Fredag 17:e april – alla skriker UPP, ta det lite försiktigt

Börsen inledde gårdagen enligt förväntat, en skvalpig inledning som inte tog fart förrän Nokia och JP Morgan kommit med sina rapporter. Nokia kom med ett mycket sämre resultat än förväntningarna, men bolagets egna prognoser tolkar det som om botten är nådd och ser ljust på mobiltelefonmarknaden framöver (då tror jag att det måste sätta fart att få fram nya modeller).

Nokia stängde till slut på plus 9,9 procent och 121,50. Banker och verkstadsbolag stod för de största uppgångarna.

Även den positiva sysselsättningsstatistiken från USA som var bättre än förväntat kom ”rätt dag” och spädde på optimismen och riskbenägenheten ett par snäpp.

Börsen stängde igår på 2,2 procent plus och 745,6 punkter. Omsättningen var skaplig på 15,1 miljarder kronor.

Ericsson som äger hälften i mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson som vinstvarnade för några veckor sedan lämnar sin rapport idag kl. 08.30. Ericsson stängde igår 1,3 procent upp på 76 kronor. Förväntad förlust för Sony Ericsson ligger på 380 miljoner euro. Ericsson befinner sig över det glidande medelvärdet men uppgången kan vara i sin slutfas då divergensen ökar och motståndsnivån runt 78 kronor verkar svårt att passera.

090416_eric-b

Trelleborg kom med sin rapport nu på morgonen och visar ett plusresultat på 63 miljoner som skall jämföras med förväntningarna på minus 55 miljoner. Omsättningen minskade till 6747 miljoner kronor.

OMXS30:s uppgångar den senaste tiden har varit betydligt starkare än rekylerna nedåt. Nu är det först och främst 750-nivån som skall passeras, därefter 780 följt av 800. USA gick oerhört starkt igår och även i Asien är det breda uppgångar, det borde rent logiskt innebära att vi skall upp idag. Det som talar emot är att OMXS30 håller på att bilda en kortsiktig dubbeltopp som mycket väl kan innebära att vi istället får en sättning istället för den förväntade uppgång som det står i de flesta ekonomitidningar nu på morgonen.

Motstånd: 750 / 780
Stöd: 725-730 / 690-700

Kort: Neutral (bryts 750 under bra volym blir det köp)
Medel: Neutral
Lång: Ned

090416_omxs30real
 

Idag kl. 11.00 kommer Pirate Bays dom som jag följer med stort intresse. Det är en mycket snedvriden debatt som till största delen drivs av ett gammalmodigt distributionssystem som borde gått i graven för många år sedan. Blir det en fällande dom kommer det inte att få någon effekt alls, snarare tvärtom. Det enda sättet att komma tillrätta med illegal kopiering är att göra det möjligt för individen att ladda ner, enkelt och till ett pris som står i relation till det produkten är värd.

Observera att Citigroup kommer med sin rapport före USA-börsens öppning vilket innebär att det kan vara precis när som helst. Flera förståsigpåare skriver idag att Citigroup kommer att presentera en bra rapport, men om det har jag ingen uppfattning. Speciellt som det är enkelt att driva bank i USA när man kan ta vilka risker som helst och sen fixar storebror resten. Det är klart att med nästan nollränta i inlåning vore det väl skam om de inte tjänade pengar.

General Electric kommer oxå med rapport, tyvärr vet jag inte exakt när den kommer.

Efter de amerikanska börserna öppnat svagt nedåt och sedan hållt sig en bra stund kring nollstrecket efter de kännbara konkurser som presenterades gynnades börserna av den positiva rapport som JP Morgan lämnade. Uppgångarna grusades i inledningen av beskeden att USA:s näst största ägare av shoppinggallerior, General Growth Properties, ansökt om konkursskydd. Det har även skogs- och pappersbolaget Abitibibowater gjort.

När börserna stängde hade S&P 500 stigit med 1,6 procent och ligger klart över 850-nivån. DJIA steg 1,2 procent och Nasdaq avancerade hela 2,7 procent. Det omsattes hela 4 miljarder aktier under dagen.

De flesta sektorer gick starkt och de som backade i början på veckan rusade uppåt, med bla Microsoft, Oracle och Cisco som draglok. HP gick dock allra bäst och avancerade hela 5,0 procent, efter nyheten att de är världens största tillverkar av datorer för personligt bruk.

Banksektorn drogs med av JP Morgans rapport som var betydligt bättre än förväntat. Bolagets finanschef Michael J Cavanagh gick ut hårt och sade att de kunde betala tillbaks TARP-stödet imorgon om det skulle behövas.

Google som steg 2,4 procent under dagen, lämnade sin, även den mycket positiva rapport efter börsernas stängning och steg hela 5 procent i efterhandeln.

Ben Bernanke håller tal kl. 18.00, jag förväntar mig att talet kommer att vara ett nytt pep-talk med inslag av deflationshot.

S&P 500 håller sig snyggt och prydligt i den stigande trendkanalen och ligger nu väl över det glidande medelvärdet. Histogrammet ökar och befinner sig i det positiva segmentet. Detta är de positiva aspekterna. Det som talar emot en fortsatt uppgång är dels att kursen närmar sig kanaltaket och den kritiska 900-nivån, samt den tydliga divergensen mellan histogrammets toppar och kurstopparna. Jag är avvaktande, men allt pep-talk och de positiva signaler som kommer kan ge ytterligare en injektion för uppgång.

090416_in-x

Japans finansminister Yosano sade idag på morgonen att det kommer att bli svårt för Japan att nå målet att balansera sin budget och att landet måste ändra sina finanspolitiska mål. Målet är fortfarande att vara i balans till räkenskapsåret 2011.

Även i Japan går diskussionsvågorna höga om landet sett botten eller om den senaste uppgången bara är en rekyl.  Chefen för Bank of Japan, Masaaki Shirakawa, sade imorse att den japanska ekonomin har försämrats avsevärt och kommer att fortsätta att försämras ytterligare, däremot har nedgångstakten planats ut.

De asiatiska börserna drivs idag uppåt, dels av JP Morgans positiva rapport, men även av Toshiba som kom med en bättre rapport än förväntat, dvs förlusten blev ”bara” 2,5 miljarder dollar… Fler och fler börjar tro att politikerna ”räddat” situationen och att ekonomin kommer att återhämta sig. Toshiba steg 3,8 procent

Nikkei låg ett tag i morsen på nästan 2,5 plus, men har sedan backat tillbaks och ligger när detta skrivs på runt 1,9 procent plus, på väg uppåt igen.

Detta händer idag fredag den 17:e april 2009.

RAPPORTER:
– Sony Ericsson (kl 8.30)

STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Axfood (kl 7.30), Öresund (innan börsen öppnar), Trelleborg (kl 7.45)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Citigroup (före USA-börsernas öppning), General Electric

STÄMMOR:
– FLSmidth & Co, Getupdated (extra), Heart of Brands, Luxonen, Tigran Technologies (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Axfood: webbsänt press- och analytikermöte kl 9.30
– Trelleborg: telefonkonferens/webbsänd kl 9.30
– Artimplant: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Axfood: preliminär omsättning för mars
– BHP Billiton: produktionsrapport jan-mars
– Öresund: presenterar substansvärde för mars

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Malka Oil: teckningsperiod i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Intrum Justitia (3:50 kr), Lovisagruvan (0:25 kr), Saab (1:75 kr), Sweco (2:00 kr)

STATISTIK:
– AF: månadsstatistik kl 10.00
– EMU: utrikeshandel februari kl 11.00
– EMU: byggproduktion februari kl 11.00
– USA: Michigan-index (prel) april kl 16.00

CENTRALBANKER:
– Fed: Ben Bernanke, Fed-chef, talar kl 18.00

…och för övrigt tycker jag… dagensPS skriver idag att hela Youtubes affärsmodell ifrågasätts och kommer förmodligen trots svindlande besökarsiffror att gå med en brakförlust. Risken att visst material strider mot upphovsrättslagen gör det svårt att få betalt från annonsörerna, vilket kan innebära att användarna kan få börja betala. – Sajten Hemska Spel får Svenska Spel har skapat starka känslor hos speljätten. Nu pågår en namntvist och Johan Tisell som är informationsansvarig på Svenska Spel säger att det inte bara är namnet som upprör honom. Bolaget bedriver bla behandling för spelmissbrukare. PRV slår fast att det inte finns risk för att varumärkena blandas ihop. Men vadå? Är det inte precis vad det handlar om, vari ligger problemet. – När det gäller Pirate Bay-domen idag så ligger det nära till hands att det blir en fällande dom. För den cementerade film- och musikbranschen är det naturligtvis bara ett utfall som är accetabelt och vill statuera exempel med detta åtal. Tyvärr kommer domen att vara helt verkningslös och snarare ökar hatet mot det föråldrade sätt som film- och musikbranschen väljer att distribuera sina produkter på. Fildelning upphör, eller minskar inte för denna prestigedom. Det är ju helt orimliga bötesbelopp på 117 miljoner kronor som är taget helt i luften. Jag har sagt det många gånger och säger det igen, skrota Stim- och Sami och alla onödiga led i distributionskedjan, gör det enkelt och prisvärt att ladda ner då kommer de allra flesta att betala för att slippa strul med virus och bittorrent-program som strular. Det är bara att konstatera att stofilerna från film- och musikbranschen får acceptera att fysiska medier kommer att bli svårare och svårare att sälja, det kan inget domslut förändra!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar