Även under onsdagen präglades Stockholmsbörsen av små rörelser efter draghjälp från USA och Asien under öppningen. Den amerikanska statistiken över bostadsbyggandet satte under eftermiddagen press på Stockholmsbörsen. När börsen stängde var det precis ovanför nollstrecket på 0,1 procent och 966 punkter. Omsättningen uppgick endast till 12,4 miljarder kronor, vilket är 10 procent lägre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt, i linje med de senaste 5 dagarna men 13 procent lägre än september och oktobers sammanlagda genomsnitt.
Det var jämnt skägg mellan antal aktier som steg och sjönk igår, de flesta aktier låg kvar på samma nivå som tisdagens stängning. Några aktier som utmärkte sig var råvaruaktier där både Lundin Mining som steg hela 1,7 procent till 30,80 kronor och Alliance Oil gick starkt.
Sämsta branscher blev IT där Ericsson sänkte sektorn. Aktien backade 0,8 procent till 71,80 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ned motsvarande 14 öre i USA.
Fallet i HM den tidigare i veckan dämpades och aktien slutade på oförändrat 415,90 kronor.
Plankan var ganska platt större delen av dagen, köparna dominerade i 54 procent av affärerna.
Doro fick en köprekommendation i Affärsvärlden och vips steg aktien tvåsiffrigt och placerade sig bland de extremt högt omsatta aktierna. Även Lundin Mining och Autoliv hamnade högt på listan.
Bank och finans klarade sig bättre än genomsnittet. Nordea som påverkar indexet mest steg 0,2 procent till 76,80 kronor. Swedbank steg 1,4 procent, SHB 1,5 procent men SEB backade 0,2 procent.
Volvo backade efter en positiv öppning ned och slutade på oförändrad kurs efter att bolagsledningen meddelat att lastbilsförsäljningen går trögt i Nordamerika. Scania drogs med och stängde på minus 0,5 procent.
Det är inga viktiga rapporter från svenska bolag idag. Efter USA-börsernas stängning rapporterar flera viktiga bolag, bla HP, Dell och GAP
Atlas Copco har kapitalmarknadsdag!
I Sverige presenterar SCB arbetslöshetsstatistik kl 09:30.
Efter kl 15:00 håller Stefan Ingves tal om ”vart vi är på väg”. Det kan sitta många och väga orden på våg för att försöka utläsa om det är någon analkande räntejustering på gång.
I Storbritannien är det kl 10:30 dags för detaljhandelssiffror för oktober.
USA: Kl 14:30 presenteras senaste veckans arbetslöshetssiffror. Kl 16:00 är det dags för ledande indikatorer under oktober och Philadelphia Fed.
Även i USA var det små förändringar (se morgonens analys av S&P 500 i tidigare inlägg). Tekniksektorn gick svagt och bland processortillverkarna backade Intel men uppstickaren AMD steg tvåsiffrigt.
En ny lag har röstats igenom i USA som ger regeringen rätt att stycka upp banker som är för stora och hotar den ekonomin. Det kommer att bli intressant att följa Wall Streets reaktioner. Den nya myndigheten måste konsultera presidenten innan extraordinära åtgärder tas (känns ju tryggt med Obama vid rodret, egen anm.).
På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att den svenska och den amerikanska stängningen låg på samma nivå och så även terminen nu. Det är bäddat för små rörelser nedåt idag, fram till statistiken i eftermiddag då det kanske kan ta fart.
Ryktena om risken för nyemissioner i flera av de japanska bankerna minskar riskaptiten i Japan, som även idag går sämre än övriga asiatiska börser. Den senare delen av börsdagen har dock Nikkei hämtat sig något och ligger när detta skriv på minus 1,3 procent. Som indikator litar jag betydligt mer på Japan än Kina…
Bland de ledande indikatorerna kl 08:40 ser viatt det är lite blandat i Asien. Dollarn hämtade sig, som vanligt vid 6,80 och noteras nu på 6,88. Oljepriset har stärkts och ett fat Brent råolja kostar nu 79,5 dollar.
Läs även: Så tror vi om räntan (DN). Ny banklag på väg in i USA (DN). SonyEricsson stänger i Kista (DN). Tillväxten i fara (SvD). Börsen öppnar svagt (AFV). Dollarn försvagas (AFV). Japanska börser på fall (AFV VA). Ett hett köptips (AFV). Toppen på isberget (Cornucopia)