Intresseklubben antecknar: Trots att inköpschefsindex kom in bättre än väntat hade de amerikanska börsindexen svårt att lyfta. Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, uttalade sig och menade att tillgångsköpen troligen kommer att minskas redan i höst och detta uttalande tynger de asiatiska börserna idag på morgonen. Veckan inleddes med små rörelser och det är relativt tunt på statistikfronten denna vecka.
Stockholmsbörsen igår: Veckoinledningen präglades av små, skvalpiga och avvaktande rörelser mellan 1253,5 och 1248,5. Även om callen var stark indikerar avståndet ner till de längre medelvärdena i de flesta längre intradagsupplösningarna att en rekyl rycker allt närmare.
De två senaste dagarnas kursstaplar har haft utseendet av dojisar som effektuerats efter ett gap, vilket kan vara ett första tecken på att köparna är på väg att köra slut på bränsle.
I dagsgrafen fick vi en köpsignal i MACD den 2 juli och två dagar senare togs den fallande motståndslinjen ut. Jag skrev i slutet av juni att 1175 skulle utgöra en ”magnet” och 1200 en viktig trigger. Med facit i hand kan vi konstatera att profetian blev ganska bra. Nu har alltså även 1200-nivån tagits ut och nu närmar sig den viktiga 1260-nivån som jag varnade för i mitten/slutet av maj. Än så länge befinner sig MACD i köp men histogrammet indikerar ett avtagande momentum som istället kan leda till en säljsignal.
1260-nivån visade sig, som bli en alltför tuff nivå i maj och nu blir det spännande att se om köparna har vad som krävs för att ta ut nivån. Kursen har stigit med nästan 13 procent sedan den 24 juni och risken är stor för att vinsthemtagningar kommer att leda till en rekyl inom kort. Trenden är dock fortfarande väl värd att följa men man bör alltså undvika att ta nya positioner tills vi får en positiv kursformation i samband med en rekyl.
Föregående vecka stängde med en uppgång på 1,8 procent vilket innebär att vi nu kan lägga sex veckors uppgång till handlingarna. Den totala uppgången i år uppgår nu till 13,3 procent.
Totalt steg 217 aktier medan 206 stängde ner och på OMXS30 steg endast 38 procent av de aktier som ingår i indexet vilket utgör ytterligare ett varningstecken.
Bäst av aktierna på OMXS30 gick igår Nokia (+1,9%), Alfa Laval (+1,8%) följt av Assa Abloy (+1,2%). Sämst gick AstraZeneca (-0,8%), Lundin Petroleum (-0,7%) följt av Atlas Copco A (-0,4%).
Omsättningen på OMXS30 uppgick endast till 6,1 miljarder kronor vilket var hela 44 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
OMXS30 inför tisdagen:
S&P 500 inför tisdagen:
Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Moberg Pharma (kl 8.00)
Utländska rapporter:
– UPM-Kymmene (kl 8.30), 888, CTC Media, Emerson Electric (före USA-börsernas öppning)
Övriga nyheter av intresse:
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i juli från LMC Automotive
Håll koll på följande tider idag:
* Australien: räntebesked kl 6.30 (sänker räntan till 2,5%)
– RB: reparesultat kl 10.15
– Storbritannien: industriproduktion juni kl 10.30
– Italien: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– Tyskland: industriorder maj kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: handelsbalans juni kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat juli kl 16.00
– USA: Auktion av statsskuldsväxlar kl 17.30
* USA: Chicagos Fed vd Evans håller tal kl 19.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA igår: Det var en slagig handel med relativt små rörelser som blev allt mindre under måndagen. Kursen rörde sig i ett triangelformat utseende mellan 1703,5 och 1709,0. Stängningen 1707,2 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.
Gårdagens kursstapel var en av de minsta i år och utseendet påminner om en bearish harami cross. Den som sitter positionerad i uppgång kan med fördel sitta kvar åtminstone tills 1676 punkterats men för den som letar efter köplägen är det en signal om att avvakta. En liten kursstapel som öppnar och stänger på ungefär samma nivå tolkar jag som en ”minikonsolidering”.
Den negativa divergensen mellan MACD och priset i dagsgrafen varnar för att en lokal topp kan vara i antågande. I 60-minutersgrafen fick vi en säljsignal i MACD igår vilket vi inte haft sedan den 23 juli.
Volymen var den lägsta hittills i år.
Det var små rörelser hos de flesta sektorer igår men den enda som stängde på plus var teknologi som fick draghjälp av Apple och Facebook. Sämsta sektorer blev kraftbolag och finans.
Av de 400 bolag som rapporterat på S&P 500 har 68 procent slagit analytikernas förväntningar. Vi väntar alltså fortfarande på ungefär 100 rapporter på S&P 500.
Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple fortsatte upp med 1,5 procent till $469,5. Facebook steg med hela 3,0 procent till $39,2 medan Google tappade måttliga 0,2 procent till $905,0.
Asien idag på morgonen: Efter sex veckors uppgång faller börserna i Asien för andra dagen i rad med bankerna som sänke efter Fed-uttalandet igår att vi närmar oss ett läge där de ekonomiska stimulanserna kommer att dras tillbaks. HSBC (Europas största bank) faller med 4,5 procent på Hong Kong-börsen efter att ha lämnat en rapport som var sämre än väntat. Ungefär hälften av de rapporterande bolagen på de asiatiska börserna har hittills överträffat förväntningarna. Den japanska börsens största fiende de senaste dagarna är den fortsatt stigande yenen. I Japan faller Sony med nästan 6 procent.