Börjar bli euforiskt men ännu inga säljsignaler

NEW YORK: OPTIMISMEN INTAKT, VARUHUSAKTIER UPP, S&P +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) Rallyt fortsätter på de amerikanska börserna som stängde tisdagen på plus vid dagshögsta efter långhelgen. Stark utveckling i Europa och positiva bolagsrapporter bidrog till intresset.

Dow Jones stängde vid plus 0,6 procent vid nivån 20.743. S&P 500 ökade 0,6 procent till 2.365. Det breda indexet har inte rört sig över 1 procent i någon riktning sedan den 7 december. Nasdaq Composite ökade 0,5 procent till 5.865.

Stark europeisk PMI-data bidrog till en global optimism i veckoinledningen vilket spred sig till andra sidan Atlanten. Konjunkturkänsliga energiaktier tog ledningen sedan oljan klättrat över 1 procent.

”Det finns ingen tvekan om att väldigt många tycker att börsen är överköpt och nära en rekyl. Med det sagt är det väldigt svårt att stå vid sidlinjen när momentum är så starkt som det är”, sade Quincy Krosby, marknadsstrateg vid Prudential Financial i New Jersey, till Reuters.

Under den månad som Donald Trump officiellt varit president har S&P500 gjort tio nya intradagshögstanoteringar, stigit 4 procent samt passerat 20 biljoner dollar i värde. Vidare har robusta rapporter bidragit till börsuppgången. Vinsterna för bolagen inom S&P500 väntas ha stigit med 7,5 procent under det sista kvartalet – den största uppgången sedan fjärde kvartalet 2014.

Wal-Mart ökade 3 procent sedan världens största varuhuskedja ökat vinsten mer än väntat under det fjärde kvartalet. Nyheten lugnande marknaden som oroat sig för att semesterperioden skulle bli svag.

I samma sektor steg Home Depot nära 2 procent sedan byggvaruhuskedjans vinst i det fjärde kvartalet överträffat förväntningarna. Vidare höjde bolaget utdelningen vilket bidrog till köpintresset.

Data visade att pristrycket ökar i euroområdet, kombinerat PMI för regionen steg till 56,0 i februari vilket var den högsta nivån på sex år. Flera bedömare noterade att det ännu inte är tid för ECB att börja ändra kurs, men att diskussionen mellan duvor och hökar inom rådet lär tillta. Datan hjälpte det globala börssentimentet på tisdagen.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 1 punkt till 2,43 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Sedan i onsdags har varje dag varit uppe och testat 1580-nivån men än så länge har inte köparna haft det självförtroende som krävts för att ta ut och hålla kvar nivån. Även om det råder en viss spänning ner mot framförallt de längre medelvärdena och dessutom en viss negativ divergens har vi ännu inte fått någon signal som tyder på att den nuvarande uppgångsfasen är på väg att toppa.”

Tisdagen inleddes trevande och var efter en halvtimmes handel nere och testade av 1570-nivån som förblev dagslägsta hela dagen. Efter ”amatörernas halvtimme” tog köparna tag i taktpinnen och behöll den under resten av dagen. Strax efter kl 17.00 markerades dagshögsta vid 1592,8. Stängningen, som var den högsta sedan den 17 augusti 2015, noterades vid 1590,1 och motsvarade en stabil uppgång med 0,9 procent.

Efter fyra dagars misslyckade försök hade köparna samlat mod för att ta ut 1580-nivån. Den senaste månadens uppgång på nästan 6 procent börjar nu närma sig en normal årsuppgång och likheten med årsinledningen 2015 är inte så avlägsen. Även om indexet visar vissa tecken på att vara överköpt kan det i euforiska uppgångsfaser förbli det under flera veckor och ibland månader. Det vi däremot vet är att ingen uppgång sker utan pausformationer för att minska spänningen ner mot jämviktsnivån och att sannolikheten nu är god för att en sådan period närmar sig.

Volymen igår var högre än i måndags och 2 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


Nyhetsbyrån Direkt:

PM DETTA HÄNDER ONSDAG 22 FEBRUARI

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Besqab (kl 7.30), Bravida (kl 7.30), Coor (kl 7.30), Garo (kl 7.30), GHP Specialty Care (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00), Sportamore (kl 8.00), Balder (kl 14.00), Havsfrun (ca kl 14.00), Wallenstam (kl 14.00), Cavotec (lunchtid), Lundin Mining (efter kl 22)

NGM
– Free2Move (ändrat datum från 20/2)

FIRST NORTH
– Absolent (ändrat datum från 24/2) (kl 8.00), Simris Alg (kl 8.00), Inission (kl 8.30), Sprint Bioscience (kl 8.30), Nilsson Special Vehicles (kl 9.00), SJR (kl 9.00), Christian Berner (kl 11.00), Organoclick, Pilum, Zetadisplay (före börsöppning)

AKTIETORGET
– A1M Pharma, Cereno Scentific, Challenger Mobile, Interfox Resources, Medfield, Medicpen, Nanexa, Redsense Medical

ÖVRIGA NORDEN
– Genmab (efter kl 17)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Nyrstar (kl 7.00), Bayer (kl 7.30), Airbus, Faro Technologies (efter USA-börsernas stängning), Terex (före USA-börsernas stängning), Tesla (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Effnetplattformen (extra), Invent Medic (extra), Novozymes, SAS, Seatwirl

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börsveckans småbolagsdag kl 7.45-12.15
– Garo: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– Bravida: rapportpresentation kl 9.30
– Coor: rapportpresentation kl 9.30
– Garo: rapportpresentation kl 9.30
– GHP Specialty Care: rapportpresentation kl 9.30
– D Carnegie: investerarträff kl 13.00-14.00
– Wallenstam: rapportpresentation kl 15.30

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA januari – AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CLS: meddelar utfall i nyemission omkring i dag
– Episurf Medical: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Interfox Resources: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Oncopeptides: första dag för handel på Nasdaq Stockholm

EXKLUSIVE UTDELNING
– Statoil (0:2201 usd kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Kina: fastighetspriser januari kl 2.30
* Tyskland: IFO-index februari kl 10.00
– Storbritannien: BNP (prel) 4 kv kl 10.30
– EMU: KPI (def) januari kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
* USA: försäljning befintliga bostäder januari kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

CENTRALBANKER
* Fed: protokoll från FOMC-möte 31/1-1/2 kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: prognos statsupplåning kl 9.30
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det är positivt med G-krafterna på plats och det råder inget tvivel om att optimismen spirar. Även om vi på några veckors sikt kommer att få se fortsatta uppgångar för att många intalar sig att ”det är skillnad denna gång” kommer vi snart få en rekyl som kyler av tillställningen.”

Veckan inleddes (USA-börserna höll stängt i måndags) med en uppgång till nya ATH-nivåer och köparna höll i taktpinnen hela dagen. Stängningen vid 2365,4 var den högsta någonsin och strax innan noterades 2366,7 vilket är den nya ATH-noteringen. Uppgången motsvarade 0,6 procent.

Optimismen spirar och är nu på väg att övergå i eufori vilket syns på dagsmomentum som inte noterats lika högt sen den 23 januari 1997. Sedan början av november har indexet stigit med över 13 procent och då kan vi räkna bort två månader av konsolidering. Frågan är inte när vi kommer att bjudas på en rekyl utan snarare när och var köparna suger upp säljtrycket igen.

Avståndet ner till MA-200 är just nu 8,1 procent och senast vi hade ett lika stort eller större avstånd var den 15 januari 2014. Det är positivt med G-krafterna på plats och det råder inget tvivel om att optimismen spirar. På kort sikt har dock uppgången fått de kortare momentumindikatorerna att slå i taket och edgen för att ta nya positioner på nuvarande nivå är inte så bra.

Volymen igår var något lägre än i fredags men bara 1,4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är uppe på samma nivå som den 18 augusti och pekar stadigt upp.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar