Intresseklubben antecknar: Just nu är fokus hos placerarkollektivet på att försöka gissa Fed:s nästa steg kring QE3. Sedan i våras har flertalet bedömare misstolkat Ben Bernankes uttalande, eller oxå har de anpassats så att de inte skulle vara alldeles för förutsättningsbara. Åtminstone när man går igenom vad BB sagt tidigare kan man i många fall se att det är helt ogrundande gissningar från världens ledande centralbank.
Facebook lämnade efter onsdagens stängning en rapport som med råge överträffade förväntningarna men samtidigt försökte bolaget dämpa de framtida förväntningarna.
Visa levde inte upp till förväntningarn och tillhörde förlorarna med en nedgång på 3,5 procent.
Stockholmsbörsen: Det negativa gapet nådde 50%-nivån innan säljarna åter tog över taktpinnen. Torsdagens lägsta 1282 markerades kl 11.00 och därefter var det skvalpigt mellan 1287-1282. Stängningen vid 1284,3 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.
Oktober månad stängde med en uppgång på 1,9 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 16,2 procent och uppgången sedan december 2008 till 130 procent.
I tisdags morse skrev jag: ”Måndagens kursstapel, där kursen stänger i den nedre delen, innebär att säljarna dominerat dagen men så länge inte stödet i tradingzonen punkteras räknar jag dock med fortsatta varannandagsrörelser”. Igår fick vi en stängning, med minsta möjliga marginal, under golvet i tradingzonen. Om det kommer att leda till en fortsatt rekyl eller om vi får se en positiv fortsättningsformation är ännu lite tidigt att sia om.
Under mer än en veckas tid har vi haft små heikinstaplar som varnat oss för den osäkerhet som råder. Igår fick vi en heikin som stängde under föregående gröna kursstapel och är en pusselbit som talar för att en rekyl är inledd.
Jag skrev igår: ”Så länge vi inte får besked om ett trendskifte fortsätter vi navigera för uppgång, men avvaktar med att ta nya positioner.
Föregående veckas kursstapel lämnade en tydlig svans på ovansidan och än så länge motsvarar innevarande vecka en bearish engulfing.
Omsättningen igår var högre än i onsdags och 1,1 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 214 aktier igår medan 252 stängde ner och 30 procent av largecapaktierna stängde på plus.
Högst omsatta aktier igår blev Ericsson B där aktier för 1222 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 820 miljoner kronor och sedan Volvo B med totalt 655 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Swedish Match (+1,6%) följt av Assa Abloy B (+1,4%) och AstraZeneca (+0,5%). Sämst gick Ericsson B (-2,0%), Scania B (-1,9%) följt av Lundin Petroleum (-1,8%).
OMXS30 inför fredagen (halvdag):
SP500 inför fredagen:
Det är halvdag på Stockholmsbörsen idag!
Bolagsrapporter idag:
– Endomines (före börsens öppning), Rejlers (kl 8.00)
– Det norske oljeselskap, Outokumpu (ändrat datum från 24/10) (kl 11.00), TDC (kl 8.00)
Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen oktober
– Nordnet: presenterar aktiehandel för oktober
Håll koll på följande tider idag:
* Kina: industri-PMI oktober kl 2.00
* Kina: HSBC industri-PMI oktober kl 2.45
– Silf/Swedbank: industri-PMI oktober kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik oktober kl 9.30
– Storbritannien: industri-PMI oktober kl 10.28
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– ECB: LTRO-återbetalning kl 12.00
– USA: Markit industri-PMI (def) oktober kl 13.58
* USA: ISM inköpschefsindex industrin oktober kl 15.00
USA: Den inledande nedgången till stödnivån 1756 fick köparna att suga upp säljtrycket, det skulle visa sig att nivån även markerades som dagslägsta. Fram till någon timme före stängning var det köparna som dominerade men placerarkollektivet valde att köpa sig en huvudkudde inför Halloween. Stängningskursen 1757,3 motsvarade en nedgång med 0,3 procent.
Det är inte varje dag som man inte får skriva om ett nytt ATH men igår var den första dagen på en vecka där kursen inte någon gång under dagen noterades högre än dagen före. Det var oxå första dagen sedan den 10 oktober som vi fick en röd heikinstapel men den stängde dock inte lägre än onsdagens lägsta och därför behövs ytterligare bekräftelse innan jag definierar det som att rekylen är inledd. Det blev alltså 14 gröna heikinstaplar i rad innan vi fick en röd, en imponerande trendstyrka. Som jag skrev igår krävdes det dock en stängning under 1757 för att vi per definition skulle ha en inledd rekyl men det missades med 0,3 punkter…
ATH är alltså fortfarande 1775 och oktober månad stängde med en uppgång på hela 4,5 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu uppgår till 23,2 procent och 165 procent sedan mars 2009.
Igår morse påpekade jag att formationen vi såg var en negativa omslagsformation, en bearish dark cloud cover och den följdes av en kursstapel med en lång svans på ovansidan, vilket bekräftade omslaget. Så länge vi inte får en positiv fortsättningsformation tolkar jag det som att det nu är rekyl som råder.
Volymen var den högsta på en vecka och 10 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.
I onsdags skrev jag: ”Som traders vet vi att när placerarkollektivet är alltför optimistisk ska vi höja beredskapen och tassa fram med små försiktiga steg, men så länge efterfrågan överstiger utbudet kommer priset att stiga”. Igår var det högre utbud än efterfrågan men tilltagande volym, samtidigt som priset föll, en distributionsdag.
Ingen sektor stängde på plus under torsagen (räknar inte 0,03 procent hos telekomtjänster). Sämsta sektorer blev finans och hälsovård.
Asien: Det är en utbredd oro för en stundande nedtrappning av QE3 vilket avspeglar sig i en blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei faller i spåren av den stärkta yenen och börsindexet noterar en nedgång med 0,9 procent. I Sydkorea är det svagt upp med 0,2 procent medan kinesiska Shanghaibörsen noteras kring nollstrecket. I Australien noteras All Ordinaries för en nedgång med 0,2 procent.