Börsen inleder svagt uppåt

omsattning125Stockholmsbörsen inledde oväntat starkt under påskaftonen och uppgången tilltog hela (halvdag) handelssessionen. Börsen stärktes av de kraftigt stigande börserna i Asien, som inledde april med kraftigt stigande kurser efter en sjunkande dollar och stärkta råvarupriser. När Stockholmsbörsen stängde hade den avancerat hela 1,5 procent till 1036,9 punkter. Omsättningen uppgick till hela 8,5 miljarder kronor, vilket får anses bra, med tanke på att det var halvdag och stundande långhelg.

Under påskhelgen har nya arbetslöshetssiffror presenterats i USA som visar att 162.000 fler är sysselsatta inom arbetsmarknaden.

Totalt steg 272 aktier, 101 sjönk och 321 aktier stängde på samma kurs som i onsdags. Plankan visade hela dagen på ett kraftigt övertag för köparna som dominerade i totalt 85 procent av affärerna. Lundin Mining och PA Resources återfanns bland aktier där det var extremt hög omsättning och de gick på ”rätt håll” enligt modellen och var bra tradingkandidater.

sektorer217De kraftigt stigande oljepriserna fick energisektorn att stiga med hela 3,34 procent och bäst i sektorn gick PA Resources (bra Johan…) med en uppgång på hela 4,02 procent till 25,90 kronor. Alliance Oil lyfte sektorn mest med sin vikt i sektorn och en uppgång på hela 3,92 procent till 119,25 kronor. Lundin Petrolium steg 1,8 procent till 62,25 kronor.

När riskaptiten stiger brukar även bankaktier gå bra och i fredags var inget undantag, varken i Sverige eller USA. Sektorn steg 1,8 procent och bäst i sektorn gick Nordea med en uppgång på hela 3,16 procent till 73,50 kronor. Även telekom gick starkt, med draghjälp från TeliaSonera och Tele2 som steg 1,95 respektive 1,91 procent.

Trygga och kontradefensiva aktier som hälsovård gick sämre än börsen som helhet. Astrazeneca steg, men inte mer än 0,4 procent och Getinge backade 0,5 procent till 172,20 kronor.

Ericsson var iskall på Stockholmsbörsen och var inte ens med bland de högst omsatta. Efter Stockholmsbörsens stängning sjönk Ericsson motsvarande 0,6 procent i USA.

Det är lugnt bland bolagsrapporterna idag.

Lundin Petrolium handlas idag skiljt från rätten till Enquest-aktier.

Det kommer inte någon viktig makrostatistik under den tid när Stockholmsbörsen håller öppet.

Kl 06.30 – Australien: räntebesked
Kl 09.30 – SCB: fordonsstatistik för mars
Kl 23.00 – USA: ABC/WP konsumentförtroende – veckosiffra
Kl 20.00 – Fed: protokoll från FOMC-mötet 16/3

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Det var måttliga uppgångar i USA i torsdags. S&P 500 steg 0,7 procent till 1178 punkter vilket var den högsta stängningen hittills i år och en uppgång med 0,7 procent. Nasdaq steg måttliga 0,2 procent till 2403 punkter och Dow Jones noterade efter en uppgång på 0,6 procent den högsta stängningen i år. Omsättningen var lägre än normalt på de amerikanska börserna och antal aktier som står för uppgången blir färre och färre, tillsammans med optimismen som närmar sig en extrem nivå, som jag skrev om i helgen.

Statistik över antal arbetslösa och inköpschefsindex kom in något bättre än förväntat och det bidrog till stärkta börser i både Europa och USA.

Sentimentet och optimismen är mycket starka för tillfället och det är inte mycket som förmår rubba uppgången.

Råvaru- och oljebolag tillhörde vinnarna.

esm09På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att uppgången minskar efter att Japan backar ordentligt under den senare delen av handelsdagen.

I Asien är det blandad utveckling efter att yenen stärkts mot dollarn. Canon som har 28 procent av sin försäljning i USA tappar 1,8 procent. Regionen som helhet ligger på ett svagt plus och den senaste tidens positiva statistik uppges vara orsaken till det positiva sentimentet.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att USA har dragit iväg ytterligare under påskfirandet, vilket innebär att den lilla nedgång vi idag noterar i den amerikanska terminen inte kommer att leda till någon initial nedgång. I Asien är det blandad utveckling. Hongkong stiger 1,4 procent, men Japan faller med 0,7 procent. Dollarn kostar nu på morgonen 7,21 vilket är precis samma nivå som i torsdags morse. Råoljepriset har fortsatt uppåt sedan i torsdags och ett fat Brent råolja kostar nu 85,64 dollar. Även metallpriserna fortsätter uppåt. Guldet är åter på väg mot nya rekord, eller? Ett uns guld kostar just nu 1128 dollar.

indikatorer222
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar