Börsveckan som gick (V35) och kommande vecka

Oron för en dubbeldip verkar ha avtagit den senaste veckan. Vändningen kom förra onsdagen när OMXS30 var på väg att punktera 200 dagars medelvärde, men repade sig i sista stund och stängde precis på medelvärdet. Istället skapades en svans på nedsidan av kursstapeln som tillsammans med överköpta momentumindikatorer gav den knuff som behövdes för att aptiten för risk skulle bli större än rädslan för nedgång.

Förväntningarna är nedskruvade bland världens analytiker, om det är för att få till stånd ”Less bad is good news” vet jag inte.

”Intressant är oxå att notera att den nya arbetarklassen består av överläkare som inte klarar att leva på nästan 40.000 ut i månaden efter skatt när de är partiellt sjukskrivna med 25 procent, och har stämplat ut. Socialdemokraterna och (S)VT anser att man lämnar ”folk på gatan” när de bara får ut 38.000 kronor i månaden efter att ha fått stämpla upp till 45.000 kronor under 945 dagar. Stackars Jörg, hur skall denna 60-åring klara sig? Mona Sahlin har i alla fall tagit denna stackare under sina vingar i något som kallas ”Lex Jörg” för hon vill ju som hon säger jämna ut skillnaderna mellan låg- och höginkomsttagare, jag hade bara inte riktigt klart för mig att gränsen för låginkomsttagare gick vid 55.000 kronor brutto och 38.000 netto. Om detta stämmer har ju vi verkligen haft en fantastisk reallöneförstärkning i Sverige sedan jag arbetade…

I Sverige har det mesta den gångna veckan kretsat kring HQ Bank varit i blickpunkten och nu verkar det äntligen som om den tråkiga historien kommer att få ett lyckligt slut för anställda och kunder. Carnegie har godkänts som köpare, vilket jag personligen tror är en mycket bra lösning. Riksbanken höjde räntan i veckan och det gör inte risken för en stundande bostadsbubbla mindre. Saxo bank varnar för att det är betydligt större risk för en bostadsbubbla i Sverige än i USA.

Makrofjanten skriver lite mer ingående om den senaste veckans makrostatistik. 

Tekniskt befinner sig OMXS30 fortfarande i en uppåtgående trend sedan april förra året. Fram till april i år har indexet uteslutande noterats i den positiva, övre delen av den stigande trendkanalen, men de senaste fem månaderna har aktien rört sig sidledes och vid ett par tillfället testa golvet i kanalen. Som jag skrev i förra veckans veckoinlägg är nu frågan om den långa svans vi fick på nedsidan av veckostapeln i samband med att golvet i kanalen testades räcker för att indexet skall lyfta och orka ta sig igenom primärmotståndet 1078 (inte bara som ett falskt utbrott). Det är för tidigt att säga om det kommer att bli fallet. Positivt är i alla fall att histogrammet tyder på det och den negativa trenden i MACD-diagrammet verkar ha avtagit. Om detta räcker för att vi skall få ett utbrott är för tidigt att säga. Så länge indexet befinner sig mellan begränsningarna 1078 och 923 skall vi vara beredda på tvära, stora kast och jojoliknande rörelser. Så länge inte 200-dagars dagsmedelvärde punkteras (noteras nu kring 1000) är det mest troligt att vi får ett utbrott uppåt och målkursen är fortfarande 1150-1200.

Globalt är det är intressant att notera att förväntningarna på makrostatistik har skruvats ner så pass mycket att den senaste veckans jobbsiffror i USA tolkas positivt och det egentligen enbart för att börsen stigit i tio dagar…

Trots att Obama-regimen inte får bukt med den höga arbetslösheten och många privata företag har medvind och ansäller, räcker inte det. Obama-regimen har misslyckats och förtroendet sjunker (lite Mona-varning…) och alltför många som söker arbete. Privata arbetsgivare anställde 67.000 personer i augusti, men trots det stiger andelen arbetslösa och är nu uppe i 9,6 procent. Det är nu 16:e månaden i rad som arbetslösheten överstiger 9 procent och det finns inga tecken på att denna trend är på väg att brytas. Översatt i siffror innebär det att 15 miljoner människor står utanför arbetsmarknaden i USA. Obama har misslyckats, vilket alltfler är överens om och allt större press riktas mot hur demokraterna styr landet med en allt större utlandsskuld som gör landet till en tickande bomb. När börsen är pressad och förväntningarna låga är det inte mycket som skall till för att få börsen att lyfta på ”det kunde ju varit värre…”.

De ”positiva” jobbsiffrorna i USA fick börserna tillsammans med alltför många pessimister (som ni kan läsa om i mina analyser de senaste två veckorna), vilket har gjort det enkelt för köparna att ta över dominansen från säljarna. De gångna veckan var den första veckan på en månad som stängde på plus. Trots den spirande optimismen befinner sig S&P 500 (som jag använder för att studera de amerikanska börserna) under både augusti- och apriltopparna.

I ett tekniskt perspektiv befinner sig de amerikanska indexen i ett mycket osäkert läge, vilket är helt naturligt om vi studerar veckodiagrammet för S&P 500. Indexet har befunnit sig i en konsolideringsfas mellan 1220 och 1010 under större delen av året. En huvudskuldra ser ut att vara på väg att bildas och aktien noteras, trots den senaste veckans uppgång i en nedåtgående trend. Det som är intressant att studera är hur den (mycket måttliga) vändningen uppåt för MACD (som är bästa måttet på momentum) kommer att innebära. Är det bara lite ”skvalp” eller kommer det att leda till att köparna fortsätter att strömma till och åter ta indexet upp över 200-dagars glidande medelvärde så att sentimentet blir positivt och vi samtidigt får ett utbrott från den gigantiska tringelliknande konsolideringsformation som indexet befinner sig i? Jag vet inte och inte någon annan heller och då gäller det att tassa fram försiktigt, med mindre positioner än vanligt.

Tänk på att börserna i USA är stängda pga av ”Labor Day”  på måndag och dessa dagar brukar vara svårtrejdade i brist på information.

För dig som följer mina artiklar om Candlestick kan du nu läsa del tre i artikelserien på Tradingportalen eller på min sida om Candlestick.
http://vinnarbyran.se/Candlestick_info.html

Förra veckans veckorapport hittar du här (V34).

Vi hörs på måndag morgon med nya analyser och en ny spännande börsvecka!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar