Bearish harami cross innebär osäkerhet eller uppladdning

sammanfattningStockholmsbörsen: Torsdagen öppnade lite skvalpigt och markerade 1184 på ovansidan och 1181 som breakoutnivåer. Strax efter klockan 11 punkterades 1181 och kursen föll ner till nivån för onsdagens lägsta där säljtrycket upphörde. Köparna vågade sig så smått tillbaks och hyfsade till nedgången till 0,2 procent och stängningskursen 1182,9.

2 av 10 aktier steg. Omsättningen som uppgick till 14,2 miljarder kronor var visserligen lägre än i onsdags men väl 23 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Som jag skrev i gårdagens nyhetsbrev: ”Utbrottet över taket i den konsolidering som jag ”pratat om” sedan början av februari togs ut i onsdags, men än så länge inte med någon övertygande marginal”. Detta gäller fortfarande, men samtidigt vet vi att efter små kursstaplar, som jag anser vara mikrokonsolideringar, skapas förutsättningar för större rörelser. I den negativa vågskålen kan vi konstatera att torsdagens kursstapel öppnade och stänge på samma nivå och dessutom omfamnades av onsdagens box, alltså en bearish harami cross som är en negativ omslagsformation. Vi vet samtidigt att vi i samband med långvariga och kraftfulla uppgångsfaser ska begära bekräftelse innan vi agerar. En stängning under 1176,6 ger en första kortsiktig säljsignal.

Både de långa och korta trenderna pekar upp och så länge inte 20-dagars medelvärde, som inför dagen noteras kring 1164, punkteras ska vi fortsätta leta efter köplägen i samband med rekyler.

Sämsta sektorer under torsdagen blev olje- och gasbolagen medan verkstad och telekom gick bäst (jämför USA där telekom tillhörde förlorarna).

Bland förloraraktier hittar vi Husqvarna (-5,1%), Nokia (-2,7%) följt av Lundin Petroleum (-1,7%).

Högst omsatta aktier under torsdagen blev HM B 1189 Mkr (-1,3%), ABB 1073 Mkr (+5,3%) följt av Nordea 745 Mkr (-0,5%).

OMXS30 inför fredagen: Igår blev det tydligt att det råder osäkerhet bland köparna. En bearish harami cross är just ett tecken på att köparna inte längre känner sig säkra på en fortsatt uppgång men efter att ”den mentala kursen hunnit ikapp” är chansen stor för fortsatt uppgång. Så länge vi inte får någon bekräftad säljsignal sitter vi kvar i köpta positioner men avvaktar med nya köp och avvaktar för att se om de negativa divergenserna och övriga varningssignaler elimineras.

OMXS30-20130215

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S&P 500: Vi vet att vi ska vara försiktiga när den det breda placerarkollektivet är alltför optimistiska. Visserligen håller Fed uppe kurserna och pressar dollarn med gigantiska uppköp men tveksamheten syns tydligt i grafen och då ska vi inte ta några nya köp utan istället bevaka de nivåer där vi eventuellt ska kliva på eller av om det visar sig att kritiska stödnivåer punkteras.

Intresseklubben antecknar:
– ECB sänker inte
– ABB får höjd riktkurs av Societe Generale
– Elekta får köprek av Societe Generale
– Heinz rusade på Wall Street efter beskedet att Warren Buffet tankar ketchup
– Industrijättar i Sverige hotar med att flytta utomlands pga Riksbankens räntepolitik
– Byggbolagen ser inte bobubbla (det var verkligen oväntat…)
– Alltfler fastighetsbolag väljer att binda räntorna
– Oroliga röster höjs för den växande amerikanska balansräkningen i spåren av de gigantiska uppköpen av statspapper
– HM:s försäljning i jämförbara butiker sjönk med 4 procent i januari vilket var något mindre än förväntningarna
– Ratos presenterade ett resultat efter skatt på -363 Mkr en utdelning om 3,00 kronor per aktie föreslås för helåret 2012
– Kinnevik presenterar ett resultat på -1323 Mkr
– Pricer som utvecklar prisinformationssystem redovisar en förlust om 16 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Arise Windpower (kl 8.00), Cloetta (kl 7.30), CTT Systems (kl 8.30), Fagerhult (lunchtid), Kinnevik (kl 8.00), Kungsleden (kl 8.00), Odd Molly (kl 8.00), Pricer (före börsöppning), Ratos (kl 7.45), Readsoft (kl 8.00), Saab (kl 7.30)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Commerzbank, Terex (prel datum), TRW (kl 13.00), Wabco

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: helgstängt, nyår
– Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30
– Spanien: KPI (def) januari kl 9.00
– SCB: industrins lager 4 kv kl 9.30
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 4 kv kl 9.30
– SCB: produktionsindex näringslivet december kl 9.30
* Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30
– EMU: handelsbalans december kl 11.00
– ECB: LTRO-besked kl 12.00
– Polen: KPI januari kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing Index februari kl 14.30
– USA: TICS-data december kl 15.00
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande januari kl 15.15
– USA: Michigan-index (prel) februari kl 15.55

USA: Torsdagen inleddes skvalpigt och kursen var åter nere och testade av 1514-nivån i samband med öppningen men säljtrycket sögs enkelt upp av köparna som dominerade större delen av dagen. Stängningskursen 1521,3 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Antalet nyanmälda som söker arbetslöshetsunderstöd sjönk mer än väntat under föregående vecka. Bästa sektorer var energi- och guldrelaterade bolag medan telekom- och materialsektorn gick sämst. Bäst av börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg 0,3 procent medan Nasdaq 100 och DJIA istället backade 0,1 procent. S&P 500 har stängt på plus 7 av de senaste 10 dagarna.

Apple backade med 0,1 procent till $466 medan Facebook steg med 2,1 procent till 28,5 under måndagen.

Även om de senaste dagarnas små kursstaplar indikerar ett minskat självförtroende hos köparna är det för tidigt att dra några slutsatser. Vi bör dock vara på vår vakt och redan om 1514-nivån punkteras. När boxarna blir mindre och när inte nya köpare lockas fram finns risken att ”indexet kan falla av sin egen tyngd” men dessförinnan ska vi invänta vår första säljsignal som ges om 1505 punkteras.

Omsättningen var högre än i onsdags och totalt omsattes 2,5 miljarder vilket var 2 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 85 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg vilket tydde på dålig bredd. S&P 500 steg 0,3 procent föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 8,5 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 8,1 procent.

Asien: Idag rekylerar de asiatiska börserna något, från i flera fall, 18-månadershögstanivån. Rio Tinto föll på Sydney-börsen med 2,1 procent efter att gruvbolaget rapporterat den största förlusten på 15 år. I Japan föll Nikkei med 1,6 procent tyngda av exportbolagen efter att Rysslands finansminister uttalat sig på G20-mötet att det krävs tuffare tag mot länder som manipulerar valutakurserna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar