NEW YORK: MINUS BLEV PLUS, ALCOA RASADE, S&P 500 +0,7%
STOCKHOLM (Direkt) Wall Street stängde tisdagshandeln i positivt territorium tack vare en stark slutspurt, ledd av bland annat teknikbolag. Nedgången i oljan bromsades vilket fick indexen att snabbt gå från minus till plus.
Vid stängning hade Dow Jones stigit 0,7 procent till nivån 16.516, medan Nasdaq var 1 procent högre vid 4.685. S&P 500 steg 0,8 procent till 1.938.
Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.960 miljoner på Nasdaq.
”Det ser ut som att vi börjar hitta en botten i den här utförsäljningen. Vissa där ute pratar om att rasen i energipriser ger tekniskt stöd och att det skulle vara en kortsiktig bottenformation. Nedgången hade egentligen ingen grund i några särskilda nyheter”, sade Tim Ghriskey, chefsinvesterare vid Solaris Asset Management, till Bloomberg News.
WTI-oljan var nere och vände under 30 dollar per fat för första gången sedan december 2003 vilket pressade aktiemarknaden. Precis som under måndagen så vände dock börsen upp i samband med att oljemarknaden stängde. Enligt tv-kanalen cnbc visar det på hur styrd aktiemarknaden är av oljan just nu.
Välkända teknologibolag uppvisade en stark session efter att flera av dessa inlett året mycket svagt.
Apple, som var ned 8 procent förra veckan, stängde 1,5 procent högre. Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för aktien till köp från neutral, och investmentbanken menar att oron för sjunkande försäljning av iPhones nu är inprisat i kursen.
Ännu bättre gick det för Lululemon som steg 4 procent efter att sportklädestillverkaren höjt sin intäktsprognos för det fjärde kvartalet.
Alcoa hade tvärtom rejäl motvind trots att måndagskvällens rapport slog förväntningarna vilket tog aktien högre i tisdagens förhandel. En bit in i sessionen vände priset hastigt ned för att nå minus 9 procent vid stängning. Enligt JP Morgan råder det fortsatt ”horribla” makroförhållanden för aluminiumbolaget vilket marknaden fokuserar på.
På temat råvarubolag backade Freeport McMoran 4 procent efter måndagens 20-procentiga ras. Världens största publikt handlade kopparproducent handlas således till samma nivå som runt år 2000.
”Freeort straffas på grund av sin svaga balansräkning. Flera av åtgärderna som bolaget aviserade för en tid sedan kommer inte vara särskilt effektiva med tanke på rådande råvarupriser. Vi ser fortsatt nedsida i aktien, 2:30 dollar är vårt prismål”, sade Daniel Rohr, analytiker vid Morningstar i Chicago, till Bloomberg News.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 5 punkter till 2,11 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Av de senaste 25 börsdagarna har 21 stängt i den nedre delen alltså även de dagar då öppningen varit positiv. Så länge köparna saknar självförtroende, som nu, behövs det inte mycket för att trycka tillbaks dem.”
Tisdagen inleddes skvalpigt och första timmens högsta och lägsta blev 1356 och 1346. Strax efter kl tio togs dock 1356 ut och fram till lunch hae kursen stigit med 1,7 procent från första timmens lägsta. När dagens högsta som noterades kring 14-tiden skulle testas i samband med USA-börsen öppning tog säljarna över på en lägre nivå vilket innebar en HS-formation i de lägre intradagsupplösningarna med en nacklinje som mötte upp vid 1365. Nivån punkterades och gav en potentiell målkurs vid 1360 men inte heller den nivån höll utan stängningen blev åter svag kring dagslägsta och förmiddagens rally reducerades till en uppgång med marginella 0,2 procent.
I dagsgrafen har 22 av de senaste 26 dagarnas kursstaplar stängt i den nedre delen. Totalt har 11 av handelsdagarna sedan början av december inlett upp men fallit ihop och stängt i den nedre delen. Som jag skrivit några dagar saknar köparna självförtroende och när de möter säljarna på lite högre nivåer blir det lite av gummiarm kring avgörande nivåer. Allt är dock inte nattsvart, det är trots allt positivt att tre av de fyra lägstanivåerna för de senaste dagarna noteras något högre vilket skapar en tendens till en positiv vimpel där korta stoppar kommer att börja skjutas sönder om 1370 och 1380 tas ut.
Avståndet upp till EMA-8 är fortfarande på en nivå som gör att ett uttag av 1376 och en stängning ovanför kan trigga en uppgång. Som många av er sett i säsongsanalysen är just tisdagar och onsdagar bra dagar att ta position för uppgång under januari.
Volymen var visserligen något lägre än i måndags men noterades trots det 7 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 52 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår och finans och teknologi tillhörde vinnarna medan oljebolagen och kraftbolagen tillhörde förlorarna. Viktmässigt var det Norda som lyfte indexet mest och Fingerprint som tyngde mest. Totalt sett tolkar dock placerarkollektivet glaset som halvtomt.
Även om det är bra edge för uppgång även idag har vi sett det vid många tillfällen den senaste månaden men vid de flesta av dessa har säljarna enkelt fått köparna att resignera.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Venue Retail Group (kl 14.00)
STÄMMOR
– C-Rad (extra), Venue Retail Group
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aktiefonder: Fondbolagens Förening håller pressträffen ”Fondåret 2015 och trendspaning för 2016” kl 9.00
BÖRSSTATISTIK
– Venue Retail Group: försäljningssiffror för december kl 14.00
– Aktiefonder : nysparande i fonder december från Fondbolagens Förening
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Obducat: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/2)
– Ortoma: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
MAKROSTATISTIK
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– AF: arbetslöshet december kl 8.00
– Frankrike: KPI december kl 8.45
– EMU: industriproduktion november kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
POLITIK
– USA: Barack Obama håller det årliga ”State of the Union”-talet kl 3.00
– Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00
CENTRALBANKER
– Fed: Beige Book kl 20.00
MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens kursstapel fick till slut utseendet av en hammer med en påtaglig svans på nedsidan och det från en nivå där det är rejält spänt till de kortare medelvärdena. Inleder tisdagen upp och stänger ovanför 1939 skapas förutsättningar för en kortare uppstuds.”
Tisdagen inledde upp och testade strax efter öppningen av 1947, som skulle bli dagens högsta, innan kursen vände ner och föll ner till 1915. Avslutningen av dagen blev positiv och stängningen vid 1938,8 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.
Inför gårdagens skrev jag att det vore positivt om tisdagens stängning skedde ovanför 1939 men det blev istället en stängning precis på de senaste dagarnas sentimentsnivå. I den positiva vågskålen placerar jag att tisdagens stängning skedde i den övre delen av kursstapeln men att det var precis på sentimentsnivån för de senaste dagarna.
Volymen igår var lägre än i måndags fredags men trots det 17 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar knappt hälften av åren. Cykliskt är det som jag sagt sedan årsskiftet 70 procents chans för en lågpunkt denna vecka och det blir nu spännande att se om måndagens lägsta blir en eventuell lågpunkt.
Bästa sektorer under gårdagen blev hälsovård och teknologi medan basråvaror och kraftbolag gick sämst. 2365 av de ingående aktierna i SP500-indexet steg och tre av de fyra IT-bolagen jag dagligen bevakar steg, endast Twitter fortsatte nedåt. VIX föll med ytterligare 7,5 procent till 22,5 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2065 och 1815 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt halvtomt.