NEW YORK: MINDRE NEDGÅNGAR, LÄKEMEDELSBOLAG RUSAR, S&P500 -0,5%
STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street tyngdes av fortsatt geopolitisk oro på onsdagen, medan tillflyktstillgångar i form av guld och statspapper fick ett uppåtlyft.
Dow Jones Industrial Average stängde efter en nedgång om 0,3 procent på 20.520. Nasdaqs kompositindex handlades ned 0,5 procent till 5.865 och det bredare S&P 500 var likaså 0,5 procent lägre för dagen och stängde på 2.340.
Efter ett möte mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar, Rex Tillerson och Sergej Lavrov, i Moskva på onsdagen stod det klart att de två länderna ska samarbeta för att undvika sammandrabbningar i Syrien. Den ryske ministern sade dessutom att länderna verkar tänka i liknande banor vad gäller att bekämpa Isis i Syrien.
Bortom oroligheterna i Syrien verkar handlare fokusera på spänningar i Nordkorea samt kommande val i Europa, framför allt i Frankrike.
På aktiemarknaden var det de konjunkturokänsliga sektorerna som tog täten, med telekom, konsumentstapelvaror och hälsovård i topp. Industribolagen var det främsta sänket.
Bland specifika aktier avancerade Delta Airlines initialt efter att flygbolaget rapporterat ett högre resultat än väntat. Strax före stängning föll aktien för att avsluta dagens session 0,5 procent lägre.
Pepsi stängde däremot upp 1,7 procent. Enligt tradingfirman Susquehanna är läskföretaget ett potentiellt uppköpsobjekt för Kraft Heinz.
Läkemedelsbolaget Neurocrine rusade med 25 procent efter att FDA godkänt bolagets läkemedel Ingrezza, som används mot en sorts tics.
Den amerikanska tioårsräntan sjönk med 3 punkter till nivån 2,26 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Gårdagens candlestick utvecklades till en long legged doji som samtidigt har utseendet av en bearish harami cross. Passeras eller punkteras begränsningarna för gårdagens doji talar historien för att de närmaste dagarna kommer att fortsätta i den riktningen. Den historiska statistiken talar inför onsdagen för en svagt positiv stängning.”
Onsdagen inleddes positivt men vid 1585,5 som markerades 09:30 och förblev dagshögsta tog det stopp. En svag nedgång präglade gårdagen och stängningen vid 1575,0 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent nära dagslägsta.
Om gårdagen stängt i den övre delen av dagsstapeln och inte punkterat tisdagens högsta efter att inledningsvis tagit ut svansen på dojin hade med stor sannolikhet det korta sentimentet förstärkts. Precis som det brukar vara handlas OMXS30 med varannandagsliknande rörelser och ena dagen bjuds vi på en positiv candlesticksformation för att någon dag senare elimineras av en negativ dito. En tradingrange eller snarare de flesta kontraktioner beror på osäkerhet som leder till slagig handel, helt naturligt. Antingen behövs ett tydligt uttag en viktig motståndsnivå eller punktering av en stödnivå för att en tydligare riktning ska pekas ut. Fram till dess ska vi vara beredda på att slängas mellan hopp och oro.
Volymen igår var lägre än i tisdags och 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december förra året.
Nyhetsbyrån Direkt:
Skärtorsdagen
RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– JP Morgan (kl 12.45), Citigroup (kl 14.00), Wells Fargo (kl 14.00), Fast Retailing
STÄMMOR
– ABB
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: meddelar utfall i nyemission
EXKLUSIVE UTDELNING
– Link Prop Investment (2:00 kr kvartalsvis), Torslanda Property (2:00 kr kvartalsvis)
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Köpenhamnsbörsen stängd
– Oslobörsen helgstängd
– Halvdag på Stockholmsbörsen
MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: RICS husprisindex mars kl 1.01
– Mäklarstatistik: bostadspriser mars kl 6.00
– Finland: KPI mars kl 8.00
– Finland: BNP-indikator februari kl 8.00
– Tyskland: KPI mars (definitiv) kl 8.00
– Frankrike: KPI mars (reviderad) kl 8.45
– Valueguard: bostadspriser mars kl 9.00
– USA: PPI mars kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckodata kl 15.45
– USA: Michigan konsumentförtroendeindex (preliminärt) april kl 16.00
– Kina: handelsbalans mars
MAKRO ÖVRIGT
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00
USA-börsen: Igår skrev jag: ”De senaste sju dagarna har stängt mellan 2359 och 2353 vilket jag tolkar som osäkerhet. Så länge varken 2400 tas ut eller 2320 punkteras ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser.”
Efter ungefär en timmes handel markerades onsdagens högsta vid 2352,7 och någon timme senare sattes dagslägsta till 2341,2. Gårdagens stängning vid 2344,9 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent.
I dagsgrafen fortsätter varannandagsmönstret och efter tisdagen positiva reversal var det igår dags för en negativ dito som höll sig innanför föregående dags begränsningar. Så länge varken 2400 tas ut eller 2320 punkteras ska vi vara beredda på fortsatta tvära kast och varannandagsrörelser. På kort sikt behöver senaste pivottopp tas ut för att det kortsiktiga sentimentet ska bli mer positivt. På medel- och lång sikt är dock sentimentet fortsatt positivt.
Volymen igår var visserligen något högre än i tisdags men trots det 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är nu nere kring snittet för de senaste tre månaderna och punkterade igår för första gången denna nivå sedan den 7 september. Det blir nu mycket spännande att se om det, som den gången, kommer att leda till tilltagande distribution.