Börsen hämtar andan – dragning nedåt – Kina rasar

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under måndagen och noterade åter ett nytt årshögsta. Osäkerheten tilltar dock, åtminstone på kort sikt, vilket vi ser på avtagande momentumet och den tilltagande spänningen i gummisnodden som nu är riktigt hårt spänd. Det behövs nog en andhämtningspaus för att indexet skall orka med sitt fortsatta avancemang. OMXS30 avancerade ytterligare 0,9 procent till 921,6. Omsättningen uppgick till 15,1 miljarder kronor.

Gummisnodden:

omxs30realgummisnodd

Bästa bransch blev finanssektorn som steg 1,85 procent. Nordea gick tillsammans med Swedbank bäst i sektorn och steg 2,72 respektive 2,65 procent. SEB stängde 1,97 procent högre än i fredags..

Råvarusektorn hade draghjälp av stigande metallpriser och blev måndagens näst bästa sektor med en uppgång på 1,58 procent. SSAB utmärkte sig positivt och avancerade hela 4,24 procent till 104,50. Boliden steg 2,31 procent och Lundin Mining 1,61 procent till 25,30 kronor.

Verkstad var den tredje bästa sektorn och slutade på plus 1,56 procent. Sandvik, ABB och SKF steg alla tre med knappt 3 procent. Tyngst i sektorn var Volvo där uppgången noterades till 1,55 procent och  65,5o kronor.

Sämsta bransch under måndagen var IT/Telekom där Ericsson tyngde med en nedång på 1,17 procent och slutkursen 67,60. Ericsson fortsatte att falla tillbaks i USA, där aktien stängde ytterligare 83 över lägre än i Stockholm.

Totalt var det 226 aktier som stängde högre, 159 aktier stängde lägre och 179 aktier stängde på samma nivå som i fredags. 75,3 procent av alla avslut var stigande, 18,6 procent var nedåt och 5,6 procent var oförändrade. Autoliv (4,0%), Lundin Mining (3,2%), SSAB (2,6%), Swedbank (2,4%) och Boliden (1,3%) var alla med bland de aktier som hade en extremt hög omsättning i förhållande till börsvärdet.

Högst omsatt var Swedbank (+2,65% 77,50), följt av Ericsson (-1,17% 67,60) och Nordea (+2,72% 75,40). Bäst bland aktierna på topplistan gick SSAB (+4,24%) och SKF (+2,95%).

Den aktie som tyngde OMXS30 mest förutom Ericsson var H&M som backade med 1,3 procent till 413,50 kronor.

sektorer52

 

JM kom igår med en rapport som var 69 procent sämre än analytikernas förväntningar (nästan i nivå med gissningarna inför försäljningen av befintliga hus i förra veckan). Största orsaken till nedgång lär bero på en nedskrivning av fastigheter på 87 miljoner i Köpenhamn. Aktien pendlade mellan 83 och 78 kronor i samband med rapporten men stängde till slut på en nedgång med 1,3 procent på 78,50 kronor.

Kabe och Svedbergs steg 1,7 respektive 4,6 procent efter rapporter som var bättre än förväntat.

OMXS30 öppnade positivt och steg till motståndsnivån runt 925 punkter men hade inte kraft att ta sig igenom. Topparna på kursstaplarna divergerar mot histogrammet i MACD-diagrammet. Efter USA-börsernas öppning avancerade indexet fram till stängningen, som därför ser stark ut, men vi måste ta hänsyn till USA-börserna efter Stockholmsbörsens stängning för att bedömma förutsättningarna för idag. Det är klokt att bevaka intervallet mellan 912-925 och dessa nivåer kommer att fungera som utbrottsnivåer idag. Så länge indexet befinner sig inom intervallet är det trendlöst för daytrading. Den längre trenden är fortfarande klart uppåt med en målkurs 1 på 950.

omxs30real19

Uppgången drivs fortfarande till stor del av informationsflödet och osäkerheten är stor om rallystämningen skall hålla i sig, eller om det är för sent att gå in. Hittills har tolkningen av statistik och rapporter ”inte varit fullt så illa som förväntat”, av vem= Jo, av de analytiker som gissar utfall ungefär lika bra som Obama ”bygger upp världens ledande ekonomi”. I förra veckan gissade analytikerna på att försäljningen av befintliga hus skulle stiga med 2,2 procent och den steg med över 7 procent och det var ett fantastist glädjebesked, var det verkligen det. Hur många är det som blivit tvugna att sälja sina ”befintliga” hus för att lånen inte förnyas eller på grund av stundande arbetslöshet? Det förväntas 500.000 nya arbetslösa, men statistiken säger att det ”bara blev” 450.000 och det är klackarna i taket. När man granskar siffrorna visar det sig att den bygger på otillförlitliga enkätundersökningar där de som inte sökt nytt jobb visas i statistiken… Hur som helst gör världens ledare allt som står i sin makt för att förklara för gemene man att det är bara att låna till det nya huset ”förmodligen” kommer räntan att ligga kvar på denna låga nivå länge till… Bara konsumtionen och utlåningen kommer igång, allt annat får lösa sig efterhand, det känns verkligen som en lyckad plan, ”Sickan”.

