Börsen fortsätter upp i inledningen – men sänk inte garden

omsattning112Stockholmsbörsen steg efter att Standard & Poor meddelat att de tagit bort Grekland från sin bevakningslista. Det blev en positiv avslutning på dagen och både kurser och volymer tilltog. Bäst gick det för energibolag där Alliance Oil som steg hela 10,6 procent efter att Goldman Sachs höjt riktkursen till över 200 kronor. Stockholmsbörsen stängde på 1020,1 punkter, vilket innebar en uppgång på 0,64 procent. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor, vilket var 3 procent högre än de senaste tre veckornas genomsnitt, men 4 procent lägre än det dagliga genomsnittet de senaste tre månaderna. Detta var den tredje positiva ackumulationsdagen på en vecka och det är naturligtvis ett styrkebesked.

Totalt steg 245 aktier, 158 sjönk och 188 stängde på samma kurs som i måndags. Plankan var platt och det var svårtrejdat fram till strax innan klockan fyra då den magiska gränsen för plankan hjälpte till att stärka signalen som höll tills det var dags att stänga för dagen. Alliance Oil utmärkte sig tidigt under dagen genom att ta en tätplats bland extremt högt omsatta aktier, där vi även hittade NCC som backade.

sektorer204Bästa sektor blev naturligtvis energi efter det fantastiska rally som Alliance Oil bjöd på efter den höjda rekommendationen. Aktien rusade 10,7 procent till 116,75 kronor och har fått riktkursen höjd till 208 kronor av Goldman Sachs. Övriga aktier i sektorn även ”de som inte är mycket att ha” drogs med uppåt. Näst bästa sektor blev telekom där TeliaSonera avancerade 1,1 procent till 52,20 och Millicom steg 2,1 procent till 627,00 kronor.

Sämre gick det för aktier i råvarusektorn, där SCA B tyngde med en nedgång på 2,5 procent till 103,20 kronor. De stigande massapriserna i kombination med högre returpapperspriser och ett rekordhögt elpris uppges vara orsaken till nedgången.

Det gick inte så bra för IT-sektorn där Ericsson trots allt lyckades stänga på plus, men nu är det inte långt kvar till 80-kronors gränsen… Jag har ju varnat några gånger för at Ericsson kan komma att vända när kursen närmar sig 80 kronor. Nu har även Goldman Sachs tagit bort aktien från sin topplista. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen till underperform och riktkursen justeras till fibnivån 80 kronor (det kunde de väl sett tidigare).

”Husqvarna tog in 3 miljarder vid sin nyemission. Nu vill styrelsen dela ut 600 miljoner av dessa pengar till ägarna. Det är kanske inte så pedagogiskt av finanschefen Bernt Ingman att flagga för att ytterligare pengar behöver tas in, eftersom som han säger ”den här lågkonjunkturen är inte slut…”.

Intressant att 2009 blev ett rekordår för nyemissioner, de 80 miljarder kronor som svenska börsbolag har tagit in sedan mars 2009 är fyra gånger mer än året innan.

Inga rapporter av värde.

Arbetslöshetssiffror från Storbritannien klockan 10.30.

Den viktigaste siffran på dagens makroagenda är den amerikansk statistiken över producentprisutvecklingen för februrari som väntas klockan 13.30. För de som investerar i oljerelaterade produkter kan det vara intressant att följa vad som händer på Opec:s möte i Wien. OPEC tror på 80 USD som oljepris för hela 2010.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

I USA steg de amerikanska börserna kraftigt efter Fed-beskedet om den oförändrade styrräntan. S&P 500 steg 0,8 procent till 1159 punkter. DJIA adderade 0,4 procent till måndagens stängning och Nasdaq avancerade 0,7 procent.

Fed meddelade igår kväll att de väljer att behålla låg ränta även framöver. Det säger mer än många vill inse om den ”ekonomiska återhämtningen”. Fed betonade att omständigheterna talar för en fortsatt ”exceptionellt låg ränta” under lång tid.

esh063På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag uppgångar både igår kväll i USA och fortsatt uppgång i Asien nu på morgonen.
I Asien är det positiva tongångar och de ledande börserna går starkt idag på morgonen. Den japanska centralbanken meddelade tidigt imorse att man kommer att utöka stimulansåtgärderna.

Den Sydkoreanska börsen är just nu upp 2,1 procent. LG Electronics, världens största mobiltelefontillverkare, stiger med 2,4 procent.

Hongkong (Hang Seng) noterar nästan två procents uppgång.

”Tyvärr spelar det ingen roll vad jag tycker om maktförskjutningen åt Kina. Men det kommer innebära stora problem framöver. En talesman för Kinas handelsdepartement säger till Financial Times att de arbetar för att få företag att lobbar för att USA inte skall vidta importrestriktioner mot kinesiska varor. Jag bara undrar, varför inte. När produktion sker under de undermåliga miljö- och personalpolitiska värderingar som sker i Kina är det inte mer än rätt att varor beläggs med strafftullar. ”

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:30 noterar jag att kronan stärkts mot dollarn som nu kostar 7,05 kronor att jämföras med 7,10 igår morse. I en enkät från SEB visar det sig att de flesta valutaaktörer tror på en fortsatt stärkt krona mot närmare 9,00 kronor mot euron. Olje- och metallpriser har fortsatt uppåt, så även guldpriset.

indikatorer210

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar