NEW YORK: LÅNG VÄNTAN PÅ RÖSTNING SOM INTE BLEV AV, DJIA OFÖR
STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna föll tillbaka något i den sena handeln på torsdagen efter att tidigare under dagen ha noterat uppgångar.
Bidragande till tveksamheten var att omröstningen om landets nya hälsovårdsreform på torsdagskvällen såg ut att skjutas på framtiden. Omröstningen ses allmänt som ett test för landets president Donald Trump, och en eventuell motgång anses hota hans ekonomiska reformagenda. Bakgrunden till att omröstningen dröjer är att det är osäkert om reformen har stöd av tillräckligt många i representanthuset för att gå igenom.
Vid stängning var Dow Jones industriindex oförändrat vid 20.656 medan det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex båda backade 0,1 procent, till 2.346 respektive 5.818.
Bland branscherna inom S&P 500 vände bankerna uppåt efter en svag vecka hittills. Citigroup steg en halv procent och den tidigare i veckan hårt pressade Bank of America Merrill Lynch handlades 0,6 procent högre.
Även sällanköpsvaror och råvaror steg, men bästa sektorn för dagen var fastigheter. På minussidan fanns bland annat hälsovård, dagligvaror och energi. Priset på råolja fortsatte att sjunka och WTI-oljan i första termin handlades i trakterna av 47:70 dollar fatet.
Ford backade 0,8 procent efter att ha lämnat prognos för första kvartalet om en vinst på 0:30-0:35 dollar per aktie – långt under förväntningarna på marknaden som var ett resultat på 0:47 dollar per aktie.
Googles moderbolag Alphabet noterade ett tapp på 1,4 procent. Googleägda webbkanalen Youtube har på sista tiden fått kritik från annonsörer som inte vill se sina reklamklipp i anslutning till vad man anser vara ”stötande innehåll”, och ett antal annonsörer har uppgett att de slutat använda Youtube som annonskanal.
PVH som äger varumärkena Calvin Klein och Tommy Hilfiger lyfte 8,5 procent sedan bolagets resultat och försäljning för fjärde kvartalet överträffat analytikernas förväntningar.
Även lågbudgethandlaren Five Below redovisade resultat som var starkare än väntat och aktien klättrade som en följd av detta nära 11 procent.
Onsdagens stora förlorare Nike återhämtade åtminstone en del av nedgången genom att stiga 2,7 procent. Sämst inom S&P 500 var konsultbolaget Accenture som tappade 4,5 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Onsdagens punktering av tradingrangen följt av en stängningen ovanför golvet i den rådande tradingrangen tolkar jag positivt och det ställer in siktet på ett nytt test av årshögstanivån.”
Inför gårdagen påtalade jag att en turtle soup för uppgång är positiv men att vi ibland behöver se bekräftelse från köparna vilket vi skulle göra om 1560 togs ut, vilket skedde första timmen igår. Köparna höll i taktpinnen från start till mål och den lilla andhämtningen mitt på dagen punkterade inte 1565-nivån. Stängningen vid 1581,3 motsvarade en stabil uppgång med 1,2 procent.
Vi har nu bjudits på två positiva candlesticksformationer i rad. I onsdags en halvdan men dock turtle soup för uppgång som följs av en grön closing marubozu som var den kraftfullaste positiva candlen sedan den 1 mars. Detta är mycket positivt men samtidigt vet vi att av de 840 gånger som detta inträffat de senaste 20 åren har kursen dagen efter endast stått högre i 425, alltså ungefär i hälften av fallen. På en veckas sikt har dock kursen stått högre i 55 procent av fallen och när indexet befunnit sig i en positiv marknadsfas (som nu) har kursen stått högre i 58 procent av fallen en vecka senare de senaste 20 åren.
Siktet är nu inställt mot årshögstanivån och det som kommer förändra bilden är om vi får en ny lägre topp än 1603 och därefter en ny lägre lågpunkt än 1550.
Volymen igår var högre än i onsdags och 20 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har den senaste veckan pekat nedåt men klart över tremånaderssnittet och så länge inte de senaste lågpunkterna punkteras talar mer för att köptrycket återupptas än motsatsen.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
FIRST NORTH
– Polyplank
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Salzgitter (kl 7.30)
STÄMMOR
– Kemira
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A1M Pharma: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 7/4)
– Rezidor: förlängd anmälningstid i HNA:s budpliktsbud avslutas
EXKLUSIVE UTDELNING
– Castellum (2:50 kr, första del utav total utdelning 5:00 kr ), Electrolux (3:75 kr halvårsvis, första del (total utdelning 7:50 kr)), Hufvudstaden (3:30 kr), Konecranes (1:05 eur), Metso (1:05 eur), Metsä Board (0:19 eur), Novo Nordisk (4:60 dkk, andra del utav totalt 7:60 dkk), SRV (0:10 eur), Sydbank (10:46 dkk), Tieto (1:15 eur + 0:22 eur extra), Valmet (0:42 eur)
MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI (prel) mars kl 1.30
– Frankrike: BNP (def) 4 kv kl 8.45
– Frankrike: kombinerat-PMI (prel) mars kl 9.00
– Tyskland: kombinerat-PMI (prel) mars kl 9.30
– EMU: kombinerat-PMI (prel) mars kl 10.00
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07
– USA: orderingång varaktiga varor (prel) februari kl 13.30
– USA: Markit industri-PMI (prel) mars kl 14.45
CENTRALBANKER
– Fed: Robert Kaplan talar om ekonomin kl 0.00
– Riksbanken: företagsundersökning kl 9.30
– Fed: Charles Evans talar kl 13.00
– Fed: James Bullard talar kl 14.05
ÖVRIGT
– Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om däremot tradingrangen inte återtas med en dagsstängning är det allt mer som talar för att den pågående rekylen inte är riktigt klar. 2355 är med andra ord en viktig vattendelare de närmaste dagarna.”
Gårdagen inleddes med att ta tillbaks 2355 men efter två misslyckade försök att forcera motståndsnivån kring 2360, där EMA-8 mötte upp, avtog köptrycket. Kursen föll tillbaks och stängde till slut vid 2346,2 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Inför gårdagen nämnde jag att 2355 var en viktig vattendelare och om nivån togs tillbaks kunde vi se fram emot en turtle soup för uppgång. Efter ett par tester av EMA-8 föll avtog istället köpintresset och kursen stängde under den nedre begränsningen hos tradingrange med en haramiliknande doji. Vad säger det? Jo, att det råder osäkerhet och att så länge inte varken EMA-8 eller MA-20 tas ut och hålls är risken stor för att den pågående rekylen inte är klar. Skulle det däremot visa sig att torsdagens högsta vid 2358,9 tas ut och hålls ställs siktet i första hand in mot 2390 som behöver tas ut för att vi inte ska bjudas på ytterligare en lägre högsta.
Volymen igår var lägre än i onsdags och 4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har åtminstone på kort sikt bildat en dubbeltoppsliknande formation och det blir nu spännande att se om tremånaderssnittet och lågpunkten från i slutet av februari håller.