(Nyhetsbyrån Direkt): Efter en mycket volatil handelsdag lyckades USA-börserna stänga högre på tisdagen. Investerare vägde starka rapporter för första kvartalet mot tilltagande spänningar i Ukraina.
Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent högre på indexnivån 16.262, medan det bredare S&P 500 avancerade 0,7 procent till 1.843. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 4.034.
”Aktier gör betydande rörelser i båda riktningarna eftersom folk är nervösa på båda sidorna. Subjektivitet, och känslor, står bakom så mycket som sker på marknaden, och det är svårt att peka exakt på varför svängningarna sker”, kommenterade Michael James, aktiestrateg på Wedbush Securities, till Bloomberg News.
Från Ukraina rapporterades att landets militära trupper inlett en ”specialinsats” mot separatister i Kramatorsk i östra delen av landet. Ryska specialstyrkor ska ha identifierats bland separatisterna.
Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index, över affärsförhållandena i delstaten New York, sjönk oväntat för mars. Konsumentpriserna steg samtidigt mer än väntat, både sekventiellt och jämfört med ifjol.
National Association of Homebuilders index över stämningsläget bland amerikanska husbyggare steg i april, men något mindre än väntat.
Från tisdagens rapportskörd fanns bland annat Coca-Cola, som närmast tangerade analytikernas prognoser när läskjätten redovisade en justerad vinst per aktie om 0:44 dollar och intäkter på 10,6 miljarder dollar.
Tyngde på nedsidan gjorde varuhuskedjan Wal-Mart och teleoperatören Verizon som båda tappade kring 0,7 procent.
Wal-Mart fick en rekommendationssänkning till ”underperform” från ”market perform” av William Blair.
Efter stängning inkom rapporter från Yahoo och Intel, vilka båda i stort sett prickade analytikernas förväntningar. Båda aktierna steg under handelsdagen och
fortsatte att klättra i efterhandeln.
I Yahoos rapport framgick bland annat att intäkterna för ALibaba, den kineiska e-handelskoncernen i vilken Yahoo äger cirka en fjärdedel och som är på väg att
börsnoteras i USA, ökade 66 procent under första kvartalet.
Stockholmsbörsen: Tisdagen inleddes uppåt men redan efter några minuter, kring 1352, tog säljarna över taktpinnen och inte förrän vid 1330-nivån vågade sig köparna tillbaks. De senaste dagarna har just 1330-området utgjort en viktig sentimentsnivå. Efter två misslyckade försök att ta ut ta 1344 föll kursen brant den sista timmen för att stänga på absolut dagslägsta 1392,4 som motsvarade en nedgång med hela 1,4 procent.
Gårdagens omfamnande röda closing marubozu med en stängning vid 100-dagars medelvärde är naturligtvis negativ, men som jag sagt flera gånger de senaste veckorna ska vi vara beredda på skvalpiga rörelser så länge tradingrangen är intakt.
Gårdagens volym var längre än i måndags och uppgick till 10,0 miljarder kronor vilket var 10 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste 3 månaderna. (Jag har haft fel volymangivelser de senaste dagarna).
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick basråvaror och finans.
Jag varnade inför tisdagen för dels den låga volymen i måndags och den tunna luften i form av alltför få aktier som drev uppgången. Igår steg totalt 144 aktier igår medan 315 stängde ner. 2 procent av aktierna på large cap steg igår.
Högst omsatta aktier igår blev SKF B där aktier för 843 miljoner kronor bytte ägare. Nordea kom på andra plats med 717 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Volvo B med totalt 713 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+1,2%) följt av Lundin Petroleum (+0,0%) och AstraZeneca (-0,2%). Sämst gick SKF B (-4,9%), SSAB A (-4,1%) följt av Nokia (-2,4%).
OMXS30 inför dagen:
S&P500 inför dagen:
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER:
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Formpipe (kl 8.45), Getinge (kl 13.00), IFS (kl 8.00), PA Resources (kl 7.30)
AKTIETORGET
– Mavshack (ändrat datum från 23/5)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– American Express (efter USA-börsernas stängning), Bank of America (kl 13.00), BHP Billiton (fsg-siffror 3 kv), Credit Suisse (kl 6.45), Google (efter
USA-börsernas stängning), IBM (efter USA-börsernas stängning)
STÄMMOR
– C-Rad, PA Resources, Sweco
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00
– IFS: telefonkonferens kl 9.30
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bioinvent: preliminärt utfall i nyemission meddelas omkring i dag
– Obducat: anmälningstid i nyemission avslutas
– Taurus: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/5)
– True Heading: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Oslobörsen har halvdag
MAKROSTATISTIK
– Kina: investeringar, detaljhandel, industriproduktion mars kl 4.00
– Kina: BNP 1 kv kl 4.00 (+1,4% senaste kvartalet som väntat)
– Japan: industriproduktion (def) februari kl 6.30
– Österrike: KPI mars kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik mars kl 9.30
* Storbritannien: arbetslöshet mars kl 10.30
* EMU: KPI (def) mars kl 11.00
– EMU: bytesbalans (rev) 4 kv 2013 kl 11.00
* USA: bostadsbyggande mars kl 14.30
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande mars kl 15.15
CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
– BOC: räntebesked kl 16.00
* Fed: Janet Yellen talar på Economic Club of New York kl 18.15
– Fed: Beige Book kl 20.00
MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: marknadsöversikt kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
USA: De senaste dagarnas kraftiga volatilitet fortsatte även under tisdagen. Efter en inledande uppgång till 1844 föll indexet med 1,5 procent innan 1816 åter sög upp säljtrycket och köparna kom tillbaks och höll i taktpinnen till stängningen som skedde vid 1843, en uppgång med 0,7 procent.
Gårdagens kursstapel var alltså åter nere för att testa av 1816-nivån, för tredje dagen i rad. Köparna kom tillbaks och lyckades få till en relativt lång svans på nedsidan och en stängning ovanför den psykologiskt viktiga 1840-nivån. Jag ser formationen som positiv men precis som jag skrivit de senaste dagarna är det först vid 20-dagars medelvärde och 1856-1860 som utmaningen blir påtaglig.
I måndags skrev jag: ”Jag anser att vi ska leta efter köplägen så länge årsmedelvärdet är intakt och lutar uppåt, vilket är fallet. Samtidigt köper vi naturligtvis inte förrän vi får en positiv omslagsformation, vilket skulle innebära att kursen antingen effektuerar en positiv reversal kring 1816 eller öppnar uppåt och stänger måndagen ovanför 1840”. När 1840 togs ut igår var alltså ett läge där vi kunde skala in oss för uppgång men dock bara med en liten del eftersom risken för bakslag kring 1860 är relativt stor.
Volymen igår var högre än i måndags och 8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer igår blev hälsovård och teknologi. Sämst gick basråvaror och telekomtjänster.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, som steg igår. Apple tillhörde förlorarna och föll med 0,7 procent till $517,9. Google fortsatte upp med 0,7 procent för att stänga på $536,5. Twitter rusade upp med hela 11,4 procent för att till slut stänga vid $45,5 medan den sociala kollegan Facebook klättrade med måttliga 0,3 procent och stängde vid $59,0.
Asien: Det är mestadels uppgångar i de asiatiska tidszonerna. Taiwan går dock svagt emot strömmen.
Nikkei: +2,4%
Kospi: +0,1%
Shanghai: +0,3%
Hang Seng: +0,6%
Taiwan: -0,2%
All Ordinaries: +0,5%