Börjar bli dålig edge att ta nya positioner

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter sju raka dagar med uppgångar noterades de amerikanska indexen för små rörelser under måndagens handel, med en stängning runt nollstrecket. Dagen var tunn sett till såväl nyheter som handelsvolymer.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning ned 0,1 procent vid indexnivån 18.039, medan det bredare S&P 500 vid samma tidpunkt klättrat lika mycket, till 2.091. Nasdaq Composite var oförändrat vid noteringen 4.807.

Omsättningen var tunna 480 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.220 miljoner på Nasdaq.

Med två sessioner kvar av året noteras S&P 500 i och med måndagens marginella klättring vid den högsta nivån som uppmätts för indexet, och för året som helhet kan uppgången summeras till 13 procent. En stark amerikansk ekonomi har tillsammans med alltjämt ackommoderande policy från Federal Reserve givit stöd åt utvecklingen.

”Det finns mycket för investerarna att smälta nu när vi går in i 2015. Fokus kommer troligen att ligga på makrorelaterade händelser i det korta perspektivet. Den amerikanska ekonomin är verkligen en ljuspunkt. Och det är en orsak till att vara optimistisk”, sade James Buckley, förvaltare vid Baring Asset Management, till Bloomberg News.

I ett sparsmakat nyhetsflöde riktades fokus på måndagen mot Grekland där premiärminister Antonis Samaras i ett tredje och sista försök misslyckats med att övertyga parlamentet om att ställa sig bakom hans presidentkandidat, vilket nu öppnar för nyval i landet. USA-terminerna tog ett mindre kliv nedåt i förhandeln efter beskedet.

”Grekland är en utdragen historia, och det bidrar till viss svaghet. Det finns inget annat just nu som kan driva marknaden i den ena eller andra riktningen”, sade Richard Sichel, investeringschef vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Bland sektorerna hittades bland annat finans och energi på plus. Den senare trots att oljepriset tagit ett rejält kliv nedåt under måndagskvällen, i takt med en förstärkning av dollarn.

En annan sektor som hamnade i visst fokus var flygbolagen efter ännu en ännu en tragedi med ett försvunnet plan i Sydostasien. Enligt indonesiska regeringsföreträdare förmodas planet nu ligga ”på havets botten”. Det drabbade flygbolaget AirAsias aktie tappade 8,5 procent.

Bland enskilda aktier stack kran- och vitvarutillverkaren Manitowoc ut med en uppgång på dryga 9 procent. Uppgången föregicks av att aktivistinvesteraren Carl Icahn flaggat för att han kontrollerar 7,8 procent av bolaget, och avser genomdriva en uppdelning av de två verksamhetslinjerna.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Förutsättningarna för ytterligare uppgångar är goda och mer talar för fortsatta uppgångar än en vändning nedåt”. Veckan inleddes med ett positivt gap och en omedelbar uppgång till 1479 men resten av dagen var en avslagen tillställning som bortsett från gaptäppningen strax innan lunch. Bortsett från gaptäppningen i samband med beskedet om ett grekiskt nyval pendlade kursen större delen av dagen 4-5 punkter upp och ner. Stängningen vid 1478,9 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Gårdagens stängning var den högsta sedan den 22 mars år 2000 som i sin tur var 11 börsdagar efter ATH-noteringen vid 1549 den 7 mars samma år.

Volymen var naturligtvis mellandagslåg och noterades 36 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, ungefär som föregående år men lägre än 2012.

Sju av de senaste sju börsdagarna har stängt i den övre delen av kursstaplarna och sedan lågpunkten vid 1386,6 den 16/12 skrivs nu uppgången till 6,7 procent. De senaste 16 åren har vi sett detta vid 42 tillfällen och i 50 procent av fallen har kursen stått högre en vecka senare. På kort sikt är indexet dock extremt överköpt men rekyler i denna typ av marknadsfaser kan vara köpvärda även när de är små och kortvariga.

Bästa sektorer under gårdagen blev oljebolag och hälsovård. Sämst gick konsumenttjänster.

291 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus under måndagen och 118 stängde på oförändrat medan 276 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Nordea, HM B och Ericsson B. Jag tolkar den svaga bredden som att isen börjar bli tunnare.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår defensiva AstraZeneca, Nordea och MTG B. Sämst gick Alfa Laval, Securitas och SSAB A.

OMXS30 inför den 30/12:

SP500 inför den 30/12:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Dannemora Mineral (extra, kontrollstämma), Polyplank (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för december

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CDON: meddelar slutligt utfall i nyemission
– Cefour Wine & Beverage: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Karolinska Development: meddelar utfall i konvertibelemission omkring i dag
– Kopy Goldfields: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Fast Partner (5:00 kr i pref.aktie kv.vis)

MAKROSTATISTIK
– SCB: hushållsutlåning november kl 9.30
– SCB: arbetskostnader oktober kl 9.30
– SCB: konjunkturlöner oktober kl 9.30
– SCB: handelsbalans november kl 9.30
– EMU: M3 november kl 10.00
* USA: S&P/Case-Shiller husprisindex oktober kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator december kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
* Penningmarknaden stänger kl 12.00
– RGK: annonserar emission statsskuldsväxlar kl 12.05

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 12.00

USA: Igår skrev jag: ”Gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan och när vi haft ett liknande utseende historiskt har inte edgen övertygat på en veckas sikt. Det är lite sent att ta position i den uppgångsfas som råder vi bör vänta in en rekyl”. Måndagen inleddes med ett nytt ATH vid 2094 som än så länge följer den långsiktigt stigande motståndslinjen. Stängningen skedde vid 2090,6 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Volymen var mellandagslåg och 41 procent lägre än snittet.

7 av de senaste 8 börsdagarna har stängt på plus och det har lett till en extremt hårt spänd gummisnodd på ovansidan, vilket i en positiv trendfas inte behöver betyda några större eller långvariga rekyler.

323 av de 500 aktierna som ingår i S&P 500-indexet steg igår. Bästa sektorer blev kraftbolag och cykliska produkter. Sämst gick telekom och teknologi.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner med marginella 0,1 procent för att stänga vid $113,9. Google rekylerade 0,7 procent för att stänga vid $530,3. Twitter rasade med hela 3,1 procent till $36,4 medan den sociala kollegan Facebook noterades för en nedgång med 0,9 procent för att stänga vid $80,0. Glaset är med andra ord något mer ”halvtomt”.

Asien: Det är mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Det bredare asiatiska indexet går mot det första förluståret sedan 2011. Den kinesiska yanen är nere på den lägsta nivån sedan juni och euron fortsätter att falla.

Nikkei: -1,6%
Kospi: -0,6%
Shanghai: -0,2%
Hang Seng: -1,4%
Taiwan: -0,3%
Bombay: +0,0%
All Ordinaries: -1,0%

 

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar