Stockholmsbörsen tyngdes under gårdagen redan i öppningen av den negativa utvecklingen i Asien. Chockbeskedet över den ekonomiska situationen i Dubai sänkte den för dagen redan låga riskaptiten ytterligare. Efter en studs upp från stödet kring 952 var det nedåt under hela eftermiddagen.
OMXS30 backade hela 3,4 procent till 939,7 punkter. Den största nedgången sedan den 5 mars. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor, vilket var 2,2 procent lägre än snittet de senaste tre veckorna.
Det var blodrött på hela Large Cap och inte en enda aktie noterades på plus. Totalt backade 331 aktier, 82 stängde på plus och 168 aktier stängde oförändrat. Säljarna dominerade i hela 97 procent av affärerna. Lundin Mining, Autoliv och Boliden återfanns bland extremt högt omsatta aktier.
Sämsta branscher blev energi och finans. Nordea och Swedbank tyngde OMX mest med nedgångar på 5,8 respektive 4,1 procent och en omsättning som motsvarade 12,2 procent. Oron för den ekonomiska situationen i Dubai ökar och risken för en betalningsinställelse av Dubais statsskuld är överhängande enligt en kommentar av en nyhetsstrateg till Nyhetsbyrån Direkt.
Oron för den ekonomiska återhämtningen ökar åter och pressar ner cykliska och konjunkturkänsliga aktier.
Boliden, som fått sänkta rekommendationer och tillgångar på 1,4 miljarder kronor frysta. Aktien backade med 5,6 procent till 87,20 kronor och har rasat med 8,1 procent sedan i måndags.
Lundin som fick en säljsignal i onsdags fortsatte nedåt under måttligare omsättning. Aktien backade 4,4 procent, kollegan Alliance Oil klarade sig bättre med en nedgång på 3,7 procent.
Det är lugnt på rapportfronten idag, men det kommer en hel del europeisk statistik. Tysklands importpriser under oktober presenteras kl 08:00 och i Frankrike redovisas hushållens förväntningar.
Klockan 11:00 är det dags för konfidensfaktorn och indikatorer över företagsklimatet inom EU.
USA-börserna hade stängt under torsdagen.
Den amerikanska S&P 500-terminen visar att fallet fortsätter i Asien.
I Asien är det rejält nedställ efter oroligheterna i Dubai och nyemissionsrykten bland japanska banker. KPI sjönk mer än väntat i Japan under oktober, däremot uppgick arbetslösheten till 5,1 procent jämfört med 5,4 som förväntades. Konsumtionen steg mer än förväntat och detaljhandel fortsatte nedåt i oktober. Oron för den allt starkare yenen oroar den japanska regeringen skriver Bloomberg News.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:01 noterar jag att nedstället från igår ser ut att fortsätta idag, om än i lugnare tempo och kanske en och annan rekyl uppåt. Nedgången är massiv i Asien där Nikkei noteras 3,2 procent ner och Hongkongbörsen faller 4,4 procent. Nikkei-indexet har backat 14 procent sedan i mitten av augusti och uppgången sedan årsskiftet är nu reducerad till 2,5 procent. Dollarn har stärkts och ligger nu på 7,00 kronor. Oljepriset har fortsatt nedåt och ett fat Brentolja kostar nu 75,75 dollar. Guldpriset har backat och ett uns kostar nu 1169 dollar. Även metallpriserna är på väg nedåt, dock inte lika kraftigt som oljepriset.
Läs även: Black friday? (Cornucopia). Dubaifrossa på världens börser (DN SvD SvD1). Saabchefen kritiserar regeringen (DN SvD). Bankerna har blivit starkare (SvD). Så här slutar börsfesten (VA). Värsta börsraset (VA). Geely köper Volvo (AFV). Brant räntefall under natten (AFV). Konsumtionen ökar i Japan (AFV). Asienbörsen faller (AFV). Huspriserna fortsätter att stiga (AFV)