Kronan har stärkts mot dollarn sedan i början av mars då en dollar kostade 9,20 kronor. Idag på morgonen kostar en dollar 7,10 kronor och ligger och testar stödet runt 7 kronor. Bryts den fallande stödlinjen kan vi se fram emot en initial målkurs nedåt 6,50.

usdsek

 

Idag på morgonen har profilklädföretaget New Wave redovisat ett resultat på 82,6 miljoner (113) för Q2, vilket är betydligt sämre än förväntningarna.

Peabs rapport nu på morgonen för Q2 visar på ett resultat på 518 miljoner kronor vilket är bättre än förväntningarna på 499 miljoner kronor.

Merrill Lynch har idag på morgonen höjt rekommendationen för Atlas Copco, men samtidigt sänker de Assa Abloy från köp till neutral.

Feelgood kommer med rapport för Q2 klockan 13.30.

Statistik över Tysklands BNP för Q2 (kl. 08.00) och Swedbank redovisar boindex för Q2 (kl. 09.00). I eftermiddag kommer husprisindex från USA (kl. 15.00), amerikanska hushålls konfidensindikator och FHFA husprisindex (kl. 16.00). Efter USA-börsens stängning kommer konsumentförtroende.

”Svenskarnas förtroende för facket minskar enligt en undersökning som SvD gjort.”

När de amerikanska börserna öppnade igår var det fortsatt uppåt med finansaktier som draglok. Ungefär vid halvtid ändrades scenariot och samma finansaktier som bidragit till uppgången inledningsvis, sänkte börserna. Efter förra veckans starka avslutning var det förmodligen många som tog det säkra före det osäkra och passade på att ta hem en del vinster.

När USA-börserna stängde hade S&P 500 backat med 0,05 procent till 1025,57. Dow Jones Industrial Average stängde oförändrat och Nasdaq stängde 0,1 procent lägre än i fredags. Omsättning var lika låg som genomsnittet för förra veckan.

Det stigande oljepriset gav stöd åt oljebolagen, finansbolagen hade en stark inledning men föll tillbaks allt eftersom handelsdagen fortskred. Oron börjar sprida sig för nya kreditförluster.

Efter en del spekulationer visar det sig nu att Fed-chefen Ben Bernanke fortsätter som chef för den amerikanska centralbanken. Obama avbryter till och med sin semester för återutnämningen av Ben Bernanke. Obama kommer att hylla ”Big Ben” för att ha fört tillbaks USA på rätt fötter och ha avvärjt en kris som annars kunde blivit värre än depressionen. Ben Bernanke som utsågs av Obamas företrädare George W Bush ersatte den legendariske Alan Greenspan, som fortfarande inte alltid har koll på att han inte längre är chef för den amerikanska riksbanken. Ben Bernanke åtnjuter stor respekt från Wall Street.

Den amerikanska S&P 500-terminen har fallit tillbaks efter både Stockholms- och USA-börsens stängning. Så här ser den ut klockan 08.27:

esu925

 

I Asien är det nedåt med vinsthemtagningar och något mindre riskaptit över i stort sett hela linjen, förutom i Kina där det är en mer panikartad nedgång. Börserna i Kina faller med mer än 3 procent.

De ledande indikatorerna klockan 08.00 visar att den amerikanska terminen har fortsatt att försvagas efter USA-börsernas stängning. De små rörelserna i USA står i tydlig kontrast mot de tyngre negativa klossarna i Asien, där Kina utmärker sig genom att fall med mellan 2 och 3 procent (beroende på vilket index vi väljer att titta på). Dollarn stärks fortsatt mot dollarn. Kronan tappar mot både dollarn och euron idag på morgonen. Oljepriset faller tillbaks efter gårdagens uppgång. Ett fat Brentolja kostar idag på morgonen 73,46 dollar per fat. Metallpriserna ligger på ungefär samma nivå som igår.

På obligationsmarknaden var räntan på ned tioåringen 9 punkter på 3,47 procent.

indikatorer61

 

Läs även: Börsproffs varnar – risken ökar (dagensPS). Svenska folket totalsågar facket (dagensPS). Ben Bernanke kvar som chef (dagensPS). Pirate Bay avstängt (DN). Vinstras för JM (DN SvD). Saab får vänta på besked från EIB (DN). GM överväger att behålla Opel (SvD). Ifpi polisanmäler fildelarhubbar (SvD). Teliaoffensiv i Baltikum (SvD). New Wave bommar prognosen (AFV). Stark orderingång för Peab (AFV). Peab slår prognoserna (AFV). 150-200 banker kan gå omkull i USA (AFV). Teleoperatör tvingas till kontrollbalansräkning (AFV). Kinas börser rasar (AFV). Oförändrat på Wall Street (AFV). Bernanke får sitta kvar (AFV). Apoteket ritar om (VA). Dags att cacha hem (VA). Nya varningar från Dr Doom (VA)

*

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar