Stockholmsbörsen inleder svagt nedåt, kan bli skvalpigt

Stockholmsbörsen inledde som väntat nedåt, men vid lunchtid rapporterade Portugal att de lyckats få igenom det obligationslån som tidigare varit något tveksamt. Detta fick börserna att rusa, så även Stockholmsbörsen som avancerade under hela eftermiddagen och stängde nära dagshögsta på 1059,60 vilket motsvarade en uppgång på 1,04 procent. Omsättningen låg i linje med snittet 12,1 miljarder kronor.

Ericsson var börsens draglok och stod för mer än 10 procent av den totala omsättningen. Aktien steg hela 4,63 procent till 78,00 kronor efter att Credit Suisse upprepat rekommendationen outperform efter ett analytikermöte med bolaget. Analysen bygger på ett mycket starkt andra halvår. Efter Stockholmsbörsens stängning backade Ericssonaktien motsvarande 0,2 procent i USA. Jag är tillsvidare neutralt inställd till aktien så länge inte 80-kronorsnivån passeras och kursen etablerar sig där.

Totalt steg 245 aktier, 141 sjönk och 231 stängde på samma nivå som i tisdags. Plankan var platt och tråkig under förmiddagen, men vid lunchtid tog köparna fullständigt över tillställningen, det var ingen tvekan om vilket lag man valde att spela i. Köparna dominerade i 90,3 procent av onsdagens affärer. HQ Bank, Eniro, PA Resources, Lundin Mining och Boliden placerade sig på EO-listan.

Med hjälp av Ericsson blev IT bästa sektor följt av energi och de steg 4,15 respektive 1,47 procent. Förutom Ericsson drog Nokia bra med en uppgång på 1,79 procent till 71,15 kronor. PA Resources och EnQuest agerade draglok i energisektorn med uppgångar på 7,00 respektive 5,43 procent. Carnegie har återupptagit bevakningen av PA Resources med rekommendationen outperform. Riktkursen är 9 kronor. Sämre gick det för sektordominanten Alliance Oil som endast steg 0,11 procent. Aktien har haft det tufft efter det mediaokra resultatet för Q2.

Sämsta sektorer blev istället detaljhandel och verkstad som steg 0,2 respektive 0,68 procent. Swedish Match stängde på i stort sett oförändrad kurs och Hakon Invest föll med 1,1 procent. ABB backade 0,41 procent och sektordominanten Volvo steg endast 0,28 procent till 90,00 kronor vilket var betydligt sämre än OMXS30.

De flesta storbankerna utvecklade sig sämre än OMXS30. Nordea steg 0,3 procent till 68,05 kronor, SEB A ökade 0,7 procent till 48,26 kronor och SHB A stängde 0,7 procent högre på 207 kronor. Swedbank A steg däremot hela 1,9 procent till 87,20 kronor.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll marginellt till 23,25 under onsdagen, vilket inte innebär någon akut oro för tilltagande kraftiga nedgångar. Kombinationen stigande dollar+VIX kan dock på bara några dagar innebära att det på nytt börjar spekuleras i dubbeldipp och obligationsbubblor men den akuta oron för krisen i Europa minskade något igår. Så länge inte nivån närmar sig 30 alltför fort är denna nivå relativt lugn och pekar på en volatilitet på S&P 500 kring 7 den närmaste månaden.

Initialt ser motståndet vid 1060 hos OMXS30 ut att hålla och tillsammans med en hårt spänd gummisnodd på ovansidan kan det ge en inledande måttlig rekyl, men utvecklingen är ytterst osäker. Om det blir en vändning tillbaks upp mot 1060 beror på utvecklingen kring stödnivån 1046-1042 om den träffas och i så fall punkteras eller utgör en ny vändning uppåt.

Motstånd: 1060 / 1064 / 1072 / 1078 / 1084 / 1093 / 1114
Stöd: 1046 / 1042 / 1033 / 1025 / 1016 / 1013 / 1001/ 975

Anders Borg totalsågar det rödgröna valmanifestet i DN Debatt idag och pekar på att de är kraftigt underfinansierade (en inte helt ovanlig situation, har sossarna lyckats med det förr). Likheten med Storbritanniens och de sydeuropeiska ländernas sätt att se på hur välfärden skall finansieras är påtaglig, men tyvärr inte ovanlig. Enligt en debattartikel i DN fattas det på kort sikt 20 miljarder, detta trots att Maria Wetterstrand säger att de kommer att bli tvungna att låna 100 miljarder till för att klara delar av de satsningar som planeras. Är det någon som är förvånad? Frågan är om de rödgröna kommer ha råd till de utlovade skattesänkningarna till pensionärerna eller om vi skall återgå till att lånefinansiera pensionerna igen. Kan vi måhända se fram emot ett fjärde pensionssystem från de rödas sida. Vi som varit med ett tag har sett tre tidigare pensionssystem gå i graven för att de avsatta medlen intecknats på tok för tidigt, nu finns det alltså risk för en replay.

Så här skriver Anders Borg i DN:

”Hade oppositionen fått styra under finanskrisen som inleddes hösten 2008 hade Sveriges framtidsutsikter sett mörka ut i dag. Oppositionen har drivit en konsekvent överbudspolitik, genom att ständigt lova mer till allt och alla. Bankerna skulle ha fått generösa garantier. Saab skulle ha förstatligats. Statens utgifter hade ökat med tiotals eller hundratals miljarder.

Konsekvenserna för svensk ekonomi hade varit ödesdigra: växande underskott och statsskuld och en ekonomi som skulle behöva saneras.

De rödgröna har nu lagt fram sitt valmanifest. Det bristande ansvar för offentliga finanser, som där lyser igenom, är inte bra. Betydande underfinansiering, både på inkomst- och utgiftssidan, som medför stora risker för svensk ekonomi på kort och lång sikt hotar den trygga situation vi nu har.

• Förskolesatsning – underfinansiering med 3 miljarder.
• Infrastruktur – underfinansiering med cirka 6 miljarder.
• Rätt till heltid – underfinansiering med cirka 2,5 miljarder.
• Kilometerskatten – minskade intäkter med cirka 1 miljard

Dessutom finns drygt fem miljarder i orealistiska eller underfinansierade förslag om sjukförsäkring, försvaret, höjd koldioxidskatt och höjd skatt på vattenkraft och kärnkraft.

Totalt är alltså oppositionens regeringsplattform underfinansierad med nästan 20 miljarder kronor på kort sikt!

Ser man sen till effekterna på längre sikt av deras förslag blir följderna än mer tydliga, hela samhällsekonomin kommer att skadas och det kommer i slutändan att drabba den enskilde.

De rödgrönas bristande ansvar för offentliga finanser har uppenbara och långtgående negativa konsekvenser för svensk samhällsekonomi.

Alternativen är tydliga i svensk politik: ett rödgrönt experiment, som inte har kontroll på sina utgifter, och vars vidlyftiga vallöften tvingar fram besparingar i välfärden och hotar återhämtningen, står mot en beprövad alliansregering, med Europas starkaste offentliga finanser och med en ansvarsfull politik för jobb och trygghet.

/Anders Borg

 
I Expressen läser vi idag att Socialdemokraterna anklagas för valfusk. Enligt den promemoria som Expressen tagit del av ska personalen på tre olika bibliotek i Huddinge kommun ha slagit larm till kommunens valhandläggare. ”valarbetare från socialdemokratiska partiets valstuga utanför biblioteket vid upprepade tillfällen kom in i biblioteket för att hjälpa väljare att få ut sitt röstkort och sedan hjälpa till inne i röstningslokalen och peka ut valskärmen och lämna med valsedlar från socialdemokraterna.” Valarbetarna har delat ut kuvert där Socialdemokraternas lappar varit istoppade! Socialdemokraternas ordförande i Huddinge tycker det är tråkigt med denna uppståndelse när valarbetarna bara försöker hjälpa människor med valet genom att hjälpa de stoppa i lapparna i kuvertet, de hjälper ju bara till meddelar hon… Vid grovt valfusk kan straffet bli fyra års fängelse.

Mitt i allt detta har Orolige Östros mage att påstå att Borg är oseriös… Visst är sossarnas valkampanj mer speciell än vanligt…

Håll koll på följande börstider idag:
– Tyskland: KPI (def) augusti kl 8.00
– Nederländerna: KPI augusti kl 9.30
– SCB: KPI augusti kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: handelsbalans juli kl 14.30 (viktig)
– USA: nyanmälda arbetslösa v35 kl 14.30 (viktig)
– USA: oljelager, veckostatistik kl 17.00 (viktig)
– Olja: Opec månadsrapport

Candlestickskola (del 5 av 5) ”Nackdelar med Candlestick

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

En annan intressant artikel om teknisk analys

Igår presenterade Fed sin Beige Book som tyder på att USA står inför en avmattning. Trots detta övervägde det positiva signalerna som Portugals lyckade försäljning av obligationer innebar (vi var väl några som trodde det skulle bli problem…). De amerikanska börserna stod emot de eventuella försök som säljarna förskte och bäst av de tre börserna gick tekniktunga Nasdaq som tyder på att placerarkollektivet söker alltmer risk och det är ett bra tecken för de som önskar navigera för uppgång. Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 10.387. S&P 500 steg 0,6 procent till 1.099 medan Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 2.229. Omsättningen var 19 procent lägre än snittet och för omväxlings skull föll volymerna i nedgångsfaserna (det var länge sedan).

Bank- och finans som tillhörde förlorarna i tisdags stod som vinnare på onsdagsbörsen, ett tydligt tecken på att investerare söker risk. JP Morgan var den klarast lysande stjärnan och aktien steg med 2,2 procent. Även råvarubolagen gick starkt och världens största aluminiumtillverkare, Alcoa, steg 1,9 procent.

S&P 500: Även inför dagen ser motstånden som möter upp kring 1100-1104 ut att hålla emot för vidare uppgångar. Gummisnodden är fortfarande spänd på ovansidan och det kan ge en nedgång initialt, men de kommande dagarnas utveckling är mer svårbedömd än vanligt. Inför dagen bör man därför bevaka de stöd- och motståndsnivåer jag serverer nedan.

Motstånd: 1104 / 1109 / 1116 / 1120 / 1131 / 1135 / 1173
Stöd: 1093 / 1087 / 1076 / 1070 / 1065 / 1056 / 1042

Det är mestadels uppgångar i Asien, där japanska Nikkei stiger med 0,8 procent efter att yenen backat något. Hong Kong med 0,6 procent och Australien med 0,9 procent. Kinesiska Shanghai backar däremot med några få tiondelar. Exportberoende bolag som kameratillverkaren Canon, som har mer än 80 procent av sin försäljning kopplad till marknader utanför Japan, firade med en uppgång om 1,3 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att dollarn stärkts något sedan igår kväll (se min analys hos Axier). En dollar kostar nu på morgonen 7,28 kronor. Euron har fallit ner till 9,25 vilket indikerar en viss tilltagande oro inför börsöppningen. Guldpriset fortsätter uppåt (om man tar hänsyn till dollarförstärkningen) och ett troy ounce kostar nu 1256 dollar. Oljepriset noteras högre än igår morse. Ett fat Brent råolja kostar nu 78,30 dollar.  Vetepriset föll med 1,3 procent igår.

Övrigt läsvärt: I Aftonbladet kan vi läsa att de unga väljer en rödgrön regering. SD blockeras av båda lägren (DN). MP flörtar med Alliansen för att inte missa chansen att regera (DN SVD). Historien som Mona Sahlin inte vill läsa (SVD). Sverige avancerar i konkurrenstoppen (SVD AFV VA DN). Sex heta papper (AFV). (S) vill införa riskkapitalavdrag (VA). Ohly vill ta makt över företagen (en gammal våt dröm kanske…) (e24)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar