Börsen idag: Sidledes tills Ben ”skall tolkas”…

omxs30realdag80Stockholmsbörsen öppnade trevande under tisdagen och vid elvatiden bröts gårdagens stängningskurs och kursen pressades ner till närmaste stödnivå kring 950-952. På eftermiddagen presenterades en undersökning över amerikanska konsumenters tro på framtiden. Som vanligt spekulerade många över att utfallet skulle vara positivt, kurserna steg de närmaste tio minuterna innan statistiken, för att falla platt när rapporten presenterades.

Nedgången stannade till slut på 942,1 punkter, vilket innebar en nedgång på 1,3 procent. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder kronor, en negativ ackumulationsdag.

omsattning96Inget bolag utmärkte sig med någon extrem omsättning. Ericsson var börsens mest omsatta aktie och backade med 1,9 procent till 71,00 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ner ytterligare 0,2 procent på Nasdaq.

Jag har precis kommit hem från en lååång natt på E4:an och därför blir det endast ett inlägg före börsöppningen idag. Hoppas ni tycker det är ok.

Totalt sjönk 264 aktier, 127 steg och 180 slutade på samma nivå som i måndags. Plankan var ganska platt men säljarna dominerade på slutet och i totalt 78 procent av affärerna. Boliden var det enda bolag av de jag tittar på som återfanns bland extremt högt omsatta.

I gårdagens diagram var det små rörelser inom några tiondelar fram till på eftermiddagen då sentimentet blev negativt efter de amerikanska konsumenternas försvagade förtroende.

omxs30analys18Jojorörelsen fortsätter och igår skrev jag att gummisnodden var spänd samtidigt som utseendet på måndagens kursstapel efterfrågade mer information. Detta fick vi så fort kursen nått upp till motståndslinjen i den kortare fallande trendkanalen. Nedgången blev tydlig och lyckades stänga under alla tre medelvärden, i stort sett på dagslägsta kring 942. Det amerikanska S&P-volatilitetsindexet ökade igår 7 procent. En öppning idag under 935 och ser framför mig ett test av årslägsta kring 919. En öppning över 954 kan få tillbaks riskapiten. Det lutar åt en sidledes och avvaktande rörelse mellan 942 och 952 – tills Ben Bernanke ”öppnar munnen”.
Boliden tillhör förra årets vinnare och överlag pressades dessa aktier mer än genomsnittet under tisdagen. Aktien var näst högst omsatt igår och föll hela 3,3 procent till 87,35 kronor. Utvecklingen var sämst på large cap.
SEB var igår hårt handlad tillsammans med övriga bankaktier. Nordea kom på fjärde plats, omsättningsmässigt och backade 1,4 procent till 68,55 kronor. Swedbank -1,1%, SEB -2,2% och SHB -1,3%.

Volvo har fått kritik efter att det uppdagats hur många styrelser den nya ordförande Louis Schweitzer sitter med i. Lastvagnstillverkaren hamnade igår på en bevakningslista av S&P som överväger en sänkning av kreditbetyget. Aktien föll med 2,3 procent till 60,50 kronor.

Mot strömmen gick Astra Zeneca som steg med 0,6 procent till 315,60 kronor efter beskedet att bolaget nått en förlikning i en skattetvist i Storbritannien. Uppgörelsen innebär att vinstprognosen höjs för helåret.

Sämsta bransch blev IT med Ericsson som största sänke, följt av energi där Lundin Petrolium och PA Resources backade 1,4 respektive 3,4 procent.

Bästa sektorer igår blev detaljhandel och hälsovård.

I Affärsvärlden rekommenderar köp i Indutrade och Danske Bank, men tycker att man skall avvakta med Tradedoubler, skriver de i en artikel nu på morgonen.

Enligt en artikel i Dagens Industri utbreder sig en optimism bland finanscheferna. De flesta tror på höjda priser, ökad försäljning och produktion.

Igår skrevs det slutgiltiga avtalet på mellan Spyker och GM. Saabaffären anses därför vara i hamn. Visserligen saknas den största delen av finansieringen, men vd Victor Muller, säger att det är inga problem lånet skall ju inte betalas förrän i juli. Saab avslutade därmed likvidationsprocessen och skall nu försöka få upp ett förtroende och normala krediter hos underleverantörerna. Fortfarande säger sig Victor Muller ha munkavel och får inte presentera de finansiärer han säger sig ha. vem hade trott att Saab skulle ägas av Ryska maffian?

Idag rapporterar Husqvarna kl 08.00.

Kl 08.00 presenterar Tyskland sitt definitiva BNP för fjärde kvartalet.

Kl 11.00 är det dags för siffror över euroområdets industriorder under december, förväntningarna indikerar en nedgång på 1,0 procent jämfört med november.

Kl 16.00 redovisas försäljningen av befintliga bostäder i USA under januari. Ben Bernanke presenterar sin halvårsvisa penningpolitiska rapport inför representanthusets finanskommitté.

Kl 16.30 får vi veta om oljelagersituationen i USA.

Från USA kommer under eftermiddagen försäljningen av nya hem i januari, som väntas ha stigit med 3,2 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

De amerikanska börserna inledde tydligt nedåt efter att konsumenternas framtidstro presenterats under eftermiddagen, rejält mycket sämre än väntat. Förtoendet sjönk med hela 18 procent under februari och är nere på den lägsta nivån på tio månader.

S&P 500 backade 1,2 procent till 1094,6 punkter, DJIA sjönk 1,0 procent och Nasdaq backade 1,3 procent.

Oron inför Ben Bernankes tal senare i veckan om Fed:s ekonomiska strategier under kongressförhören senare i veckan ökar. Samtidigt sjönk huspriserna under december, vilket ytterligare spär på oron för hur hållbar den ekonomiska återväxten egentligen är.

De branscher som gick bäst under 2009, teknik, råvaru- och  energisektorn gick sämst på tisdagens börs.

De positiva kvartalsrapporter som kom under dagen försvann helt i det negativa sentimentet.

Idag och imorgon presenterar Fedchefen Ben Bernanke sin halvårsrapport. Förra veckans diskonohöjning gör att ordvalen kommer att analyseras och vägas noga för att försöka tolka vad som sägs mellan raderna. 

esh048På den amerikanska terminen noterar jag små förändrningar mot nivån för Stockholmsbörsens stängning.

I Asien är det mestadels nedåtgående kurser efter den svaga konfidensfaktorn i USA som presenterades igår eftermiddag.

Handelsöverskottet i Japan var 728,4 miljarder yen, vilket var betydligt bättre än förväntat. De japanska räntorna sjönk igår.

 indikatorer193Bland de ledande indikatorerna noterar jag att den svenska kronan tappat mot både dollarn och euron. Det har visat sig vara stor efterfrågan på den tvååriga statsobligation som omfattar 44 miljarder dollar. Den fortsatta stora efterfrågan på statsobligationer visar att förtroendet för den ekonomiska återhämtningen inte är så stor. Oljepriset har backat något eller uppgångstakten har snarare avtagit.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar