Bearish engulfing strax under motstånd

sammanfattningNEW YORK: APPLE RASAR I EFTERHANDELN PÅ RAPPROT, S&P500 -0,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna slutade tisdagens session på minus efter att bolag som IBM och United Technologies levererat rapporter som inte föll marknaden i smaken. Efter stängning rapporterade storviktarna Apple, Yahoo och Microsoft som samtliga föll i efterhandeln.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,0 procent lägre till nivån 17.920. S&P 500 backade 0,4 procent till 2.119 och tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent till 5.208.

Omsättningen uppgick till 710 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,7 miljarder på Nasdaq.

”Det finns ett par ganska stora namn som har leverat svaga rapporter vilket bidrar till ett negativt sentiment /…/ Många ser fram emot Apples rapport för att dra oss ur detta”, sade Michael Anotnelli, aktiehandlare och ordförande vid Robert W. Baird & Co., till Bloomberg News inför tisdagens börsstängning.

United Technologies föll 7 procent efter att teknikkonglomeratet i sin kvartalsrapport sänkt helårsprognosen för 2015.

IBM:s aktie noterades 6 procent lägre efter att it-bolagets försäljning minskat för det trettonde kvartalet i rad.

Verizon sjönk 2,5 procent. Teleoperatörens viktiga capex-prognos bibehölls men intäktsförväntningarna för helåret justerades ned.

Apples rapport lyckades inte heller behaga investerarna, trots att såväl försäljning som resultat var något bättre än marknadens förväntningar. Däremot lyckades Apple inte sälja lika många Iphones som konsensus hade spått. Aktien föll nära 7 procent i efterhandeln.

Yahoo noterades 1,9 procent ner i efterhandlen efter ett resultat som inte nådde marknadens förväntningar.

Microsoft backade också i efterhandeln, ned 3,6 procent. Bolaget redovisade visserligen en vinst som slog estimaten men också sin kvartalsmässigt största nettoförlust någonsin, tyngt av en 7,5 miljarder dollar stor nedskrivning efter att uppköpet av Nokias handset-enhet inte lyckats rädda Microsofts mobilverksamhet.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 3 procent lägre vid 2,34 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Grundsynen på indexet är fortsatt positiv men tajmingen för att ta en ny entré för uppgång är inte den bästa.”

Tisdagen inleddes med ett positivt gap på 0,3 procent men efter tio minuter hade gapet täppts till. Som jag påpekade när ”tioboxen” punkterades i samband med ETP-Direkt var det dålig bredd för uppgång och köparna visade tendens till att släppa taget allt tidigare. Strax efter klockan tio och två bjöds vi på två säljsignaler och efterhand som stöden gav vika tilltog nedgången. Tisdagens lägsta vid 1635 sattes vid stängningen innan callen hyfsade till slutkursen till 1636,4 som motsvarade en nedgång med 1,0 procent.

I fredags bjöds vi på en bearish meeting line som eliminerades i måndags men igår effektuerades en bearish engulfing strax under majtoppen.

Volymen igår var visserligen högre än i måndags men trots det 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus blev oljebolagen och kraftbolagen. Sämst gick telekom och verkstad. MTG B och Lundin petroleum var de enda aktier på OMXS30 som steg medan Sandvik, SKF B, och Securitas stängde sämst med nedgångar på mellan två och tre procent.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B, Eric B och HM B som alla stängde rött. 252 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 320 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Tieto (kl 7.00), SSAB (kl 7.30), Kinnevik (kl 8.00), Thule (kl 8.00), Bioinvent (kl 8.40), Net Insight (kl 8.45)

FIRST NORTH
– Ellen

ÖVRIGA NORDEN
– Telenor (kl 7.00), Danske Bank (kl 8.00), Kesko (kl 8.00), Kemira (kl 13.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Whirlpool (kl 12.00), Qualcomm (kl 22.00), American Express (efter USA-börsernas stängning), Boeing (före USA-börsernas öppning), Texas Instruments (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Medirätt (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Net Insight: webbsänd telefonkonferens kl 9.30
– SSAB: telefonkonferens kl 9.30
– SSAB: rapportpresentation kl 9.30
– Kinnevik: telefonkonferens kl 10.00
– Tieto: webbsänd press- och analytikerkonferens kl 10.00
– Thule: telefonkonferens kl 11.00

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA juni – AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Oncology Venture: första dag för handel på Aktietorget
– Slottsviken Fastighetsaktiebolag: första dag för Conpharm med nya namnet Slottsviken Fastighetsaktiebolag på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
– Australien: KPI 2 kv kl 3.30
– Frankrike: företagens förtroende juli kl 8.45
– EMU: statsskuld och budgetsaldo 1 kv kl 11.00
– USA: FHFA husprisindex maj kl 15.00
* USA: försäljning befintliga bostäder juni kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
* BOE: protokoll från policymötet 9/7 kl 10.30
– Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Det är dålig tajming att ta nya positioner för uppgång precis innan ett motstånd och cykelindikatorn har inte varit lika hårt och utdraget spänd sedan slutet av februari i år.”

Efter måndagens test av zonen kring ATH inleddes tisdagen den första halvtimmen skvalpigt men punkterade stödet kring 2125 strax efter den första timmen. Säljarna dominerade fram till två timmar innan stängningen som skedde vid 2119,2 och motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Jag påpekade att de senaste dagarnas extremt små boxar och måndagens shooting starliknande stapel kring taket i tradingrangen ska tas på allvar och att det var dålig edge att ta nya positioner för uppgång. Igår bekräftades formationen och mycket talar nu för att spänningen ner mot MA-20 behöver minskas innan ett utbrottsförsök som är värt att följa effektueras.

Volymen igår var högre än i måndags och låg kring snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har de senaste dagarna påpkat att den implicita vollan visar tecken på en tillfällig botten. Den hammer jag nämnde igårsåg till en början ut att bekräftas men stängningen skedde under måndagens och det innebär att vi får vänta ytterligare på en setup för uppgång.

Apple rapporterade efter gårdagens stängning och till en början var rubrikerna mycket positiva men efterhand tyngde det lägre antalet sålda telefoner och aktien föll med hela 7 procent i efterhandeln.

Två av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer för att få en bild om glaset tolkas halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple och Google backade medan de sociala kollegorna Twitter och Facebook steg. Totalt steg 144 aktier medan 336 stängde rött.

Asien: Det är nedåt på börserna i de asiatiska tidszonerna idag och i Australien steg konsumentpriserna under andra kvartalet mindre än väntat. Precis som jag varnat för att VIX ser ut att bygga en botten och att högre volla är att vänta är det precis det mönster vi redan ser på de asiatiska börserna. Många rapporter ser bra ut men det är lätt att missa valutaeffekterna. Teknikaktier är de som tar mest stryk.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar