Stockholmsbörsen lyfte precis som övriga börser i europa och USA. OMXS3o lyckades prestera ett nytt årshögsta på 961 punkter, vilket innebar en uppgång på hela 2,0 procent. Omsättningen var däremot den sämsta sedan i början av september och låg hela 48 procent under de senaste 15 dagarnas genomsnitt.
Efter att Wall Street öppnat förstärktes uppgången. G20-ledarna var överens om att inget land kommer att dra tillbaks de ekonomiska stimulanserna. De upplevs som positivt, men kan vara negativt för inflationen, och tolkar jag det som att alla gröna skott kanske inte är så gröna om man granskar de noga.
Dollarn försvagades i spåren av den kraftiga uppgången.
De starkaste sektorerna i nämnd ordning: Energi, finans, telekom och verkstad.
Swedbank var åter med bland de högst omsatta och steg hela 4,3 procent till 64,75 kronor och var därmed den kraftigast lysande stjärnan bland de 20 mest omsatta aktierna.
Lundin Mining och Boliden steg 2,5 respektive 2,7 procent.
Den sämsta utvecklingen hittar vi under kontradefensiva hälsovård.
Ericsson var börsens mest omsatta aktie och steg 1,1 procent till 72,75. Endast hälften av den normala omsättningen, kan vara värt att notera. Efter Stockholmsbörsens stängning steg Ericsson ytterligare 28 i USA.
Totalt steg 243 aktier, 141 backade och 168 aktier slutade på samma pris som i fredags. Köparna dominerade festen hela dagen och hade en relativt enkelt match med tanke på det svaga motstånd som säljarna lyckades prestera. Köparna ägde hela 93 procent av affärerna. Lundin Mining var (som vanligt) med bland extremt omsatta aktier, så även Boliden.
Inga rapporter av värde idag, bara smått krafs.
Det kommer en del statistik från SCB och Europa, men ingen amerikansk statistik under normal öppettid. Efter USA-börsernas stängning kommer det veckosiffror över de amerikanska konsumenternas förtroende.
De amerikanska börserna gick starkt under hela måndagen och stängde allihop starkt, vilket bäddar för ytterligare uppgångar.
Precis som i Sverige var det råvaror och finans som ledde uppgångarna i USA. Bank of America steg hela 5,4 procent.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att uppgången fortsatte kraftfull i USA efter Stockholmsbörsens stängning, även efterbörsen var stark . De asiatiska börserna öppnade starkt men har utvecklats något osäkert ju längre handelsdagen fortskridit, dock är det än så länge tydliga plus.
I Asien fortsätter uppgångarna i spåren efter den starka utvecklingen i USA igår. Det är dock värt att nämna att Nikkei backar rejält under eftermiddagen (japansk tid) efter en stark förmiddag med en uppgång på nästan 2 procent har uppgången reducerats till 0,5 procent (när detta skrivs). Mönstret är snarlikt på övriga börser.
Bland de ledande indikatorerna kl 07:28 noterar vi att den amerikanska terminen utvecklats svagt efter USA-börsernas stängning. Det är inte alls samma drag i de asiatiska börserna som tidigare i morse. Dollarn tappade fotfästet igår men än så länge ser det lugnare ut mot de flesta övriga valutor. En dollar kostar just nu 6,85 och närmar sig stödet jag skrivit om tidigare (finns i en analys för två veckor sedan). Olje- och metallpriserna steg under gårdagen men har backat något nu på morgonen. Ett fat Brentolja kostar nu 77,40 dollar. Guldet är åter ner under 1100 dollar (plus dollarraset).
Jag hoppas att ni har överenseende med att bloggen är något tunnare (alla tre inläggen) än vad som är normalt. Under de närmaste dagarna håller jag kurser i Stockholm och Åhus. Självklart kommer jag att varja morgon lägga ut de vanliga analyserna, även om de är ”lite tunnare”.