Gårdagen präglades av väntan på de flesta börser, små rörelser som inte orkade upp över plusstrecket. Omsättningen var åter under 10 miljarder kronor. OMXS30 slutade ner med 0,9 procent och stängde precis ovanför stödet runt 775. Fokus ligger nu på att rapportsäsongen skall dra igång på allvar. Den amerikanska aluminiumjätten Alcoas rapport efter USA-börsens stängning igår kväll anses vara startskottet på rapportsäsongen. Förväntningarna hade skruvats ner rejält inför rapporten och aktien åkte berg- och dalbana dagarna innan. Rapporten visade sig vara något bättre än förväntat och aktien steg 8 procent på efterbörsen, där ledningens kommentarer om framtiden blev den katalysator köparna letade efter för att våga stanna kvar i position.
Idag kommer det en del statstik om konsumentprisernas utveckling i Sverige och Tyskland. I eftermiddag gäller det att hålla koll på statistiken från USA avseende utvecklingen av antal nya arbetslösa hur grossistlagren utvecklas.
OMXS30 ligger sedan två månader i ett konsoliderande område som tajtats till den senaste veckan och stängde igår runt stödet vid 875. Den starka avslutningen i USA och utvecklingen av S&P 500-terminen indikerar en positiv start på torsdagen. Det som tynger något är utvecklingen på den japanska börsen under morgonen. Tekniskt borde stödet runt 775 hålla i alla fall inledningsvis. Senare under dagen gäller det hålla koll på arbetslöshetsstatistiken från USA. Var beredda på fortsatt slagig handel.
Lundin Mining backade hela 8,5 procent igår och stängde under 20 kronor. Detta var det största enskilda tappet en handelsdag sedan den 24 februari, då aktien backade 9,5 procent.
Sektorvis utvecklades Stockholmsbörsen så här igår:
Håll koll på detta idag:
– 08.00 Tyskland: Handels- och bytesbalans maj. KPI juni
– 09.30 Nederländerna: KPI juni
– 09.30 SCB: KPI juni
– 10.00 Littauen: KPI juni
– 12.00 Irland: KPI juni
– 14.00 GAP: Försäljningssiffror juni
* 14.30 USA: Nyanmälda arbetslösa vecka 27
* 16.00 USA: Grossistlager maj
Kommersiella fastigheter spås bli nästa krisbransch och nu kommer uppgifter om att andelen outhyrda ytor ökat med 25 procent det senaste kvartalet. Detta måste tolkas som positivt och nödvändigt. Marknaden har varit sjukt upphaussad och det behövs ett antal konkurser och en rejäl sanering.
Fredrik Reinfeldt tycker att USA:s snabba vändning i frågan om jordens uppvärmning är ”hoppingivande”. Alla G8-länder ställer sig bakom att jordens uppvärmning skall bli högst två grader. Denna fråga är mycket intressant. För det första säger världens ledande ekonomier framöver, Kina och Indien blankt nej till utsläppstak. Detta kommer att öka dessa länders konkurrenskraft och förstärka den snedvridna konkurrenssituationen ännu mer. ”Klimatförändringarna är här och det går allt fortare” kan man läsa i Fredrik Reinfeldts tal. Vad är det som går allt fortare? Det är i alla fall inte temperaturökningen. Det kommer varje månad data som visar att platåfasen och den svaga avkylningen pågår. Det enda som i så fall går fortare är att Kina och Indien ökar sina CO2-utslägg i takt med att de eldar på sina ekonomier. Om det nu, vilket jag tror, skulle visa sig att tempearaturen stiger av naturliga orsaker, skall vi då kompensera för naturens nycker genom att ”suga ur lite extra koldioxid från atmosfären eller? Om det nu skulle visa sig att temperaturen sjunker, skall vi då öka utsläppen för att hålla temperaturen på den nivå som G8-länderna har bestämt?
Jag säger inte att klimathotet existerar eller inte existerar. Självklart skall vi sträva efter att påverka miljön så lite vi kan, men det måste bli slut ”avgasrörspolitik”. Miljöpartister och Greenpeace tittar bara i röret och agerar därefter, inte så smart för det mesta. Klimathysterin håller på att gå över styr, nu blandar sig SVT in i leken och har med våra licenspengar skapat en egen sajt http://stallom.se för att vrida om hjärnorna på oss ”som inte tycker rätt”. På sajten samlas det som nu kallas ”klimatpsykologer” för att få analyser hur olika ”klimattyper” reagerar på förändringen och klimathotet. Läs gärna vad Per Welander skriver på Moderna Myter.
http://www.moderna-myter.se/
New York-börserna slutade runt nollstrecket efter en återhämtning de senaste timmarna. S&P 500 stängde på minus 0,2 procent, DJIA och Nasdaq stängde på plus 0,2 respektive 0,1 procent. Finansbolagen stod som vinnare och telekom- och råvarubolagen gick sämst. Nyheten om att Google skall lansera ett nytt operativsystem, till att börja med för de mindre datorerna fick aktien att lyfta med 2 procent och Microsoft backade lika mycket. Detta är något som verkligen behövs, lite konkurrens på en marknad där Microsoft i stort sett har monopol.
En titt på S&P 500-terminen indikerar en svag öppning uppåt idag, draghjälp har vi fått på morgonen av tysk statistik som kom in strax över förväntningarna.
Ett antal webbplatser som har anknytning till USA har utsattes igår för en massiv virusattack. Även min blogg har faktiskt blivit utsatt för ett antal angrepp i natt. Det har kommit massor med inlägg från Sydkorea, som dessbättre inte orsakat någon skada. Kan detta bero på att jag för ”USA-vänlig”? Jag lovar att tuffa till mig och tydligare tala om var jag står…
I Asien är det mest nedåt idag på morgonen. Japanska Nikkei backade mest, där exportbolagen tynger efter en all starkare yen. I Kina var det åter uppåt med draghjälp av de ”positiva” siffrorna från bilförsäljningen.
Den kinesiska bilförsäljningen uppgick till 872.900 enheter i juni, vilket var 48 procent mer än samma månad förra året. Kina drar nu ifrån USA i titeln om världens största bilmarknad. I USA sjönk bilförsäljningen 35 procent.
Ledande indikatorer klockan 08.35: