Bekräftad bearish engulfing men redan nu spänd gummisnodd

sammanfattningNEW YORK: MINUSSTÄNGNING, BIOOGEN RUSAR PÅ KÖPRYKTEN, S&P -0,6%

STOCKHOLM (Direkt) Ett fallande oljepris och en matt konsumtionsdata pressade de amerikanska börserna på tisdagen.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,5 procent lägre vid 18.314. S&P 500 var ned 0,6 procent till nivån 2.157. Nasdaq sjönk samtidigt med 0,9 procent till 5.138.

Data som presenterades inför börsernas öppning visade att privatkonsumtionen i USA steg med 0,4 procent i juni jämfört med månaden före. Väntat var en uppgång om 0,3 procent. De privata inkomsterna steg samtidigt med 0,2 procent, mot väntade 0,3 procent.

På råvarumarknaden fortsatte oljepriset att tappa mark, med WTI ned 1,2 procent till under 40 dollar per fat.

På bolagsfront noterades Ford Motor och General Motors för nedgångar om 4,3 respektive 4,4 procent sedan biltillverkarna rapporterat om sjunkande försäljningar i USA.

Läkemedelsbolaget Biogen rusade däremot med dryga 9 procent efter rykten om att sektorkollegorna Merck och Allergan är intresserade av att köpa bolaget.

Mylan backade samtidigt med 0,5 procent. Bolaget kommunicerade att det har fått in 94 procent av aktierna i det svenska specialistläkemedelsbolaget Meda, att budet nu är ovillkorat och att acceptperioden inte kommer att förlängas.

Oriflamekonkurrenten Avon Products avancerade med 14 procent efter att ha öppnat sina räkenskaper för kvartalet. Bolaget rapporterade en justerad vinst som överträffade marknadens förväntningar, medan omsättningen var i linje med analytikernas estimat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter och noterades till 1,55 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Måndagen blev den sjätte dagen i rad där kursen tog sig upp över primärtrenden för att sedan stänga dagen under nivån. Det är egentligen sex falska utbrott. Måndagens kursstapel var den kraftigaste sedan den 11 juli och utvecklades till en bearish engulfing som är en negativ omslagsformation som kommer bekräftas om vi får en stängning under 1374.”

Tisdagen inleddes upp under någon minut men därefter höll säljarna i taktpinnen under hela dagen. Stängningen vid 1358,6 skedde kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med hela 1,5 procent.

I 60-min effektuerades en säljsignal den 28 juli efter en tydlig negativ divergens sedan den 12 juli som åtföljdes av en bearish engulfing i dagsgrafen när veckan inleddes. Igår bekräftades signalen och dessutom punkterades den viktiga nivån som rådde innan Brexit. Toppen i sjuveckorscykeln kom i tid, något högerställt, vilket tyder på fortsatt skaplig riskaptit. Nu blir det intressant att studera hur djup rekylen behöver bli för att locka tillbaks köparna så att säljtrycket sugs upp. Ju högre upp, desto starkare är sentimentet.

Bästa sektorer igår blev superdefensiva kraftbolag som var den enda sektor som stängde på plus. Sämst gick åter oljebolagen följt av basråvaror och teknologi. Både måndagen och tisdagen präglades en något defensiv bild enligt mig.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 22 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar var det bara 19 procent som steg igår.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lundin Petroleum (kl 8.00), Wallenstam (kl 8.00)

AKTIETORGET
– Angler Gaming

ÖVRIGA NORDEN
– Cramo (kl 8.00), Kesko (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Credit Agricole (kl 7.00), Société Générale (kl 8.00), Unicredit (kl 13.30), 3D Systems, Continental, HSBC, Meritor, Rio Tinto, Tesla (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Lundin Petroleum: rapportpresentation kl 9.00
– Wallenstam: telefonkonferens kl 9.30

BÖRSSTATISTIK
– Öresund: presenterar substansvärde

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikspriser juli kl 1.00
– Kina: Caixin tjänste-PMI kl 3.45
– Japan: Nikkei tjänste-PMI juli kl 4.00
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI juli kl 8.30
– EMU: tjänste-PMI (def) juli kl 10.00
– Storbritannien: tjänste-PMI (def) juli kl 10.30
– EMU: detaljhandel juni kl 11.00
– USA: ADP, privat sysselsättning, juli kl 14.15
– USA: Markit tjänste-PMI (def) juli kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI juli kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
– Konjunktur: JP Morgan globalt composite-PMI juli kl 17.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Sedan den 14 juli har kursen rört sig inom en extremt smal tradingrange mellan 2156 och 2179. Det behövs en hälsosam rekyl för att köparna ska lockas tillbaks innan spänningen leder till en panikartad nedgång.”

Tisdagen inleddes nedåt med ungefär en procent men vid stödnivån 2148 sög köparna, åtminstone tillfälligt, upp säljtrycket. Gårdagens stängning vid 2157,0 motsvarade en nedgång med 0,6 procent precis under sentimentsnivån för dagen.

Stängningen skedde precis ovanför MA-20 och golvet i de senaste veckornas smala tradingrange, men frågan är om köparna kommer tillbaks innan utbrottsnivån kring 2135. Den medellånga sentimentsnivån hittar vi kring 2084. Även om stängningen skedde innanför begränsningarna för tradingrangen bör vi hålla koll på svansen som effektuerades under tisdagen. En stängning under tisdagens lägsta ställer in siktet på 2135 och eventuellt lägre medan det krävs att EMA-8 tas ut och hålls eller en positiv fortsättningsformation innan 2084 punkterats för att edgen ska bli hyfsad för en fortsatt uppgång.

Volymen igår var högre än i måndags och 3 procent över det dagliga snittet för de senaste månaderna. Endast 28 procent av aktierna i indexet steg under gårdagen. Bästa sektorer och de enda som stängde på plus igår blev oljebolagen och ickecykliska konsumentprodukter. Sämst gick cykliska produkter, finans och teknologi. VIX steg med 7,5 procent till fortfarande låga 13,4 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2240 och 2075 den närmaste månaden. För tillfället är 77 procent av placerarkollektivet positiva vilket kan jämföras med 85 procent för en vecka sedan men det är enligt mitt synsätt inte bra när flocken är extremt optimistiska.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar