Börsen väntas inleda trevande

Stockholmsbörsen stängde tisdagen nedåt på minus 0,6 procent och 916 punkter, efter en volatil och konsoliderande dag. Omsättningen som uppgick till 14,8 miljarder aktier var lägre än i måndags, men högre än genomsnittet förra veckan. Högst omsatt var Ericsson som backade 0,9 procent till 67 kronor, totalt omsattes aktier för 1026 miljoner kronor. Näst högst omsatt var H&M som backade 1,81 procent till 406 kronor och närmar sig stödet vid 400 kronors-nivån. Swedbank backade 3,23 procent till 75 kronor och var tredje högst omsatta aktie och backade mest av de OMXS30-aktierna.

172 aktier steg, 213 sjönk och 178 slutade på samma kurs som i måndags. Plankan låg mellan 60 och 40 nästan hela dagen och tradingen var lika tråkig som lutningen på plankan.

Extremt hög omsättning i förhållande till börsvärdet blev det i Swedbank med 2,6 procent och Lundin Mining med 1,3 procent.

SHB var den mäklare som var aktivast på säljsidan, följt av Deutsche Bank och Goldman Sachs. De satte i nämnd ordning mest tryck nedåt på Nordea, Swedbank, Volvo B, Ericsson, H&M och Electrolux

De nivåer jag beskrev igår förmiddag höll sig i stort sett hela dagen, förutom när statistiken kom klockan 16.00 och många spekulerade i en uppgång, vilken kom av sig efter några minuter. Det finns som jag sagt så många gånger tidigare, en orsak att inte sitta i position när statistiken kommer. På mindre än femton minuter backade index 8 punkter. En ganska tråkig och trendlös dag, som under normala förhållande hade tagit ett glädjeskutt efter beskedet om att de amerikanska konsumeterna åter tror på framtiden.

De amerikanska konsumenternas förtroende för den ekonomiska framtiden slog alla med häpnad, men rallystämningen uteblev. Initialt steg kurserna efter beskedet men oron ligger ändå som en våt filt över marknaden. Speglar verkligen detta stämningen, eller har humöret varit så dämpat att man inte orkar vara negativ längre och börjar tro på Obama-administrationen, att det är ökad utlåning och konsumtion som är det som gäller.

Tekniskt har nu OMXS30 rört sig de senaste dagarna i en trendkanal mellan 909 och 922. Som vi ser i diagrammet över de två senaste dagarna är det 925 som motstånd och 900 som stöd skall brytas för att vi skall anse att uppgången fortsätter, faller indexet under 900 kan vi räkna de senaste dagarna som ett falskt försök till utbrott (aldrig skall det vara helt enkelt…).

Ritar vi en trendkanal från mars månad på intradag befinner sig OMXS30 i den övre delen av trendkanalen och RSI befinner sig på 62 (nära 70 som brukar räknas som överköpt). Vi kan initialt räkna med en rekyl ned mot i första hand 900-nivån, vilket jag tror behövs för att hämta andan inför en ny attack mot 925-nivån.

omxs30realday

Gårdagen tyngdes mest av konsumentrelaterade aktier och banker, bägge indexen backade mer än 1,5 procent. Bästa bransch igår blev, precis som i USA telekom. Trots att dessa bägge branscher tappade stort klarade sig börsen med en måttlig nedgång på 0,6 procent, vilket jag tolkar som ett styrkebesked och att pengarna stannar kvar på börsen men viktas om, igår var det mot telekom och verkstadsbolag.

Bland bankerna var det Swedbank som fick mest stryk. Aktien backade 3,2 procent till 75 kronor. På intradag kan vi se en tilltagande negativ divergens som kan innebära en rekyl ned mot 67 kronorsnivån. RSI ligger på 70 och är på väg nedåt. Passeras 78 kronor finns förutsättningar för ett ytterligare avancemang i annat fall är det bra att vara beredd på en rekyl och några dagars andhämtning.

Bland cykliska bolag som gått starkt den senaste tiden blev gårdagen präglad av vinsthemtagningar. Electrolux backade 2,8 procent till 149,75. Aktien har gått upp 124 procent sedan årsskiftet och det är bara på förväntningar som är extremt höga på bolaget. Kursen närmar sig toppnivåerna i mitten av 2007 och det glidande P/E talet ligger på 107…

Alfa Laval gick emot trenden och stängde 3,9 procent högre än i måndags. Uppgången ser stark ut, men man bör se upp med motståndsnivån runt 90 kronor så att inte festen tar slut, passeras den är ganska fri terräng upp mot 106 kronor.

sektorer54

 

I en artikel i Veckans Affärer säger Rune Andersson (som jag hyser mycket stor respekt för) att han använder slutkonsumenten i USA som känselspröt för att bedömma ekonomin. I USA har sparandet under en tioårsperiod legat på noll och vissa år till och med haft negativ sparkvot. Rune Andersson säger vidare att sparandet måste öka i USA för att komma i balans, detta kommer förmodligen att ta mycket lång tid, speciellt när arbetslösheten fortstäter att öka. Att det är Kina och Asien som skall lyfta resten av världen avfärdar han med att Kinas totala BNP är mindre än Tysklands och att det är mest koppar och järn där Kina har någon reell betydelse. Han menar vidare att den låga kronkursen och lageruppbyggnad hållt uppe resultaten på hyfsade nivåer, men att det är en stor utmaning för företagen att klara samma resultat nästa år.

När Rune Andersson får frågan om han tror på en 30 procents vinstökning säger han: ”Ja, de där analytikerna. Har du inte hört Warren Buffet som sade att han inte förstod den person som åker Rolls-Royce till kontoret i New York och sedan lägger ned två timmar på att prata med analytikern som tog sig till jobbet med tunnelbanan? Vad vet analytikerna? Om man ser på de få börsnoterade bolag som jag själv följer, har jag genom åren blivit lika förvånad över hur analytikerna tänker. De drar sina linjer för utveckling och vinst snyggt och prydligt sakta men säkert uppåt. I min värld går utvecklingen så här”, säger han och gör en berg och dalbane- liknande bana med handen. Att vi skulle vara på väg ut ur lågkonjunkturen ser han inga tecken på.

Idag kommer HUfvudstaden med sin Q2-rapport (11.30 och Rörvik Timber en halvtimme senare (12.00)

Eniro kom på morgonen med en rapport över Q2 som visar på ett ebita-resultat på 561 miljoner kronor, att jämföras med analytikernas förväntningar på 494 miljoner kronor. Omsättningen låg på den förväntade nivån, ungefär som förra året, så även resultatet. Resultatet motsvarar 4,67 kronor per aktie. ”Sparplanerna går enligt plan säger Eniros vd Jesper Kärrbrink”. Besparingen beräknas till 200 miljoner kronor för 2010 och sedan 300-400 miljarder kronor fram till 2013.

Konsumentinstitutet redovisar konjunkturläget kl 09.15.

Statistik om försäljningen av varaktiga varor under juli i USA kommer kl 14.30 och försäljning av nya hem under juli redovisas kl 16.00. Oljelager, veckostatistik kl 16.30.

I USA tyngdes börserna av energibolag och ett fallande oljepris. Husprisindex och konsumenternas förtroende inför framtiden låg däremot i den positiva vågskålen. Efter ha inlett starkt tappade köparna greppet och säljarna dominerade på slutet.

När de amerikanska börserna stängde var S&P 500 upp med 0,2 procent, DJIA steg med 0,2 procent och tekniktunga Nasdaq avancerade 0,3 procent. Omsättning var ännu lägre under gårdagen än under måndagen.

Till skillnad mot i Sverige agerade bankerna draglok. Bank of Amerika steg 2,3 procent och JP Morgan 1,3 procent. Klädesbranschen gick starkt, efter konsumenternas stärkta förtroende för framtiden, vilket fick GAP att avancera 3,1 procent och TJX 3,6 procent.

Den amerikanska terminen för S&P 500 visar tydligt på vilken osäkerhet det starka konsumentförtroendet innebar. Köparna tog omedelbart kommandot för att sedan bli överkörda av säljarna och fullständigt tappa kontrollen, vilket syns på ticket kl. 16.00 och nästa. Terminen var upp på 1038 och föll på några minuter 12 punkter. Som jag säger på kurserna gäller det att hela tiden hålla koll på vem det är som har kontrollen och dominerar ticket. Tänk på de stackare som läser statistiken och ser att den är otroligt positiv, ser att köparna tar kontrollen och börsen sticker och flocken kämpar för att göra likadant, suck… Jag väntar mig därför inga stora rörelser i inledningen.

esu926

 

I Asien är det mest uppgångar efter den positiva amerikanska statistiken över Mr Smith´s förhoppningar om framtiden.

I Kina var det fortsatt slagigt och oroligt, men idag verkar köparna ha kommit tillbaks efter tisdagens kraftiga fall på 2,6 procent ter sig inte uppgången idag på 2,2 procent, när i stort sett resten av världens börser stiger så märklig.

Japans handelsbalans blev 194,5 Mdr Yen i Juli, vilket var 43 procent lägre än analytikernas förväntningar. Exporten minskade 36 procent från juni månad och importen 41 procent.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.25 kan vi se att den amerikanska terminen avancerat 0,24 procent sedan USA-börsens stängning igår, vilket i sin tur var betydlig lägre än stockholmsstängningen. Resultatet blev små rörelser på de amerikanska börserna, men de fylliga staplarna i Asien nu på morgonen visar på att den amerikanska statsistiken igår ingjutit nytt mod. Dollarn backar mot både euron och kronan. Oljepriset stiger efter gårdagens nedgång, naturligtvis i takt med stigande asiatiska börserna. Även metallpriserna stiger nu på morgonen.

indikatorer62

 

Läs även: Aktierna som får nobben – vågar du älska dem (dagensPS), Rea på drömbåtar (dagensPS). Ny storägare i RNB (dagensPS AFV). Expert spår konkursvåg om Saab-affären spricker (dagensPS). Utlovade stöd till företag uteblir (DN). Torsten Jansson – gårdagens börsvinnare (DN). Indisk mobilboom (DN). Så rivstartar du företaget (DN). Svenskt näringsliv varnar för bakslag (DN). Rymdfärd försenas (DN). Svininfluensan sänker BNP (SvD VA). Skatteverket vill sätta press på Schweiz (VA). Mekonomen ökar vinsten (AFV). Kronan tappar i styrka (AFV). 100.000 får höjd lön hos Teknikföretagen (Cornucopia). BNP-prognoser och huspriser (Flutetankar)

 

*

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar