En sak har vi lärt oss den gångna veckan och det är att börsen inte är en plats för personer med svaga nerver.
Den senaste veckan har oron för eurons framtid präglat världens börser. Trots en reducering precis innan slutsignalen slutade veckan på minus för de flesta ledande index. De senaste dagarna har kurserna utmanat den nivå börserna var nere på innan ”bailoutpaketet” presenterades. Nivån höll både i torsdags och fredags, men det var på ”det berömda”.
Kraschindexet som det amerikanska indexet brukar kallas (se mer förklaring kring indexet i denna artikel) har nu passerat den nivå där panik brukar utbryta på världens börser. När Tyskland i veckan bekräftade att de kommer att förbjuda naken blankning i tio ledande tyska finansiella institutioner blev effekten tvärtemot den önskade. Placerarkollektivet tolkar handlingen som att det döljer sig betydligt mer under ytan än osäkerheten kring bananrepublikerna i sydeuropa.
Den senaste tiden har med all önskvärd tydlighet visat hur viktigt det är att länder sköter sin ekonomi. Sverige har en av europas bäst skötta ekonomier och lägtst budgetunderskott. Även de belackare som tidigare menade att det inte behövdes någon budgetkonsolidering får nu stryka på foten.
I onsdags tog Grekland emot den första delen av nödlånen från EU och IMF. En stor del av pengarna kommer att gå till att betala av på landets statsskuld. Greklands situation blir nu alltmer akut och dyrare för varje dag som går. I fredags läckte en siffra ut som säger att det kommer att kosta omvärlden 130 miljarder euro att rädda landet från konkurs. Den grekiska krisen beror på att ekonomin är vanskött och korrupt.
Frågan är om inte landet trots allt kommer att försättas i konkurs, oavsett stödlånen. Är det verkligen rätt att ett land som ljuger, bluffar och har extremt låg moral skall få hjälp av länder som håller i pengarna och har en sund ekonomi? Jag tycker det är vansinnigt och är emot alla former av bidrag, speciellt till de som inte håller vad de lovar.
I Sydsvenskan skriver Martin Feldstein: – De senaste veckornas kraftiga ränteuppgång på grekiska obligationer visar att marknaden nu uppfattar en konkurs som alltmer sannolik. En kombination av krediter från andra länder i eurozonen och lån från IMF kan ge tillräcklig likviditet för att avvärja konkursen ett tag. I utbyte mot sådant likviditetsstöd kommer Grekland att tvingas acceptera en smärtsam budgetåtstramning och fallande BNP.
Till sist kommer dock Grekland och övriga medlemmar i eurozonen, liksom Greklands långivare, att tvingas acceptera att landet är insolvent och inte kan betala sin skuld.
Vid den tidpunkten kommer Grekland att gå i konkurs.
OMXS30 har varit nere under den kritiska nivån för 200 dagars glidande medelvärde, men MA-233 har hållit emot bra (se gärna Cornucopias och Flute-Tankar betraktelse kring MA-200 och MA-233)
Frågan är nu naturligtvis om det var en botten vi såg etableras i torsdags och fredags. Jag skrev i fredagsanalysen att det ser illavarslande ut om indexet avslutas under primärtrenden MA-200. Slutnoteringen blev 954 punkter och MA-200 befinner sig just nu kring 957 punkter. Med VIX över 40 är det allt annat än självskrivet vilket håll börsen kommer att gå.
I den negativa vågskålen har vi två dagsstängningar i rad under MA-200, det är aldrig bra. Stängningen i fredags skedde under 50%-nivån av kursstapeln, vilket egentligen gör det till en ”röd stapel”.
I den positiva vågskålen har vi vändningen i fredags som var på exakt samma nivå som torsdagens lägsta. Det innebär att den candlestick som formerats de senaste dagarna är en ”Bullish Tweezer Bottom”. Den indikerar att den lägsta nivån som presterats håller som botten och i fredags lyckades köparna skapa en begynnande svans för uppgång på nedsidan av kursstapeln.
Studerar vi OMXS30 i ett längre perspektiv kan vi notera att indexet befinner sig i en triangelliknande konsolidering där målkursen för denna uppgångsfas hamnar kring 1200 punkter och att den förväntade rekylnivån vid fib 38,2% och 1080-nivån träffades och höll emot. Därefter vidtog en rekyl, ivrigt påhejad av oroligheterna i Europa som var den katalysator som behövdes för att ge placerarkollektivet orsaker att säkra av en del vinster. Nu befinner sig indexet vid den viktigaste nivån fib 50% och den utvecklingen från denna nivå är mycket viktig för fortsättningen. Håller nivån kan de två senaste veckornas rekyl vara den injektion och uppladdning som behövdes för att få kraft till att fortsätta uppgången mot målkursen 1200.
Så länge denna konsolidering pågår, vilket den gör tills årshögstanoteringen 1077,5 bryts bör man anpassa sina investeringar efter det och ta mindre positionsstorlekar, hålla noggrann koll på stöd- och motståndsnivåer och som vanligt bara handla i enlighet med börsklimatet.
Stöd och motsåndsnivåer på för min meddellånga karta:
Motstånd: 994 / 1034 / 1052 / 1065 / 1078
Stöd: 933 / 929 / 919 / 893 / 850 / 822 / 752
Förra veckans veckorapport hittar du här (V19).
Jag önskar alla läsare en god fortsättning på helgen!
Läs även: Goda odds att gå stärkta ur krisen (e24). Ledarna skapade monstret själva (e24). Terapi för Wall-Street-folket (e24): Dyster börsvecka slutade i dur (e24). Borg vill ha hårdare tag (DN). Tyskts ja till bailoutstödet (DN). Kronan tar stryk (DN). Historiska spår förskräcker (DN). Bankerna får miljardrabatt (SVD). Inköpscheferna deppigare i Europa (SVD). Högavkastarna (VA). Aktien med störst potential (VA). Politisk oro pressar börserna (VA). Faller en faller alla (AFV). Jättarna som fick Wall Street på fall (AFV). Dyster dag att vänta på Wall Street (AFV). Extremt osäkert läge (AFV). Börsen på plus efter spurt (GP). Storbankerna i praktgräl (e24). Japan tvingas skuldsanera i minst 70 år (Aftonbladet). Vi bör se över vårt sparande (NSK). Valet står mellan piska och morot (NsK)
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender