Börsen fortsätter upp för att testa nästa motstånd

omsattning91Stockholmsbörsen lyftes i går efter en något skvalpig och osäker inledning av framförallt Boliden som varit hårt pressat efter rapportbesvikelsen. Även H&M och Nordea drog sitt strå till stacken. Teflonminnet som visat sig prägla investerarna mer än något annat verkar ha ”vant sig” vid oron i Grekland och känner ännu inte av resten av bokstäver i PIIGS-förkortningen. Frågan är om förkortningen kommer att utökas med F och S för Frankrike och Storbrittanien, det lär vi snart få se mer av.

OMXS30 stängde 1,2 procent högre på 934,3 punkter, precis under den nivå jag frågade i rubriken igår, om de skulle hålla. Omsättningen uppgick inte till mer än 12,6 miljarder kronor, vilket var 37 procent lägre än genomsnittet för de senaste 15 börsdagarna.

Bankerna var högt upp på omsättnings- och vinnarlistorna under gårdagen.

Meda som åter överträffade analytikernas förväntningar kom även igår med en kanonrapport och aktien avancerade hela 7,4 procent till 72,50 kronor och var den klarast lysande stjärnan bland de högst omsatta aktierna.

sektorer185Totalt var det hela 266 aktier som steg, endast 126 som sjönk och 173 stängde på samma kurs som i måndags. Plankan visade inte på det övertag för säljarna under dagen som slutresultatet påskiner. Köparna vann med 87-12. Boliden, Lundin Mining, Trelleborg, SSAB och Autoliv återfanns bland extremt högt omsatta aktier.

Bästa bransch blev energi där Lundin Petrolium tillsammans med Alliance Oil lyfte sektorn med 2,9 respektive 1,6 procent i spåren av det stigande oljepriset. (Synd att inte vindkraften ger så mycket nu när den ”behövs”, se statistiken i menyn ovan).

Näst bästa bransch blev råvaror, där SCA B steg med 1,4 procent till 101,90 kronor och SSAB A steg med hela 2,3 procent till 116,60 kronor. En av mina favoriter Lundin Mining steg med hela 4,2 procent till 30,10 kronor, det gillar jag.

Sämsta bransch igår blev detaljhandel där bla Swedish Match hade en svag utveckling tillsammans med Axfood. Denna starka börsdag var det inte så märkligt att kontradefensiva läkemedel hade en något sämre utveckling. Astra Zeneca backade 0,7 procent och Diamyd 5,8 procent. Meda och Elekta steg däremot 7,4 respektive 2,5 procent men förmådde med sin mindre viktning inte lyfta indexet mer än 0,7 procent.

Peab rapporterade idag på morgonen en vinst på hela 404 miljoner kronor före skatt för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till 9.526 miljoner kronor, vilket även det var högre än förväntningarna, dock inte så mycket.

Livsmedelsjätten ICA redovisar en vinst på 850 miljoner kronor och en omsättning på 24.597  miljoner kronor, vilket var en ökning med 1,9 procent.

Idag läser jag i Affärsvärlden att proffsen spår små förändringar i inflationen framöver. De spår att reporäntan kommer att ligga på 2,8 procent om två år.

Intressanta svenska rapporter idag: ÅF (kl 8.30), Hakon Invest (kl 8.00), Kinnevik (kl 8.00), Lundin Petroleum (kl 7.00), PA Resources (kl 8.15), Peab (kl 7.00), Vostok Nafta
(före lunch)

Intressanta utländska rapporter: Deere, Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning).

Normalt tittar jag inte på spansk statistik och nyheter. Idag kan det dock vara intressant att se hur BNP utvecklats i Spanien. Den definitiva BNP-siffran för fjärde kvartalet presenteras klockan 09.00.

Viktigaste siffran idag är helt klart bostadsbyggandet i USA som presenteras kl 14.30 samtidigt med importprisutvecklingen.

Klockan 15.15 är det dags att se kapacitetsutnyttjandet i USA under januari.

Bank of England presenterar sitt protokoll från det senaste penningpolitiska mötet. Presenteras runt 10.30.

Efter börsens stängning rapporter amerikanska Fed från sitt penningpolitiska möte som hölls i slutet av januari.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

 

Stigande oljepris i spåren av en kraftigt fallande dollar såg till att lyfta börserna i USA under veckan första handelsdag.

Banker och energi gick starkt även efter Stockholmsbörsens stängning i USA. När börserna stängde hade S&P avancerat 1,8 procent, DJIA 1,7 procent och Nasdaq 1,4 procent.

Oljepriser och råvarupriser steg rejält i spåren av den fallande dollarn och den positiva statistiken.

esh043På den amerikanska S&P 500-terminen syns det tydligt att de amerikanska börserna fortsatte upp efter Stockholmsbörsens stängning och inledningsvis har fortsatt upp även i Asien.
Det är kraftiga uppgångar på Asiens börser efter den rallystämning som präglade de amerikanska börserna när börsveckan inleddes i USA igår. I Japan stiger Nikkei med nära 2,5 procent när detta skrivs. Även i Sydkorea är det mycket starkt nu på morgonen, en uppgång på 1,7 procent.
De kinesiska börserna håller fortfarande stängt för nyårsfirande.
indikatorer188Bland de ledande indikatorerna kl 08:10 noterar jag att dollarn har fallit från 7,22 igår morse till 7,18 kronor just nu. Detta har naturligtvis påverkat råvarupriserna där ett fat Brent råolja just nu kostar 75,8 dollar, en uppgång på 3,5 procent sedan igår morse. Guldpriset har gått upp från 1110 dollar igår morse till 1118 dollar per ounce idag på morgonen. Metallprisindex har stigit från 281 till 289.

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar