Stockholmsbörsen inledde tisdagen nedåt, men redan efter någon minut noterades OMXS30 på plus. Förhoppningar om att nya nödlån skall betala ut till Grekland och att Fed åter med konstgjord andning skall köpa upp statspapper med nytryckta dollar för att inte tappa ansiktet vilket verkar viktigare för amerikanerna än kineserna… Stängningen på 918,76 motsvarade en uppgång på hela 2,6 procent. Av de 65 aktier jag dagligen följer steg 58 och 6 aktier stängde på minus. Omsättningen som uppgick till 13,6 miljarder kronor var 12 procent lägre än snittet. DN
Högst omsatt under gårdagen var Volvo B som steg med 2,8 procent till 73,85 kronor. HM som kom på andra plats steg med hela 4,2 procent till 199,90 kronor, efter höjd rekommendation från Banco Santander.
Nyhetsbyrån Direkt skriver: I en intervju med Wall Street Journal sade ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny att euroområdet kommer att undvika en dubbeldiprecession trots tecken på försvagning i den tyska ekonomin. Prognoserna om svagare tysk tillväxt angavs vara ”besvärande”, men oron samtidigt överdriven.
IMF lade i sin tur fram en höstprognos där den globala ekonomin uppgavs vara i en ”farlig ny fas”. Återhämtningen har blivit mycket mer osäker sedan i våras och världsekonomin uppges lida av två samverkande negativa faktorer; en betydligt svagare återhämtning i utvecklade ekonomier samt en kraftigt ökad finanspolitisk och finansiell osäkerhet.
Med HM som draglok blev detaljhandelssektorn den klarast lysande under tisdagen. Uppgången blev hela 3,2 procent. Stigande råvarupriser fick sektorn att stiga med 2,9 procent.
Sämst gick det för aktier relaterade till alternativa energikällor, kanske har det ”utlovade” lägre elpriset ett finger med i den utvecklingen.
VIX (fear index) stängde igår på 32,9 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,4 procent. Det innebär att VIX fortsätter noteras ovanför stödnivån i konsolideringen. Tänk dock på att en bull- eller bearmarket inte skapas av några dagars upp- eller nedgång. Nivåer ovanför 30 hos VIX ökar på nervositeten och över 40 anses kraschrisken vara påtaglig. Än så länge indikerar VIX på fortsatt volitilitet (större risk) än normalt den kommande månaden. Tassa fortsatt fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!
Dollarn noteras nu på morgonen i 6,60 mot kronan vilket kan jämföras 6,71 igår morse. Som jag nämnt vid några tillfällen kan ökade oroligheter i Grekland få kortsiktigt märkliga effekter. Flykt till SEK, Yen, Guld, bomull kan få även effekter på både dollarn, euron och kronan. På lång sikt är dock fortfarande trenden uppåt, men gårdagen och morgonen visar att oroligheter i syd- och västeuropa kortsiktigt kan få även dollarn att backa (Fed kommer att göra vad de kan oxå…) Igår morse noterades USD/EUR i 0,73 och idag på morgonen noteras valutaparet i 0,725.
Råoljepriset (Brent) noterades igår morse i 109,3 dollar per fat och har fortsatt svagt upp för att när detta skrivs noteras i 110,5 dollar per fat.
Guldpriset har efter den parabolicliknande uppgången rekylerat tillbaks och håller nu på att plana ut något. Igår morse noterades guldet i 1782 dollar per uns, men under gårdagens oroligheter i Aten steg guldet och idag på morgonen kostar ett uns 1806 dollar.
Silverpriset noteras alltjämt i ett lågvollaläge. Igår morse noterades silvret kring 40 dollar per uns vilket är detsamma idag.
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 2 punkter till låga 1,93 procent. Just nu pågår Fed:s tvådagars räntemöte som normalt brukar pågå i en dag. Förväntningarna på nya helikopteraktioner där nytryckta dollar skall ”läka den läckande ekonomin”, men på samtidigt inte skapa så stora bubblor att det äventyrar presidentvalet om ett år stör högt på dagordningen. Hellre en sämre ekonomi på lång sikt än risken att få stå till svars för regeringen som för lång framtid sänkte USA från tronen som den ledande ekonomin.
Politiker/riksbanker/eu-trojkan gör allt de kan för att vända den negativa spiral Europa och USA befinner sig i. Mer pengar från Fed att spridas över marknaderna = större underliggande problem skall vägas mot risken att inte bli omvald. Det lutar åt att man åter försöker bota den allvarliga krisen med ”smärtstillande”. Trojkan skall återvända till Grekland i oktober för att se om ord för en gång skull kan bli handling – löjligt när allt beror på att man inte vågar tyska och franska banker ta över Greklandskrisen. Även om det inledningsvis blir en rekyl i spåren av USA-stängningen finns det förutsättningar för en ytterligare uppgång mot den fallande motståndslinjen kring 935 eller förra veckans topp kring 940 redan idag. Osäkerheten är stor, betydligt större än normalt och då är det lätt att göra bort sig. Handel bör alltså ske med betydligt mindre insatser än normalt och hellre god nattsömn än farliga övernattningar.
Motstånd: 929 / 939 / 966-970 / 1000
Stöd: 902-895 / 878-874 / 860-850 / 818
Hos bloggrannen Flute-Tankar kan vi läsa att Turkiet blir alltmer hotfullt mot Cypern. Det är intressant eller skrämmande, men banker på Cypern har lånat ut ansenliga summor till Grekland och är naturligtvis ytterst sårbart. SVD
Leif Pagrotsky (S) som agerat hjälpande hand till kompisarna i Grekland vill nu att Finansinspektionen skall finansieras ungegär som TV-licensen (som överlevt sig själv).
Jisses vilket stolpskott…
Adoboli som arbetade på UBS tradingavdelning i London fick i fredags anklagelserna presenterade för sig.
Adoboli ska ha erkänt och anlitat samma advokatfirma som på 90-talet försvarade Nick Leeson, mannen som sänkte Barings Bank.
Han ser inte speciellt missnöjd ut efter delgivningen av brottsmisstankarna.
Bland intressanta utländska rapporter idag hittar vi Inditex.
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50 (sämre än väntat)
– BOE: protokoll från räntemöte 7-8/9 kl 10.30
– Island: räntebesked kl 11.00
– Norges Bank: räntebesked kl 14.00
– USA: försäljning befintliga bostäder augusti kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Fed: räntebesked kl 20.15 (OBS! Inte för räntan men QE3?)
Efter en inledande uppgång vände de amerikanska börserna ner strax innan stängningen. Beskedet från trojkan, bestående avEU, IMF och ECB, meddelat att de återvänder till Aten först i oktober för att avsluta sin granskning av den grekiska ekonomin. Hoppet ställs nu till en förlängning av den konstgjorda andning som innebär att Fed fortsätter trycka ännu mer pengar som vräks ut över marknaden. I den andra vågskålen tynger skuldkrisen i Europa som skapats av just, ja just det konstgjord andning. S&P 500 stängde på 1202,09 vilket motsvarade en nedgång med 0,17 procent. Volymen under tisdagen, som var lägre än i måndags uppgick till 2,9 miljarder aktier, vilket var 8 procent lägre än snittet. DN, SVD
Statistik visade att bostadsbyggandet saktar in men glädjande nog ökade den amerikanska detaljhandeln med 4,1 procent under vecka 37, jämfört med samma vecka för ett år sedan.
Råvaru- och finansrelaterade aktier stod för de största nedgångarna under tisdagen. Bank of America var ned 1,3 procent och JPMorgan tappade 0,7 procent.
S&P 500 inför onsdagen: De amerikanska börserna befinner alla i en nedtrend där teknikintensiva (Nasdaq) hittills klarat sig bäst (minst negativ). Igår gick Nasdaq sämst av de tre börserna, det är för tidigt att dra några slutsatser av en dags nedgång, men det visar på att osäkerhet är stor. S&P 500 befinner sig för tillfället i en konsolidering och då skall vi förvänta oss kraftiga korta rörelser med tvära kast när någon av stöd- eller motståndsnivåerna utmanas. Det är svårare än vanligt att gissa riktningen inför dagen och i samband med Fed-beskedet kan det bli kraftiga rörelser åt vilket håll som helst.
Motstånd: 1215 / 1226-1230 / 1246 / 1265 / 1283
Stöd: 1196 / 1170 / 1140-1136 / 1151 / 1120 / 1122-1101
Det är mestadels uppgångar i Asien idag på morgonen. Mot strömmen går Hang Seng (Hong Kong) som backar 0,4 procent. Starkast går de kinesiska börserna även om uppgångarna mattats av de senaste timmarna.
Enligt Nyhetsbyrån Direkt (min favorit) sade Japans finansminister Jun Azumi idag på morgonen att han noga bevakar utvecklingen på finansmarknaderna och är redo att vidta ”djärva” åtgärder om det skulle behövas. (Drastiskt uttryckt för att vara en japansk minister).