vi Lundin Mining som backade 1,5 procent till slutkursen 27,20 kronor.

Mer än halva september har nu passerat utan några ras och den stora frågan är om vi kan förvänta oss ett ras eller en ny uppgång efter att börsen hämtat andhämtningen. Jag tror de närmaste dagarna och början av nästa vecka kan vara vägvisande. Dock har jag svårt att säga om utbrottet blir uppåt eller nedåt, men så länge trenden är uppåt navigerar jag uppåt. I helgen kommer jag att redovisa de olika branscherna och se om det är någon bransch som utmärker sig, hoppas det blir läsvärt.

Bäst gick sällanköpsvaror där H&M agerade draglok tillsammans med Electrolux efter att nittio anställda blivit varslats om uppsägning. Även verksad gick starkt och Volvo noterades 2,7 procent upp och stängde på 66,50 kronor.

Finanssektorn gick något sämre än börsen som helhet och teknisk och indexet har haft svårigheter att ta sig igenom motståndet vid 360, för att testa nästa nivå. Det har etablerats en negativ hastighetsdivergens och nu återstår att se om indexet tar sig över motståndsnivån, eller trilla ner genom golvet i botten i den stigande kanalen. RSI är på väg nedåt och ligger just nu på 59. Jag börjar bli tveksam till banksektorn och tror att hälsovård och råvaror har större potential framöver. Swedbank backade 2,2 procent efter beskedet att banken fått tillstånd att köpa tillbaks förlagslån till ett värde av 3 miljarder kronor. Igår var det Morgan&Stanley som rekade Swedbank och idag är det kollegan Goldman Sachs. Även Cheuvreaux Nordics analyschef Rodney Alfvén anser att den svenska bankerna är undervärderade… – ”snacka om att prata i egen sak”… Snart hittar vi de på säljsidan, var så säker…

Tele2 backade 2,6 procent och meddelade under dagen att de ska lansera nya verksamheter i Ryssland.

sektorer75

 

Teknisk analys OMXS30: Igår morse gjordes ytterligare ett misslyckat utbrottsförsök och det börjar bli lite skakigt. I och för sig blir motståndet svagare för varje genombrottsförsök, men det blir även momentum och frågan är om inte gårdagens försök kan vara toppen för denna gång? Trots den något högre omsättningen än de senaste dagarnas genomsnitt var det säljarna som till slut tog över och så var det i onsdags oxå. Den negativa divergensen har länge pekat på att vi kan vänta oss en vändning nedåt. I veckodiagrammet ser köparna svagare ut. Idag gäller det att hålla koll på 930 och 918-nivåerna för ett eventuellt utbrott. En stängning utanför dessa nivåer idag får anses negativt inför den kommande veckan under 912 och positivt över 930.

omxs30real38

 

Inga viktiga rapporter från svenska eller nordiska bolag idag.

Autoliv håller kapitalmarknadsdag mellan 08.30 och 14.00.

Det kommer ingen makrostatistik av värde idag. Bytesbalansen inom EU för juli redovisas kl 10.00.

De amerikanska börserna präglades mer av att det var lösendag än av den statistik som kom in. Det råder en osäkerhet om börsen skall fortsätta uppåt. Statistiken över arbets-, hus- och Philly Fed överraskade analytikerna positivt. Tidigare har positivt statistik och bra rapporter bidragit till att elda på uppgången, den senaste veckan har inte den positiva statistiken skapat annat än förvirring och inte dragit volymerna i den takt som väntat i samband med de små uppgångarna som varit. Gårdagens börs var inget undantag. Börsen öppnade något trevande men steg och låg i en positiv trend till framåt 18.00 svensk tid, då säljarna tog över och lyckades pressa ner indexen till det negativa territoriet. Idag är det quadruply witching, ”häxfredag” vilket innebär att aktie-, indexoptioner och terminer förfaller, detta brukar leda till en del oförutsedda rörelser.

Frågetecknen kring om börsen är översåld och behöver hämta andan för att sen orka dra vidare, eller om det var toppen vi såg igår återstår att se. S&P 500 slutade med en nedgång på 0,3 procent på 1065 punkter, DJIA backade knappt med 0,1 procent och Nasdaq backade 0,3 procent. Omsättningen var blygsam. Idag kan det vara läge att ta det försiktigt, tänk på att det är

 

 

Tekniksektorn utvecklades bättre än börserna som helhet, trots att Oracle efter den något sämre rapporten i torsdags än väntat agerade sänke. Apple och Google avancerade 1,5 respektive 0,7 procent. Caterpillar gick starkt och avancerade 2,4 procent. 

Teknisk analys S&P 500: Indexet ligger i en klart positiv trend och har sedan början på juli vid ett flertal gånger dragit sig tillbaks till jämviktslinjen och sedan fallit tillbaks. De senaste dagarna har två försök gjorts att ta sig igenom 1075-nivån, men trillat tillbaks. Amplituden blir mindre och mindre och det blir spännande att se om indexet orkar över jämviktslinjen eller faller tillbaks idag för att samla kraft i den vimpelformation som utgjort begränsning under de senaste månaderna. Säljarnas tilltagande dominans och svårigheten att ta sig över och stanna kvar över utbrottsnivån innebär att jag ser en nedgång i första hand mot botten i den stigande trendkanalen.

in-x10

 

På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att nivån är något lägre än vid Stockholmsbörsens stängning och det kommer förmodligen att dra indexet något under inledningen. 

esu942

I Asien är det blandad utveckling nu på morgonen. I Kina och Japan är det nedåt, men i Taiwan har börsen så här långt klarat att hålla sig ovanför nollinjen. Efter att ha öppnat kraftigt nedåt har Nikkei vänt uppåt och när detta skrivs (kl 07.30) noteras indexet på minus 0,6 procent. I Japan stundar långhelg och med det en viss ovilja att sitta i positioner, vi får vänta till torsdag nästa vecka innan vi åter kan se Nikkei på skärmen. Finanssektorn pressar börserna efter att konsumentlåneföretaget Aiful blivit utslängda från kreditmarknaderna, detta satte press på banker och finanssektorerna.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.15 noterar jag att det är mestadels små förändringar. Den amerikanska terminen har backat något sedan USA-börsernas stängning igår. Största nedgången i Asien hittar vi i Kina, annars är det små förändringar på de asiatiska börserna. Dollarn har stärkts något mot både kronan och euron. Oljepriset har åter backat och ett fat Brentolja kostar nu 71,3 dollar. Guldpriset håller sig kvar ovanför 1000-dollarnivån. Det är små förändringar även bland övriga metallpriser.

indikatorer84

 

Läs även: Tre hot mot bostadsmarknaden (dagensPS). EU eniga om bankbonusar (DN). Lyx skall locka (SvD). Fortsatt uppåt på börsen (DN). Östling: Inga löneökningar (SvD). Sverige klättrar i ranking (SvD). Bonusbubblan sprack inatt (AFV). Q-med vinstvarnar (AFV). Krisjätte vinstvarnar (AFV). Vi behöver andrum (AFV). Nu kommer återbäringen (VA). Dollarn på väg mot årslägsta (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar