Stockholmbörsen präglades under onsdagen mest av rapporterande Electrolux. Aktien stod för nästan 20 procent av börsens totala omsättning och sjönk med 11,8 procent till 159,50 kronor. Trots att bolaget ökade vinsten från en förlust på 530 miljoner kronor till en vinst på 801 miljoner kronor, var det ändå lägre än analytikernas förväntningar på 880 miljoner kronor. OMXS30 rörde sig i stort sett sidledes hela dagen och stängde till slut på 970,0 punkter, en nedgång med måttliga 0,2 procent. Omsättningen uppgick till 19,7 miljarder kronor vilket är något lägre än den senaste veckans genomsnitt, men hela 30 procent högre än snittet de senaste tre månaderna.
Att det var en ganska platt och tråkig börsdag avspeglar sig även på hur jämnt det var mellan köpare och säljare – stundtals helt platt planka. Totalt var det 208 aktier som steg, 190 sjönk och 184 stängde på samma nivå som i tisdags.
Electrolux, Lundin Mining och Boliden återfanns större delen av dagen på listan över extremt högt omsatta aktier.
Lastbilstillverkaren Scania redovisade en vinst före skatt på 1.236 miljoner kronor för Q4, vilket var betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Vinsten blev dock något sämre än vid motsvarande kvartal förra året. Aktien steg 8,6 procent till 101,60 kronor. Volvo hakade på kollegan och steg med 3,7 procent till 67,25 kronor och blev börsens tredje högst omsatta aktie.
En annan kollega i verkstadssektorn som rapporterade var Sandvik, som tillsammans med Volvo lyfte sektorn till den bästa för dagen. Sandvik redovisade en vinst efter finansnetto på 77 miljoner kronor, vilket var sämre än analytikernas förväntningar som låg på 559 miljoner kronor. Samtidigt som resultatet redovisades presenterade bolaget information om ett flerårigt avtal om leveranser av ånggeneratorrör åt den kinesiska kärnkraftsindustrin. Ordern beräknas vara värd 1,5 miljarder kronor. Aktien steg 2,6 procent till 84,30 kronor.
Den tyska storbanken Deutsche Bank redovisar ett kanonresultat på 1,3 miljarder kronor, vilket är dubbelt mot förväntningarna.
I nätbilagan av Affärsvärlden rekommenderas Metro och tidningen tror på en kurs över 2 kronor (se info om rapporten nedan). Även Björn Borg som är en av börsbolagens bästa direktavkastare ökar omsättningen, är skuldfritt och har en kassa på nästan 300 miljoner kronor. Enligt tidiningen är aktien köpvärd upp till 85 kronor.
Den långa tvisten om lyckopillret Seroquels biverkningar skall nu avgöras i domstol. Totalt har 26 000 grupper stämt AstraZeneca.
Metro redovisar ett resultat efter skatt på 5,9 miljoner euro. Omsättningen uppgick till 61,5 miljoner euro. Ingen utdelning föreslås.
Följande svenska rapporter idag: Cardo (kl 8.30), Enea (kl 7.30), Hexagon (kl 8.00), Holmen (lunchtid), Metro International (kl 8.00), Securitas (kl 13.00), Stora
Enso (kl 8.00)Utländska rapporter: Avon Products, Deutsche Bank, Sony (kl 7.00), Toyota och Vodafone.
Intressant att bevaka månadsförsäljningen för detaljhandeln: Gap, Limited Brands och TJX
Följande statistik kommer idag: Tyskland presenterar industriorder för december kl 12.00
Klockan 13.00 är det dags för räntebesked från Bank of England.
Klockan 13.45 – Räntebesked Europeiska Centralbanken.
Klockan 14.30 presenteras USA:s produktivitet och nyanmälda arbetslösa under V4.
Klockan 16.00 är det dags för industriorder i USA under december.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
De amerikanska börserna backade under onsdagen efter något svagare statistik från tjänstesektorn än väntat. Något sämre rapporter än väntat presenterades av bla läkemedelsföretaget Pfizer.
S&P 500 backade 0,6 procent, DJIA 0,3 procent och tekniktunga Nasdaq stängde på samma nivå som i tisdags. Omsättningen låg i linje med de senaste tre månadernas genomsnitt (se tidigare analys idag på morgonen).
Veckans viktigaste siffra är utan tvekan fredagens jobbsiffra från USA och fram till dess kommer börserna med all sannolikhet att präglas av sidledes, skvalpiga dagar.
Teknikrelaterade aktier gick bäst, vilket avspeglar sig på Nasdaq-indexet. Sämst gick det för läkemedel efter tungviktarens Pfizers rapport.
Black & Decker redovisade en betydligt bättre vinst än väntat och aktien steg 3,7 procent.
Den amerikanska S&P 500 terminen visar att det är väldigt små rörelser sedan Stockholmsbörsens stängning, det bör dock nämnas att nedgångar tilltagit efterhand på de asiatiska börserna och det kan säkert prägla humöret under öppningen på de europeiska börserna.
Det är mestadels nedåt på de asiatiska börserna idag på morgonen. Just nu (kl 07.52) noteras japanska Nikkei för en nedgång på 0,5 procent. I Hongkong trillar börsen med 1,5 procent medans börserna i ”fastlandskina” endast backar med runt 0,2 procent. Börserna pressas av rapporter ifrån Australien och Nya Zeeland om minskande detaljhandelsförsäljning och stigande arbetslöshet. Toyotas kräftgång och problemen med att återkalla bilar fortsätter. Aktien backar just nu nästan 6 procent. Metallpriserna sjunker (se ledande indikatorer nedan) och det sätter sina spår på bla Jiangxi Copper, Kinas största kopparproducent som backar 3,4 procent. Det kinesiska nyåret närmar sig och det kan säkert leda till till att en del väljer att vara likvida över helgen, därför tror jag inte att de senaste dagarnas nedgång kommer att generera något större köpsug.
Bland de ledande indikatorerna kl 08.24 noterar jag att den amerikanska terminen har backat ett par tiondelar sedan USA-börsernas stängning igår kväll. Det bredare asiatiska FTSE All Asia Pacific Index backar med 1,1 procent. Nedgången på Hongkongbörsen närmar sig 2,0 procent. Den amerikanska dollarn stiger i spåren på nedgångarna i Asien och en dollar kostar just nu 7,27 kronor. Oljepriset är något lägre än i går morse och ett fat Brentolja kostar nu 75,7 dollar. Guldpriset backar och ett troy ounce kostar nu 1106 dollar. Metallprisindex har fallit till 284,5 sedan igår morse.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden