Bekräftat utbrott men spänningar varnar för rekyl

IMF föreslog igår att valutafonden ska utökas med 500 miljarder dollar för att minska effekterna av skuldkrisen i Europa, ett besked som euron steg på. Positivare husbyggare än väntat och en bättre rapport än väntat från Goldman Sachs spädde på riskaptiten under eftermiddagen.

Efter en inledande nedgång fram till strax innan klockan tio fick indexet att testa av 1013,8 men det blev aldrig någon lägre botten efter klockan tio. Köparna stärktes efter hand och stängningen på 1028,6 motsvarade en uppgång med måttliga 0,4 procent. Föregående vecka innebar en uppgång för fjärde veckan i rad. Uppgången blev 0,7 procent vilket innebär att med gårdagens uppgång noteras OMXS30 på plus 4,1 procent sedan årsskiftet. 60 procent av de aktier jag dagligen följer steg. Bland vinnarna utmärkte sig Husqvarna, Lundin Mining och Electrolux som alla tre steg mer än 2 procent. Omsättningen uppgick till 12,9 miljarder kronor vilket var 6 procent högre än snittet.

Högst omsatta aktier under onsdagen var Volvo B (+1,0%), Atlas Copco A (+1,6%) och Sandvik (1,6%).

Bästa sektorer under onsdagen blev verkstad och sällanköpsvaror som steg med vardera 0,9 procent. Sämst gick det för telekom och energi som backade 1,2 respektive 0,5 procent.

Millicom har idag fått höjd rekommendation av Swedbank.

Rapporterande Avanza redovisar ett resultat för det fjärde kvartalet på 55 Mkr. Resultatet per aktie uppgick till 1,94 kronor vilket kan jämföras 2,45 kronor för samma period för ett år sedan. Utdelningen föreslås bli 10,00 kronor per aktie för helåret 2011 vilket är 50 öre mer än förra året.

Även om vi nu fått ett utbrott på S&P 500 ska vi fortsatt vara beredda på en rekyl. Det är både divergenser och dålig bredd i uppgångarna. ÒMXS30 bekräftade igår utbrottet av primärtrenden och så länge inte utbrottsnivån punkteras ska vi köpa på svaghet. Det börjar bli svårt att hitta något köpvärt där tajmingen ser bra ut.

Allt fler, även inom det socialdemokratiska utskottet kräver nu Håkan Juholts avgång. Flera ledamöter uppger att de kommer att kräva hans avgång under mötet idag och imorgon.

IMF vill öka kassan rejält. Genom att ta in 500 miljarder dollar från utvecklingsländer som Kina, Brasilien och Ryssland hoppas IMF-chefen Christine Lagarde kunna möta krisen.

Idag rapporter Avanza (se ovan) och Orc Group.

Utländska intressanta rapporter:
– American Express (efter USA-börsernas stängning), Aurubis, Bank of America (kl 13.00), Freeport-Mcmoran (före USA-börsernas öppning), Google (efter USA-börsernas stängning), IBM (kl 22.30), Intel (efter USA-börsernas stängning), Microsoft (efter USA-börsernas stängning), Morgan Stanley (kl 13.15), Sony Ericsson (kl 8.30)

Håll koll på följande tider idag:
– EMU: bytesbalans november kl 10.00
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
– Frankrike: säljer obligationer kl 11.00
– EMU: bytesbalans (def) 3 kv kl 11.00
– USA: KPI december kl 14.30
– USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 2 kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index januari kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 17.00

Rädslan för att Goldman Sachs skulle göra marknaden besviken igår var stor. Trots att resultatet var hälften mot föregående period slog den ändå de lågt ställda förväntningarna. Husbyggarna i USA har inte varit så positiva som nu på fyra år. Industriproduktionen har inte varit lika hög på flera år.

Med draghjälp från byggbolag och banker avancerade S&P 500 i stort sett hela onsdagen och stängde till slut på dagshögsta 1308 som motsvarande en uppgång med 1,1 procent. Den högsta stängningen sedan den 25/7-2011. Hittills i år har S&P 500 stigit med 4 procent och Nasdaq Composite noterar en uppgång på 6,3 procent. S&P 500 har stigit 17 av de senaste 22 dagarna. Däremot var bredden i uppgången inte så imponerande. Endast 182 aktier steg men hela 308 föll, eventuellt en varningssignal. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen sedan den 17/11 (jag har då filtrerat bort lösendagar). 

Det är mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 1 procent. I Kina noterar Shanghaibörsen en uppgång med 1,7 procent och i Hong Kong stiger Hang Seng med 1,1 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar