Som befarat blev det en dag helt utan styrning och försiktig handel när USA hade hade stängt igår. Den positiva avslutningen i USA och fortsättningen i Asien fick trots allt de som var kvar på båten på gott humör. Börsen startade veckan positivt och steg 1,4 procent och klättrade upp över 900-nivån till 903,6. Omsättningen var dock blygsamma 9 miljarder kronor.
Totalt var det 406st aktier som stängde på högre kurser än i fredags, 219st stängde lägre och 112st stängde på samma. Plankan låg på 52 procen köp och 48 procent sälj, vilket gjorde dagen till en mestadels svårtradad dag. Återigen hittar vi New Wave bland aktier som var extremt omsatta under måndagen, uppgången blev dock måttliga 2,52 procent. Boliden placerade sig oxå på denna topplista.
Bank-, IT och cykliska aktier tog igen en del av nedgången förra veckan. Sämsta bransch blev energi där Lundin Petrolium agerade sänke med en nedgång på 2,8 procent.
Medicin och läkemedel klarade sig trots AstraZenecas nedgång på 0,15 procent bra tack vare Diamyd som steg 7,6 procent och Meda som fortsätter uppåt, igår steg aktien med 1,6 procent och slutade på 64 kronor, över motståndet på 63 kronor som är ett styrkebesked. Närmast är det 64,50 som behöver passeras för att uppgången skall kunna fortsätta.
SEB A stängde 5,5 procent högre än i fredags, Swedbank 3,2 procent och SHB avancerade 3,6 procent. Återigen tolkas inte fullt så negativa siffror som tidigare att ökningen av antalet konkurser är ”positivt”. UBS rekommenderade igår bla SHB och SEB bland svenska banker.
Bland telekomaktier steg Ericsson, som var börsens mest omsatta aktie igår med 2,3 procent till 71 kronor efter order från amerikanska AT&T på trådbunden accessutrustning.
SSAB som haft det tufft med försäljningen, där tom Panama sålt mer stål än Sverige till Kina gick upp hela 5 procent efter en positiv artikeln i Dagens Industri.
Idag är det lugnt på rapportfronten, inget att lyfta på ögonen åt.
Teknisk analys av OMXS30 visar att indexet befinner sig just nu i ett intressant läge. Kommer det att orka ladda om för att göra ett nytt försök att passera primärmotståndet 925 eller kommer det att trilla tillbaks under 868-870 för att på nytt testa stödområdet kring 850? Jag förväntar mig en fortsatt uppgång mot jämviktslinjen, som sammanfaller med primärmotståndet runt 925 punkter. FOrtsätter uppgången idag tror jag den blir måttlig och avvaktande i väntan på att USA öppnar.Det är många positiva signaler som bidrar till det positiva sentimentet, samtidigt som osäkerheten över varaktigheten i uppgång hämmar uppgången.
På makrosidan är det många händelser, men ingen viktig amerikansk statistik. På torsdag kommer den viktiga bytesbalansstatistiken för juli i USA, som kommer att bli riktigt intressant. I Bloomberg läser vi idag; ”USA har ett enormt finansieringsbehov, man undrar därför vilken nivå dollarn det kommer att kräva. Dollarn behöver försvagas” för att locka till sig investeringar”, sade Emanuele Ravono, chef för Pacific Investment Management i London till Bloomberg News.
– Klockan 01.50: Japans bytesbalans som blev betydligt mindre än väntat. Överskottet minskade till 1.159 miljarder yen mot förväntade 1.381 miljarder yen.
– Klockan 08.00: Tyskland: handels- och bytesbalans juli
– Klockan 09.30: SCB: bytesbalans Q2
– Klockan 09.30 SCB: tjänsteproduktionsindex för juli
– Klockan 10.00: Litauen: KPI för augusti
– Klockan 10.00: SEB: Investment Outlook
– Klockan 10.15 Riksbanken: resultat omvänd repa
– Klockan 10.30 Storbritannien: industriproduktion för juli
– Klockan 11.20 ECB: reparesultat
– Klockan 12.00 Lettland: BNP och KPI för Q2
– Klockan 12.00 Tyskland: industriproduktion för juli
– USA: ABC/WP konsumentförtroende, veckosiffra kl 23.00
I Asien är det måttliga uppgångar, Nikkei har vänt upp något mot den nedgång som präglat inledningen av börsdagen. När detta skrivs ligger Nikkei på ett svagt plus. De japanska marknadsräntorna backar något under morgonen.”Exportåterhämtningen börjar dämpas”, sade Susumu Kato, chefekonom vid Calyon Securities i Tokyo, till Bloomberg News. Kina meddelar till Bloomberg News att landen kommer att behålla den ekonomiska politiken även när ekonomin återhämtat sig. De flesta asiatiska börserna stärktes i sluthandeln.
USA höll stängt igår och därför har jag inget av värde att rapportera därifrån.
Den amerikanska S&P 500-terminen tyder på fortsatt osäkerhet och nivån ligger ungefär på den som Stockholmsbörsen stängde på (klockan 06.00) med en dragning uppåt. Jag tror på en lugn och avvaktande dag fram till USA-börsen öppnar.
Igår tappade kronan mark mot både dollarn och euron och detta har fortsatt även idag på morgonen. Oljepriset stiger något, ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 66,98 dollar. Det är små förändringar bland metallpriserna. De ledande indikatorerna klockan 06.30: